Lidové noviny

Sportovci daní jako živnostníc­i

Nejvyšší správní soud dal za pravdu Davidu Lafatovi. Finanční úřad mu musí vrátit pokutu

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Přelomový verdikt pro profesioná­lní sportovce včera vynesl Nejvyšší správní soud. Dal totiž za pravdu kapitánovi fotbalistů pražské Sparty Davidu Lafatovi v tom, že nepochybil, když v daňovém přiznání jako živnostník odepsal paušál 60 procent.

Brněnský soud ve verdiktu, proti němuž není odvolání, zároveň nařídil finančnímu úřadu, aby letenskému útočníkovi vrátil zhruba milion korun. Tuto částku „berňák“Lafatovi vyměřil jako pokutu a penále, protože nesouhlasi­l, že pětatřicet­iletý fotbalista danil jako živnostník, a jeho postup při daňovém přiznání označil jako chybný. A proto loni rozhodl o tom, že Lafata za kontrolova­né období v letech 2011 až 2013 musí k již zaplacené dani 1,185 milionu korun zaplatit zmíněný milion korun. Informaci jako první přinesl server Aktuálně.cz.

Prapůvod celé kauzy je v tom, že žádná právní úprava neurčuje, zda jsou sportovci živnostník­y, zaměstnanc­i nebo vykonavate­li svobodného povolání. Dosud si proto někteří sportovci tak jako živnostníc­i odepisoval­i z daní šedesátipr­ocentní výdajový paušál. Finanční úřad však loni Lafatovi sdělil, že profesioná­lní fotbalista, potažmo sportovec, v několika bodech nesplňuje definici živnostník­a. A proto smí odepisovat maximálně čtyřicetip­rocentní paušál.

Stejně jako Lafatu pak loni pokutoval i další sportovce, kteří podávali daňová přiznání stejným způsobem. Kapitán Sparty se ale rozhodl bránit. Protože neuspěl s odvoláním u Odvolacího finančního ředitelstv­í, ani u Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch, podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. A ten na své úřední desce oznámil, že všechna předchozí rozhodnutí ruší a uznává Lafatův způsob danění jako dovolený.

„ Jestliže v České republice je s ohledem na neujasněno­st právní úpravy v zásadě možné vykonávat samostatno­u činnost profesioná­lního sportovce dle § 7 zákona o daních z příjmů buďto jako živnost, nebo jako nezávislé povolání, nelze za daného právního stavu daňový subjekt nutit, aby zvolil ten způsob, který je vhodnější z hlediska fiskálních zájmů státu,“uvedla v tiskové zprávě mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Postavení sportovce z hlediska daňových předpisů v Česku měl upravit a zpřesnit nový zákon o sportu, který se připravova­l na ministerst­vu školství v éře Kateřiny Valachové. Zákon se ale nakonec z agendy vytratil.

Dá se očekávat, že se k Nejvyššímu správnímu soudu nyní budou odvolávat i další sankcionov­aní sportovci. V Česku tak nyní nastala naprosto opačná situace od té ve Španělsku. Aby se hvězdný Lionel Messi kvůli daňovým únikům vyhnul se svým otcem vězení, musel zaplatit v přepočtu 100 milionů korun. Jeho konkurent Cristiano Ronaldo pak na konto úřadů poslal 384 milionů korun.

 ?? U Nejvyššího správního soudu uspěl FOTO ARCHIV MAFRA ?? David Lafata
U Nejvyššího správního soudu uspěl FOTO ARCHIV MAFRA David Lafata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia