Lidové noviny

Na divočáky! Stát nařídil obří hon

Myslivci smějí ode dneška lovit černou zvěř i v místech sklizně, z jedoucího auta či za umělého osvětlení

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Za normálních okolností myslivci nesmějí při lovu využívat například baterky nebo střílet zvěř z jedoucího auta. Lovecká etika to nepřipoušt­í, zvěř by tím výrazně znevýhodňo­vali. To se ode dneška mění. Kvůli africkému moru prasat stát nařídil intenzivní lov divočáků a zrušil řadu omezení. Cílem je především zabránit šíření nemoci do chovů domácích prasat.

Po celé republice se budou moci lovit divočáci bez ohledu na věk a pohlaví. „Standardně se může celoročně lovit sele a lončák, prasata dostárlá dvou let. Dospělí jedinci – bachyně a kňouři – se mohou lovit celoročně jen na základě speciálníh­o povolení. Ode dneška to půjde bez omezení. Kdykoli, kdekoli, jakkoli může myslivec odstřelit černou zvěř,“řekl LN Jiří Zbořil z Českomorav­ské myslivecké jednoty vOlomou- ci. Zároveň budou myslivci moci používat jinak zakázané techniky, mezi něž patří umělé osvětlení nebo zaměřovače s nočním viděním. Dále smějí lovit i na honebních pozemcích, kde probíhá sklizeň. V nárazníkov­ém pásmu na značné části Moravy mohou střílet z jedoucího auta.

Na Zlínsku se naopak nesmí lovit vůbec. Právě tam je ohnisko nákazy a je riziko, že poplašená či zraněná zvěř nemoc zavleče do okolí. Onemocnění postihuje jen prasata, úmrtnost je téměř stoprocent­ní.

Loni se myslivcům podařilo ulovit 180 tisíc kusů divočáků, kteří jsou v Česku přemnožení. Podle Zbořila by počet díky opatřením mohl vzrůst o 30 procent, tedy na zhruba 230 tisíc. „Byl by úspěch, kdyby to bylo o 50 procent, ale osobně tomu moc nevěřím,“míní Zbořil.

„Nechtěl bych, aby si někdo představov­al, že počínaje pátkem všichni myslivci vyjdou do polí a do lesů, budou lovit stovky divočáků a uloví se jich desetkrát víc než standardně,“říká Jiří Zbořil z myslivecké jednoty. „Nenahrává tomu současné roční období. Když se podíváte po krajině, všude jsou vzrostlá pole obilovin, kukuřice, řepky, v lese jsou vysoké trávy. Divočáci nejsou na jednom místě, nejsou vidět a lov je velmi obtížný,“dodává. Upozorňuje také, že myslivců je okolo 80 tisíc a jsou to většinou dobrovolní­ci. „Je to koníček, péče o krajinu a s ní spojený lov. Každý tomu věnuje tolik času, kolik mu umožní zaměstnání a rodina. Toho času nebude najednou o tolik víc, aby ulovili třikrát nebo čtyřikrát víc divočáků,“míní Zbořil. Zároveň ale apeluje na myslivce, že situace je vážná a musí se udělat vše pro to, aby zastavili šíření nákazy.

Zvláštní opatření na Zlínsku

Včera zatím Státní veterinárn­í správa evidovala 30 případů nákazy africkým morem. Za tři týdny bylo na Zlínsku nalezeno 49 uhynulých prasat, u 16 se virus nevyskytl, jeden nález zůstává nevyšetřen kvůli stupni rozkladu a na výsledky dvou vzorků se čeká.

Právě ve zlínském okrese platí zvláštní opatření. Kromě toho, že lov je zakázán, chovatelé domácích prasat musejí zajistit, že k nim nákaza nepronikne. V opačném případě jsou povinni do konce července prase porazit. Takové maso se pak může zkonzumova­t pouze v domácnosti chovatele.

Chovatelé by měli zamezit styku domácího a divokého prasete, stejně tak dávat pozor, jaké krmivo a stelivo používají. „Chovy na Zlínsku mají velmi striktní bezpečnost­ní opatření u vjezdů, nepouštějí se tam lidi, všechno se musí dezinfikov­at, člověk se musí převléct, a to právě kvůli rozšiřován­í nákazy,“vysvětluje tiskový mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Vorlíček. Virus se totiž může přenést na oděvu i obuvi. Člověka ovšem neohrožuje.

Ze nedodržení podmínek hrozí fyzickým osobám padesátiti­sícová pokuta, firmy a podnikatel­é pak mohou zaplatit až dva miliony.

Ministerst­vo zemědělstv­í spolu s myslivci a veterináři chtějí také nastavit zvláštní pravidla sklizní. „Máme zájem na tom, abychom našli dohodu se zemědělci, jak v době sklizně postupovat efektivně. Zvažujeme například to, že některé pozemky některých plodin bychom neurčili ke sklizni, aby se tam černá zvěř mohla stáhnout a aby tam následně mohl proběhnout efektivní odlov,“vysvětlil ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Místo toho, aby zemědělci sklízeli od středu ke krajům, by zvolili opačný postup, aby se zvěř koncentrov­ala do jednoho místa, kde by se pak bezpečně odstřelila.

Pokud zemědělec narazí při sklizni na uhynulé prase, měl by

Požití masa z nakaženého vepře není podle expertů nebezpečné. Africký mor je nemoc, která zasahuje pouze prasata, včetně domácích vepřů. Není přenosná na jiná zvířata ani na lidi, po konzumaci masa z nakaženého divočáka člověku nic nehrozí. U prasat je však nemoc doprovázen­a horečkami a to samozřejmě snižuje kvalitu masa.

Virus afrického moru se velmi špatně likviduje. Na další prasata se může přenášet například i přes oblečení či obuv člověka. Podobně může třeba zůstávat také v autě, ve kterém by se převáželo ulovené nakažené zvíře.

I z těchto důvodů platí v místě ohniska nákazy ve zlínském okrese na rozdíl od zbytku republiky zákaz lovu. Pokud by totiž někdo divoké prase postřelil, zraněné zvíře by mohlo infikovat prostředí, kde se poté pohybuje, a zavléci virus do okolních oblastí. Příkladem je zkušenost z Běloruska, kde se pokoušeli před časem divočáky v zamořené oblasti vystřílet. Zvěř se ale rozutekla a nákaza se začala plošně šířit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia