Lidové noviny

„Necigarety“, jež nehoří, už jsou v Česku

Zahřívané tabákové výrobky

- MIROSLAV PETR

PRAHA Je to údajně méně škodlivá alternativ­a k cigaretám: tabáková náplň nehoří, ale zahřívá se baterií. Navíc je možné si ji „zapálit“v restauraci. V Česku se „necigareta“objevila v prvním kamenném obchodě a na e-shopu.

Strojek s názvem Iqos z kategorie zahřívanýc­h tabákových výrobků v minulých dnech uvedl na tuzemský trh Philip Morris. Tabákový gigant jej nabízí už ve více než dvacítce zemí, zúročuje tím roky vývoje i dvě investovan­é miliardy dolarů.

„Koncem června byl v rámci takzvané přípravné fáze otevřen první Iqos Store v České republice, a to v prostorech­Muzea tabáku v Kutné Hoře,“potvrdil ředitel vnějších vztahů firmy Philip Morris Tomáš Korkoš.

Tabákové firmy hlasitě zdůrazňují, že tyto výrobky se zásadně liší od klasických cigaret. Hlavně tím, že tabáková náplň nehoří, nezapaluje se, ale při výrazně nižších teplotách se jen zahřívá přes kovový trn baterií. Nevychází z ní karcinogen­ní kouř, ale méně škodlivá pára obsahující nikotin.

Do širší distribučn­í sítě se Iqos v Česku plně rozšíří postupně – firma uvádí, že do konce roku. Ale podle lidí z branže budou speciální tabákové náplně všude k dispozici nejspíš nejpozději během září.

Představen­í u poslanců

Iqos už má své první reklamní plakáty a výrobce podle zjištění LN s tímto výrobkem také seznamoval politiky v Poslanecké sněmovně. Jde o hodně. Respektive o to, zda a případně jak vysokou daní budou zahřívané tabákové výrobky zatíženy.

Současná legislativ­a neumožňuje vyměřit z jejich prodeje spotřební daň (na rozdíl od některých jiných zemí) a ministerst­vo financí se to chystá změnit.

Náplně pro Iqos vycházejí z prémiové značky Marlboro – z jedné její krabičky platí Philip Morris státu daň 55 korun. Společnost podle informací LN prosazuje, aby „necigarety“byly daněny výrazně méně – podle obsahu tabáku, který je zhruba čtyřikrát menší než u klasické cigarety. Přestože výdrž má být srovnateln­á.

Má to však své kritiky. „Věřím, že zvítězí zdravý rozum a náplně do těchto výrobků budou zdaněny stejnou výší daně jako klasické cigarety, které v podstatě nahrazují,“říká třeba Kamil Provazník, jednatel společnost­i Imperial Tobacco, která na rozdíl od konkurence zahřívané tabákové výrobky zatím nechystá.

Philip Morris už svůj Iqos prodává ve víc než dvacítce zemí a letos se jejich počet rozšíří na 35. V Česku vyjde krabička dvaceti náplní na 150 korun a samotné elektronic­ké strojky stojí podobně jako v zahraničí do dvou tisíc korun. Tabákový gigant věří, že odbyt náplní dosáhne v tuzemsku zhruba tříprocent­ního podílu na celkovém trhu téměř dvacet miliard kusů ročně prodaných cigaret. To by pro něj představov­alo podle odhadu analytiků výrazné přilepšení tří až čtyř miliard korun, což je bez daní zhruba třetina loňských tržeb domácího lídra.

A co na to Češi?

„Česko se přístupem ke kouření příliš neliší od některých zemí, kde se těmto výrobkům poměrně daří. Philip Morris tu určité šance na úspěchmá,“říká například analytik Patria Finance Ondřej Koňák.

Vývoj a prodej těchto typů tabákových výrobků je pro největší firmy v oboru už nutností – s tím, jak roste protikuřác­ká osvěta, se zvyšují státní regulace a klesá prodej cigaret.

Konkurenčn­í tabákové firmy už mají k dispozici vlastní zařízení a prodávají ho v několika zemích. Například British American Tobacco (BAT) má značku Glo. Ve velkém ale vyrábí i elektronic­ké cigarety, v nichž se místo tabáku zahřívá tekutá náplň. Japan Tobacco Internatio­nal zase disponuje přístrojem Ploom.

Se vstupem na český trh však vyčkávají. Zkušenosti s prvním

Fungují na principu zahřívání baterií. Tabáková náplň nehoří, nezapaluje se, v kovovém strojku ji za nižších teplot ohřívá například kovový trn.

Produkují páru, která obsahuje nikotin a méně škodlivých látek než klasická cigareta.

Největší výrobci: Philip Morris (Iqos), British American Tobacco (Glo), Japan Internatio­nal Tobacco (Ploom).

výrobkem tohoto druhu, který není určen nekuřákům, ale přecházejí k němu kuřáci od klasických cigaret, ukáží, zda Češi něco takového chtějí a jak moc se u nás ujme.

„Řídíme se preference­mi spotřebite­lů při rozhodovan­í mezi konvenčním­i cigaretami, elektronic­kými a zahřívaným­i tabákovými výrobky. Stále sledujeme požadavky spotřebite­lů a ve vhodný čas přijdeme na trh,“uvedla mluvčí BAT v Česku Lucie Ramneborn.

Výrobcům a prodejcům zahřívanýc­h tabákových přístrojů může hrát do karet i česká legislativ­a. Konkrétně protikuřác­ký zákon, který od konce května zakázal používání klasických cigaret a tabáku ve všech restaurací­ch a hostincích. Výjimku však mají nejen elektronic­ké cigarety, ale i výrobky, jako je Iqos.

 ?? Ve speciálním zařízení se náplň s tabákem ohřívá, čímž vzniká pára. FOTO LN – RICHARD CORTÉS ?? Nehoří.
Ve speciálním zařízení se náplň s tabákem ohřívá, čímž vzniká pára. FOTO LN – RICHARD CORTÉS Nehoří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia