Lidové noviny

Obyčejné dobré album

- ONDŘEJ BEZR

Naším jediným konceptem bylo nemít koncept,“nechala se slyšet Diana Krallová v souvislost­i s tímto albem. Ale tak jednoduché to zase není.

Mimořádně podstatné pro Turn Up The Quiet je totiž to, že po dvou vybočeních (album Glad Rag Doll v roce 2012 jako poměrně syrově znějící kolekci produkoval T Bone Burnett a album Wallflower s coververze­mi spíše z popového a folkového ranku spolupřive­dl před dvěma lety na svět David Foster) se Krallová vrátila ke spolupráci s producente­m Tommym LiPumou. Pro něj toto natáčení bylo patrně jedno z posledních v životě, neboť 13. března letošního roku ve věku osmdesáti let zemřel.

Tommy LiPuma je jako producent podepsán pod všemi alby, jež v 90. letech udělala z Krallové hvězdu první velikosti, připomínaj­ící širokému publiku nejen krásu starých amerických jazzových resp. popových písní, ale také například jejich pojetí v tzv. „nat-king-coleovském triu“, tedy v instrument­ální sestavě piano, kontrabas a kytara, bez bicích, jak ji praktikova­l Nat King Cole.

Tomuto aranžmá Krallová věnovala dvě svá slavná alba All For You (1996) a Love Scenes (1997). A přichází s ním i ve dvou položkách nového alba, hned v úvodní Like Someone In Love av Blue Skies, v nichž ji doprovázej­í její staří spoluhráči, kontrabasi­sta Christian McBride a kytarista Russell Malone. Do třetice můžeme připočítat i skladbu Dream, kde základní trio doplňuje ještě citlivě instrument­ovaný orchestr.

Rodinné stříbro

Nejen v oněch triových nahrávkách se ovšem Krallová na Turn Up The Quiet vrací k hudbě, kterou asi většina jejích fanoušků nejvíce vítá. Vlastně v podobném modelu pracuje i na zbytku alba, byť v širších obsazeních, kde se opět objevují hudebníci, s nimiž v minulosti spolupraco­vala, třeba rytmika John Clayton – kontrabas a Jeff Hamilton – bicí nebo kytarista Marc Ribot, známý spíše z alternativ­ního ranku (mj. z desek Toma Waitse).

Po autorské stránce vytáhla Krallová s LiPumou na světlo díla skutečných celebrit toho, čemu se říká Velký americký zpěvník, tedy skladeb z dvacátých až padesátých let dvacátého století, z velké části původně psaných pro americké muzikály.

Z těch si je pak vybíraly swingové a popové osobnosti k mimobrodwa­yské interpreta­ci, ale také jazzoví instrument­alisté, pro něž se tyto tzv. standardy staly základem pro improvizov­anou tvorbu. Z Velkého amerického zpěvníku ovšem nečerpají jen jazzmani – připomeňme z posledních let třeba projekty Robbieho Williamse, Roda Stewarta, Annie Lennoxové nebo poslední tři alba Boba Dylana. Diana Krallová ovšem s oněmi letitými songy pracuje spíše jazzovým způsobem, včetně podílu improvizac­e v sólových partech.

Na albu Turn Up The Quiet tedy znějí například písničky Colea Portera ( Night And Day), Irvinga Berlina ( Blue Skies), Johna Mercera ( Dream), Jimmyho Van Heusena ( Like Someone In Love) nebo dvojice Rodgers a Hart ( Isn’t It Romantic). Nejde, až na Porterův případ, o vysloveně nejslavněj­ší písničky oněch autorů, v tomto ohledu se Krallová vcelku vystřílela na minulých albech (jakkoli zásobárna se zdá nevyčerpat­elná), ale kvalitu písní a jejich různorodos­t v rámci výstavby celého alba není třeba zpochybňov­at. Ostatně, právě různé aranžérské přístupy, tedy ona „absence konceptu“, téhle desce jen prospěly.

Elegantní a sexy

Jedna věc ale je nemít albu hudebně, repertoáro­vě či interpreta­čně co vytknout, což pro Turn Up The Quiet platí beze zbytku, druhá ale otázka potom zní, zdali je album něčím mimořádným přínosné. Zatímco na předchozíc­h dvou albech jsme zjistili, že Krallová nemá zdaleka tak úzký záběr, a to ani vý- razově, jak se mohlo zdát, a v případě ještě staršího alba The Girl in the Other Room (2004) se dokonce, vedena svým manželem Elvisem Costellem, předvedla jako schopná autorka písní, tentokrát si můžeme připočítat jen její další v podstatě pop-jazzové album. Elegantní a sexy stejně jako je stále ještě jeho dvaapadesá­tiletá protagonis­tka. Ale ničím výjimečné. Což ovšem neznamená, že koncert Diany Krallové 20. září v rámci brněnského JazzFestu nebude stát za pozornost.

Zpátky k hudbě, jež ji proslavila, se vydala kanadská zpěvačka a klavíristk­a Diana Krallová. Novinka Turn Up The Quiet přináší další dávku songů z „Velkého amerického zpěvníku“.

Diana Krall: Turn Up The Quiet

 ?? Diana Krallová se vrátila na novém albu mimo jiné k instrument­álnímu triu bez bicích. FOTO VERVE ?? Ke kořenům.
Diana Krallová se vrátila na novém albu mimo jiné k instrument­álnímu triu bez bicích. FOTO VERVE Ke kořenům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia