Lidové noviny

Mladá komisařka vyzve „fake news“

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BRUSEL/SOFIE Byla to mimořádně hladká a bezproblém­ová volba. Možná až příliš vzhledem k řadě otazníků, které ji provázely a jež dosud zůstávají.

Když koncem června rozhodoval­i poslanci Evropského parlamentu o nominaci své dosavadní kolegyně z Bulharska Mariji Gabrielové, z 683 přítomných jich bylo pro 517. S přehledem se jí tak podařilo zajistit si potřebnou dvoutřetin­ovou většinu, aby nakonec tento týden mohla oficiálně převzít vedení úřadu.

Dvouapůlho­dinové „grilování“, jak bývá procesu schvalován­í v Bruselu a Štrasburku s oblibou přezdíváno, tak stvrdilo dosavadní bulharskou europoslan­kyni na postu nové komisařky pro digitální společnost a trh. Tedy v čele úřadu, který bude vyjednávat s národními vládami a Evropským parlamente­m o zvláště citlivých záležitost­ech počínaje úpravou telekomuni­kací a ochranných známek až po boj s radikály na síti nebo takzvanými fake news – dezinforma­cemi a nepravdivý­mi zprávami.

Nová komisařka přitom nastupuje takříkajíc až po poločase. Pětiletý mandát stávající Komisi pod vedením bývalého lucembursk­ého premiéra Jeana-Clauda Junckera vyprší v roce 2019. Ve vedení úřadu pro digitaliza­ci na- hradí Gabrielová německého komisaře Günthera Oettingera, který ho opustil v lednu, aby převzal řízení evropského rozpočtu po jiné bulharské zástupkyni, Kristalině Georgievov­é.

Ta post opustila pro změnu ve víru boje o křeslo generálníh­o tajemníka OSN, aby nakonec po debaklu zamířila do Světové banky. Tato 63letá bulharská ekonomka, jež byla před třemi lety zmiňována i jako možná šéfka unijní diplomacie, než se jí nakonec stala Italka Federica Mogherinio­vá, přitom byla až druhou volbou vlády v Sofii. Kabinet premiéra Bojka Borisova tehdy překvapivě uprostřed soutěže změnil oficiální nominaci z její krajanky – šéfky UNESCO Iriny Bokovové.

V klání ale nakonec ani ona neuspěla a v lednu do čela OSN nastoupil portugalsk­ý diplomat António Guterres. Navzdory tomu, že podle nepsaného pravidla se měl novým šéfem OSN stát představit­el z východní Evropy, i tomu, že v kuloárech zaznívalo volání, aby to poprvé v historii organizace byla žena.

Nemá vlastní názor, zněla kritika na její adresu

Kvůli náhlému střídání a s tím spojené rezignaci Georgievov­é jako místopředs­edkyně Evropské komise a komisařky pro rozpočet a lidské zdroje zůstala balkánská země půl roku bez svého zástupce v Komisi. Toho získalo v Junckerově kabinetu Bulharsko až nyní s Gabrielovo­u.

Rodačka z bulharskéh­o Goce Delčeva takřka u hranic s Řeckem oslavila v květnu 38. narozeniny, a je tedy vůbec nejmladším eurokomisa­řem v historii.

Na univerzitě v Plovdivu vystudoval­a francouzšt­inu a bulharštin­u a poté mezinárodn­í vztahy a politologi­i ve francouzsk­ém Bordeaux. Na tamní univerzitě také začala svoji profesní kariéru. V roce 2008 přesedlala do Evropského parlamentu jako asistentka bulharskýc­h zákonodárc­ů za středoprav­ou stranu GERB premiéra Borisova. O pouhých sedm měsíců později byla za tuto partaj sama zvolena jako poslankyně. V roce 2014 mandát obhájila.

Za dobu strávenou v Evropském parlamentu se dvakrát dočkala ocenění pro nejlepšího poslance – za práci na poli genderové rovnosti a rozvojové spolupráce. S agendou digitaliza­ce a tech- nologií, kterou převzala, nicméně nemá žádné zkušenosti.

I kvůli tomu se do ní opřela část jejích kolegů z parlamentu. Zůstali však v menšině. Vytýkali jí zejména, že při červnovém „gri- lování“ve Štrasburku vůbec neprojevil­a vlastní názor a jen opatrně uváděla, že se hodlá držet priorit šéfa Komise Junckera.

„Dvouletý mandát je krátký,“hájila absenci vlastní agendy Gab- rielová s tím, že chce především uzavřít dosavadní tažení Evropské komise za 16bodový plán jednotného digitálníh­o trhu.

Do čela unijního úřadu, který čekají složitá jednání mimo jiné o telekomuni­kačních zákonech nebo o ošetření ochranných známek, usedla 38letá Bulharka Marija Gabrielová. Stala se tak vůbec nejmladším evropským komisařem v historii. S touto agendou ale nemá zkušenosti.

Podezřele levný pronájem poslanci nediskutov­ali

Až překvapivě shovívaví se ovšem ukázali být její kolegové z parlamentu v případě zjištění bulharskéh­o tisku o mimořádně výhodném pronájmu bytu v lukrativní části Sofie. Za apartmán o rozloze 128 metrů čtverečníc­h

Dvakrát se dočkala ocenění pro nejlepšího poslance EP – za práci na poli genderové rovnosti a rozvojové spolupráce

mezi roky 2010 a 2013 platila Gabrielová jen čtvrtinu běžného tržního nájmu, a to nechvalně proslulé společnost­i Zavod Projekt, která v minulosti opakovaně figurovala v podezřelýc­h transakcíc­h majetku města. To přitom ovládá její mateřská strana GERB.

Sama Gabrielová už dříve výrazně levnější pronájem hájila tím, že byt nebyl stavebně dokončen. Na půdě Evropského parlamentu na toto téma nicméně nikdo z jejích kolegů – byť jen okrajově – řeč nezavedl.

 ?? Marija Gabrielová začínala jako asistentka bulharskýc­h europoslan­ců, o sedm měsíců později byla sama do Evropského parlamentu zvolena. Nyní se stala vůbec nejmladším eurokomisa­řem – v květnu jí bylo 38 let. FOTO REUTERS ?? Strmá kariéra.
Marija Gabrielová začínala jako asistentka bulharskýc­h europoslan­ců, o sedm měsíců později byla sama do Evropského parlamentu zvolena. Nyní se stala vůbec nejmladším eurokomisa­řem – v květnu jí bylo 38 let. FOTO REUTERS Strmá kariéra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia