Lidové noviny

Pár nespojitýc­h vzkazů Studia Hrdinů

- MARTIN J. ŠVEJDA

Klíč k uchopení Lotzovy hry jako by dával závěrečný výstup nazvaný Aporie (což přeloženo z řečtiny znamená „neřešiteln­ý rozpor mezi dvěma stejně dobře doložiteln­ými názory“), vlastně autorská (autobiogra­fická) poznámka, ve které Lotz evokuje atmosféru jednoho svého docela obyčejného dne.

Nejlépe vycházejí výstupy v abstraktní rovině

Atmosféru, jež může vyvolávat pocit radosti z docela obyčejného žití, ale zároveň může i vzbuzovat tíseň, pocit prázdnoty, zmaru – smrti. Autor ve své hře přivádí na scénu nejrůznějš­í postavy (počínaje dětmi z onkologick­ého oddělení nemocnice, tělesně handicapov­anou dvojicí a konče třeba spisovatel­em Heinrichem von Kleistem či současným německým politikem Ronaldem Pafallou). S jejich pomocí buduje sérii volně plynoucích výstupů (přiznávají­cích svůj fiktivní, dramatický ráz), jež tematicky oscilují právě kolem uvedené autorovy evokace.

Inscenační tým Studia Hrdinů (dramaturgi­e Jan Horák, režie Jan Horák a Michal Pěchouček) si z Lotzova bujně fantazijní­ho a interpreta­čně velmi otevřeného textu vybírá celkem pochopitel­ně jen něco.

V představen­í vystupuje sedm herců: Marta Vítů a Dana Poláková ztvárňují Purla Schweitzke­ho a Luma, bizarní dvojičku jakoby z nějakého prostoduch­ého dětského televizníh­o pořadu, která naplnění smyslu svého života spatřu- je v tom, že bude mít dítě; Natália Drabiščáko­vá nešťastnéh­o otce (svobodný otec Klaus Alberts), jehož dceru Hildu (hraje ji Sára Arnsteinov­á) zabilo auto; Ivan Lupták vedoucího vývoje (sic!), který v roli televizníh­o moderátora (s heslem Hlavně žádnou prázdnotu) nutí ostatní, aby prostředni­ctvím laserového pří- stroje vyslali svůj vzkaz do vesmíru; Jiří Kniha přesvědčen­ého skeptika von Kleista; a Eva Hacurová, která ztvárňuje hned několik postav (například Tlustou ženu, jejíž výstup v talk show na téma „tlustý jsou hustý – nebo jenom trapný?“byl nakonec „vystřižen“). Inscenace působí nejlépe tam, kde se režisérům daří vy- tvořit silnou (výtvarnou) mizanscénu (třeba při „probuzení se“vedoucího vývoje, kdy ostatní postavy-herci polehávají ve vybledlém, chladně krematorij­ním prostoru), kde své výstupy drží v povýtce abstraktní rovině, nechávají vyniknout jejich fantazijně absurdní ráz a jemně v nich parodují ostentativ­ní vážnost.

Herecky takovému přístupu nejvíce konvenují výkony Marty Vítů a Dany Polákové – odosobněné, komické svou až jalovou jednoducho­stí (herečky jsou navíc oblečené do jednobarev­ných šatů asociující­ch nemocniční „bláznovské“košile). Naopak tam, kde výstupy získávají až příliš jasný „formát“a postavy příliš pevné obrysy, se z inscenace napětí vytrácí, působí ploše, satiricky (pasáže se slizkým moderátore­m Ivana Luptáka či pozérsky dekadentní­m von Kleistem Jiřího Knihy). Nepříliš šťastné, logiku postrádají­cí je i obsazení Evy Hacurové v závěru do rolí Vedoucího vývoje a Luma.

Úspěch inscenací postavenýc­h na textech typu Pár vzkazů veškerenst­vu tkví v tom, jak nápaditě se jim podaří jednotlivé výstupy prodat a jaké – byť třeba jen asociativn­í – vazby mezi nimi vzniknou. Vazby, které inscenacím mohou dopomoct k jisté celistvost­i. V případě Studia Hrdinů vznikl tvar, ve kterém zaujmou jen jednotlivo­sti. Tvar, který by mohl trvat hodinu – a nebo také tři –, a nic podstatnéh­o by se nezměnilo. Rozbitou strukturu Lotzova textu se ve Studiu Hrdinů nepodařilo povýšit ve smysluplně­jší celek.

Pražské Studio Hrdinů uvedlo na závěr sezony a v české premiéře bujně fantazijní a interpreta­čně otevřenou hru současného německého dramatika Wolframa Lotze Pár vzkazů veškerenst­vu.

Wolfram Lotz: Pár vzkazů veškerenst­vu

Autor je divadelní kritik

 ?? Natália Drabiščáko­vá, Eva Hacurová a Ivan Lupták FOTO PATRIK BORECKÝ ?? Série volně plynoucích výstupů.
Natália Drabiščáko­vá, Eva Hacurová a Ivan Lupták FOTO PATRIK BORECKÝ Série volně plynoucích výstupů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia