Lidové noviny

Česko vetuje úlevy e-knihám

Nižší daně na digitální literaturu chce ministr financí vyměnit za souhlas s pilotním projektem výběru DPH

- BLAHOSLAV HRUŠKA BRUSEL

Letní prázdniny jsou po vánočních svátcích pro prodejce literatury druhým vrcholem roku. Knihy se dávají za vysvědčení, mnoho čtenářů si na dovolenou veze v kufru nějaký nový knižní titul – ať už v papírové podobě, nebo jako soubor nahraný do elektronic­ké čtečky.

V souboji o zákazníka ale ti, kdo nabízejí literaturu v digitální podobě, tahají za kratší konec lana. Zatímco za tištěný titul se odvádí daň z přidané hodnoty ve výši deseti procent, na elektronic­ké publikace platí plná sazba DPH, tedy 21 procent. Vyplývá to z dosud platné směrnice EU, která nižší sazbu pro e-knihy neuznává.

Unie se přitom již dohodla na úpravě legislativ­y tak, aby digitální literatura byla zrovnopráv­něna s tou, která vychází v papírové podobě. Jenže Česko na poslední chvíli přijetí upravené směrnice zablokoval­o.

Ačkoliv s technickým­i detaily všichni souhlasili, ministr financí Ivan Pilný (ANO) minulý měsíc na jednání Rady EU v Lucemburku pro úlevu e-knihám ruku nakonec nezvedl. Vzhledem k tomu, že bylo třeba jednomysln­ého souhlasu všech 28 zemí, návrh tak spadl pod stůl.

Ne že by Česko chtělo vydavatele a distributo­ry elektronic­ké literatury poškodit. E-knihy se ale staly rukojmím při prosazován­í pilotního projektu obráceného výběru DPH pro vybrané obchodní operace, který musí Brusel Česku odsouhlasi­t.

Babišův plán

Připomeňme, že jde o projekt vehementně prosazovan­ý Pilného předchůdce­m Andrejem Babišem, který má skoncovat s takzvanými karuselový­mi podvody. Tedy organizova­ným zločinem, kdy v řetězci přeprodáva­ného zboží jeden obchodník „ zmizí“, a stát tak přijde o toho, kdo měl odvést DPH.

České ministerst­vo financí proto ještě za ministra Babiše přišlo s jednoduchý­m plánem – přenést daňovou povinnost z dodavatele na odběratele. K tomu ale potřebuje souhlas ostatních zemí.

„Francie je jediná země, která má problém nám tento mechanismu­s dočasně povolit,“vysvětlil Pilný. Francie je ovšem také zemí, která s úlevou pro e-knihy přišla a tvrdě ji prosazuje. A vzhledem k tomu, že o Babišově plánu jednat nechtěla, zvolilo české ministerst­vo financí nakonec metodu veta.

Česká blokáda vyvolala vlnu nevole. „Dochází mi trpělivost a jsem zneklidněn. Nemyslím si, že bychom měli takto plýtvat časem,“řekl po jednání Rady EU nizozemský ministr financí a šéf skupiny eurozóny Jeroen Dijsselblo­em.

z Čech Liou Cch’-sin Problém tří těles Christina Laurenová Božský

Ozvaly se však i mnohem kritičtějš­í hlasy. „Je to vydírání,“citoval server EUobserver.com nejmenovan­ého diplomata.

Česká taktika ale zabrala. Alespoň v tom, že zatímco dříve se Francie o svých výhradách vůči pilotnímu projektu pro obrácený výběr DPH nechtěla bavit, po Pilného vetu na jednání kývla. Pilný se v úterý ráno sešel v Brusel se svým francouzsk­ým protějškem Brunem Le Mairem. Usmi- řovací jednání ale skončila bez výsledku.

„V praktické otázce jsme se příliš neposunuli. Francie se domnívá, že jsou s pilotním projektem spojeny právní problémy, což není názor ani Evropské komise, ani drtivé většiny členských zemí. Nerozumím tedy tomu, co přesně chce francouzsk­á strana řešit. V jednáních budeme ale pokračovat,“vysvětlil Pilný novinářům po schůzce.

Z ní si odnesl ještě jeden dojem. Nezdá se, že by Francie chtěla souhlas s daňovým mechanisme­m pro Čechy vyměnit za kývnutí na úlevy pro digitální literaturu. „Téma e-knih francouzsk­á strana vůbec nezmínila, to jsem otevřel já. Nevím, jestli je to pro ně tak závažný problém, alespoň z diskuse to nevyplynul­o,“myslí si Pilný.

Další smírčí jedná- ní by podle informací LN mělo proběhnout ještě v červenci v Paříži. Budu se točit kolem minimální doby trvání obráceného výběru DPH. „Chceme minimálně pět let, kratší doba se nám finančně vůbec nevyplatí,“řekl LN zdroj, který schůzku připravuje.

Oba návrhy, které se ocitly v klinči, tedy jak pilotní projekt výběru DPH v Česku, tak úlevy pro e-knihy, se na jednání ministrů financí zemí EU vrátí až poté, co se Česko s Francií dohodne.

Jen DPH trh nespasí

Zda z dohody bude nakonec těžit nejen správce českého eráru, ale i trh s elektronic­kou literaturo­u, však není jisté. „Nižší DPH by přinesla zrovnopráv­nění a úlevu,“říká Richard Klíčník z nakladatel­ství Argo. „Samo o sobě to ale trh nenastartu­je. Největší problém, kterým je nelegální stahování dat, to nevyřeší,“dodává.

 ??  ?? Poznámka na straně 10
Poznámka na straně 10
 ?? Platí plná sazba DPH, tedy 21 procent ARCHIV MAFRA ?? Na elektronic­ké publikace
Platí plná sazba DPH, tedy 21 procent ARCHIV MAFRA Na elektronic­ké publikace
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia