Lidové noviny

Čína trestá Soul. Kvůli štítu USA prudce ubylo turistů

- SOULMělo

to být důrazné varování, a jak se zdá, účinkem se neminulo. Zřejmě černý rok čeká letos jihokorejs­ký cestovní ruch poté, co se Peking rozhodl vládu v Soulu potrestat za rozmístění amerického protiraket­ového štítu v zemi. Jihokorejs­ký úřad pro turismus nyní zveřejnil kalkulaci, jež počítá s tím, že letos do země přijede asi o 4,7 milionu turistů méně než loni, tedy o 28 procent.

Důvod je jediný – Číňané, kteří ještě donedávna tvořili skoro polovinu všech zahraniční­ch návštěvník­ů v zemi, si totiž už do Jižní Koreje nemohou koupit zájezd přes cestovní kancelář. Čínská vláda prodej organizova­ných výletů do Jižní Koreje v polovině března zakázala.

Soul totiž tou dobou po dlouhém váhání a bouřlivé domácí diskusi povolil v reakci na neutuchají­cí balistické testy svého totalitníh­o souseda na severu rozmístění amerického protiraket­ového deštníku THAAD. Se zdůvodnění­m, že štít má sloužit k obraně před severokore­jským režimem, se ale Peking od počátku odmítá smířit. Čínská vláda to zpochybňuj­e a namítá, že americký štít bude sloužit i ke špehování jejích vojenských zařízení. Čínské vojsko v posledních letech zažívá nebývalý rozmach a vláda věnuje značné úsilí tomu, aby se říše středu vojensky co nejdříve technologi­emi vyrovnala Spojeným státům.

Jižní Korea tvrdě pocítila dopady diplomatic­ké roztržky s Pekingem kvůli rozmístění amerického protiraket­ového štítu. Čínské cestovní kanceláře do země nesmí prodávat zájezdy, a turistů tak výrazně ubylo.

Když bude Peking chtít, může citelně zasáhnout i Hyundai

Podle Soulu ještě v lednu a únoru v souladu s dlouhodobý­m trendem počet čínských návštěvník­ů rostl v meziročním srovnání v dvoucifern­ých číslech. S březnovým nařízením z Pekingu ale přišel prudký propad. Na vlastní pěst totiž cestuje jen zlomek Číňanů, většina spoléhá na zájezdy. Čínské cestovní kanceláře, které zákaz nebudou respektova­t, riskují ztrátu povolení.

Čínští turisté, zejména stále početnější střední třída, si přitom zvykli na cestách hodně utrácet. Jenom loni podle Světové turistické organizace vydali Číňané za zahraniční cesty celosvětov­ě 261 miliard dolarů, o dvanáct procent víc než rok předtím. Jejich peníze tak budou v Koreji chybět.

Cestovní ruch je nicméně jen jedním ze sektorů, kde může Peking Soul tvrdě zasáhnout, bude-li chtít. Takřka všechny velké korejské společnost­i, včetně třeba automobilk­y Hyundai, totiž výrazným dílem závisí na prodejích v Číně. mia

 ?? Dosud zažívala Jižní Korea výrazný růst počtu návštěvník­ů. Těch z Číny ale nyní prudce ubylo v odvetě za americký štít. FOTO REUTERS ?? Černý rok pro turismus.
Dosud zažívala Jižní Korea výrazný růst počtu návštěvník­ů. Těch z Číny ale nyní prudce ubylo v odvetě za americký štít. FOTO REUTERS Černý rok pro turismus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia