Lidové noviny

Kdy byl Václav Havel vyloučen z KSČ?

Pátrání po tom, proč byl katalog k výstavě Příběh Charty 77 / Charta Story stažen z prodeje, končí na jeho straně 73

-

Výstava Příběh Charty 77 byla otevřena již 14. března a má být k zhlédnutí až do ledna 2019, takže zbývá dost času k tomu, aby si každý o ní vytvořil svůj vlastní názor.

Zde základní faktografi­e, dostupná též na internetu:

Výstavu připravila Národní galerie společně s Archivem Jana Patočky, Knihovnou Václava Havla a knihovnou Libri Prohibiti; autory výstavy jsou Zuzana Brikciusov­á, Eugen Brikcius, Ondřej Kohout, Eva Kohoutová-Vonešová, Petr Blažek a Veronika Lopatková-Tuckerová; kurátorkou je Irena Nývltová. menty, ale již dlouho spolutvoří historii české umělecké fotografie.

Subjektivn­í hledisko a preference mohou, jak známo, tak či onak ovlivnit výběr materiálu i mnohem staršího, než jsou 70. a 80. léta 20. století, a tak není divu, že vůči koncepci výstavy byly již vzneseny námitky. Tak na stránkách LN si o ní vyměnili názory Jan Vaculík a Petr Blažek (31. 3. a 1. 4.) a 11. 4. zde zveřejnil Pavel Kohout svůj polemický článek Jenže bohužel... Charta Story ještě jinak, na nějž 27. 4. značně kriticky a odmítavě zareagoval­a hlavní autorka výstavy Zuzana Brikciusov­á v článku Příběh Charty a komunistic­kého svědomí (LN 27. 4.). V závěru tohoto článku Brikciusov­á napsala:

„... musím zdůraznit, že spolupráce s Národní galerií byla velmi špatná. Kohoutem zmiňovaný Jiří Fajt na výstavu Charta Story žádné peníze shánět nemusel, o všechny se postaral Ondřej Kohout, který je získal v podobě sponzora, firmy Kapsch. Celý rok trvalo, než generální ředitel Fajt podepsal sponzorsko­u smlouvu. Byť si nás čtyři k realizaci výstav (původně jich mělo být víc) přizval, přes rok s námi osobně nekomuniko­val. Odkládal data vernisáží, měnil názvy výstav, jejich počet, slíbené dohody nedodržel. Většinu doby jsme se potýkali se zlou vůlí říznutou šlendriáne­m. Od vernisáže 13. března se nám nikdo z Národní galerie neozval. Jsou to pěkné moresy v tom českém rybníce.“

Trapný, ale očividný omyl

Tolik tedy k veřejně dostupným informacím, kdy z poslední citované lze snad nejen usoudit, že příprava výstavy byla nejspíš dosti obtížná, ale že to může i nějak souviset s katalogem k této výstavě, který byl NG vydán (232 s. formátu A4). Tento katalog si na vernisáži mohli zakoupit pozvaní hosté, dostali jej autoři výstavy (veřejnosti je například k dispozici prezenčně v pražské knihovně Libri prohibiti), nějaký čas byl v knihkupect­vích NG v prodeji, ale již někdy koncem dubna t. r. byl z prodeje stažen, přičemž případným zájemcům o něj je od té doby sdělováno, že v něm byly „nějaké chyby“a že se chystá opravený dotisk.

Katalog si tedy nyní případní zájemci mohou prohlédnou­t alespoň ve výše zmíněné knihovně a posoudit jeho přednosti a nedostatky sami. Jde o výpravnou publikaci s množstvím černobílýc­h i barevných reprodukcí s novými a kvalitními studiemi od Veroniky Lopatkové-Tuckerové ( Charta 77 a výtvarné umění), Petra Blažka ( Role Charty a Objektem represivní­ho aparátu) a Eugena Brikciuse ( Charta 77 ve fotografii), též s množstvím textů dokumentár­ních, přičemž vše je tu publikován­o paralelně v češtině a v anglic- kém překladu, čímž tento katalog nabývá na relevanci i pro čtenáře mimo onen výše zmíněný „český rybník“.

Odhaduji, že v katalogu jsou obsaženy asi dvě třetiny toho, co lze vidět na výstavě, je tedy opravdu dosti obsáhlý. Jistě, to či ono (na výstavě i v katalogu) mohou postrádat nejen pamětnícim­ezi chartisty, ale i historikov­é, argumentac­i právě Pavla Kohouta nelze jen tak zamést pod stůl. Sám jsem našel pár drobných chyb, byť nikoli v autorských textech, ale jen v popiskách, z nichž některé by si zřejmě zasloužily být podrobnějš­í, ale pátráme-li po údajném důvodu, proč byl katalog z prodeje stažen, pak se musíme dostat až k jeho straně 73. Ti ze šťastlivců, kteří si stihli katalog koupit během těch cca šesti neděl, kdy byl v prodeji, mohli na této straně najít jedno retušované, přelepené místo. Jde o český text medailonu o Václavu Havlovi (viz reprodukce bez oné retuše).

Ano, je tu onen sice poněkud trapný, ale zcela očividný omyl, že V. H. byl v roce 1970 vyloučen z KSČ (dle sdělení Zuzany Brikciusov­é to způsobil sazeč, který nedopatřen­ím tuto větu nakopírova­l ze sousedního medailonu o Pavlu Kohoutovi, kde je jistěže oprávněná; bylo ovšem na korektorov­i, aby to napravil). Celkem je to docela úsměvná záležitost, nikoho jen trochu soudného nemůže napadnout, že by se snad autoři výstavy a katalogu domnívali, že V. H. byl kdy v KSČ, a to tím spíše, že ve vedle otištěném anglickém překladu tato věta obsažena není. Přelepit tedy ono inkriminov­ané místo, případně do publikace vlepit lístek s erraty (bylo by na něm možno zmínit i těch pár dalších drobných pochybení) a s omluvou by byl naprosto regulérní a akceptovat­elný postup. Ale zabavit kvůli tomu celou publikaci? Udělat z ní takto nový liber prohibitus?? Posléze snad i vysoce ceněnou knižní kuriozitu?! Něco takového opravdu vedení NG chce?

S těmi korekturam­i – a všichni autoři, překladate­lé, korektoři, redaktoři mi jistě dají za pravdu – to opravdu někdy je o nervy, člověk se kvůli nim budí pětkrát za noc, čte texty znova a znova, až už ani sám neví, co napsal. Nesvědomit­í sazeči dokážou leccos. Na moji žádost mi Zuzana B. poskytla poslední korektury katalogu, kde kupodivu je onen medailon bez chyby.

Skutečnou noční můrou autorů jsou sazeči, kteří sice něco opraví, ale současně udělají nové chyby, to jsou pak korektury něco jako boj s lernejskou Hydrou...

Nezbývá než doufat, že odpovědní pracovníci v NG svůj postup přehodnotí, do katalogu dodají lístek s erraty (nabízím jim tímto svou pomoc!) a katalog vrátí do prodeje. Jak jinak to řešit? Zničením nákladu a novým vydáním nepochybně velmi nákladné publikace? Přetištění­m jednoho archu a novou vazbou? (Jde o vázanou, nikoli lepenou knihu!) Zbytečné! Úplně postačí opravný lístek. Apeluji tedy na vedení Národní galerie, aby takto vybavenou publikaci Charta Story co nejdříve vrátilo do prodeje!

Přelepit ono inkriminov­ané místo, případně do publikace vlepit lístek s erraty a s omluvou, by byl naprosto regulérní a akceptovat­elný postup. Ale zabavit kvůli tomu celou publikaci?

 ?? Který byl z prodeje stažen. Snímek Ondřeje Němce vznikl v únoru 1976 a byl použit jako pozvánka na tzv. II. festival druhé kultury v Bojanovicí­ch. REPRODUKCE AUTOR ?? Obálka katalogu,
Který byl z prodeje stažen. Snímek Ondřeje Němce vznikl v únoru 1976 a byl použit jako pozvánka na tzv. II. festival druhé kultury v Bojanovicí­ch. REPRODUKCE AUTOR Obálka katalogu,
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia