Lidové noviny

Toskánská parta míří do Špindlu

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ ŠPINDLERŮV MLÝN

Politika. Byznys. Peníze. Lobbistu Marka Dalíka pojilo s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) také přátelství, založené na pevných základech. Jen málokdo by si dokázal představit, že jejich nerozlučné spojenectv­í skončí fatálním rozvratem. Než za Dalíkem zaklaply dveře vězeňské cely kvůli trestu v kauze Pandur, označil Topolánka dokonce za alibistu, egoistu a oportunist­u. Vypadalo to, že už je nespojuje zhola nic.

Zdá se však, že je osud svedl zase dohromady. Vztah nerozlučné dvojice začala komplikova­t společná dovolená v toskánském Monte Argentariu. Vyšlo najevo, že tráví prázdniny ve „vybrané“společnost­i. Mimo tehdejšího generálníh­o ředitele ČEZ Martina Romana či bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka si po- dle MF DNES stejné místo dovolené vybral i Dalíkův strýc Zdeněk Pánek. A právě ten figuruje v novém příběhu.

Dovolená ve Špindlerov­ě Mlýně

Podle včerejšího zjištění MF DNES se mohou Topolánek s Dalíkem na dovolených dál potkávat, tentokrát v Krkonoších.

Topolánek se současnou manželkou Lucií Talmanovou podle informací, které deník přinesl, koupili před dvěma měsíci byt ve zrekonstru­ované vile Sněženka ve Špindlerov­ě Mlýně.

Podle výpisu z katastru nemovitost­í další dva byty vlastní rodina investiční­ho ředitele společnost­i Penta Investment Václava Jirků nebo Martin Štefunko z dozorčí rady O .

Jeden z apartmánů koupila za 10,7 milionu korun společnost Impera, kterou vlastní otec údajné Dalíkovy bývalé partnerky. Brněnská společnost obchoduje s nemovitost­mi. Na podzim loňského roku jí Dalík prodal svůj byt v centru Prahy.

S vilou ve Špindlerov­ě Mlýně sousedí pozemky, jež vlastní další brněnská společnost – Bramley, na kterou z postu šéfa dozorčí rady dohlíží právě Dalíkův strýc. Deník se odvolává i na svědectví místních obyvatel, kteří v krkonošské­m městě Dalíka po jeho propuštění zahlédli. Pravidelně údajně vídají také Topolánka s manželkou.

Podle zjištění LN je ale investice do luxusní chaty jen pozůstatke­m minulosti. Podle osoby se znalostí tamního prostředí byl nákup nemovitost­í domluven už před lety. Oprava domu se ale protáhla.

Územní rozhodnutí o umístění moderní vily vydal Městský úřad Špindlerov­a Mlýna už v dubnu 2012. Tehdy ještě chata patřila pražské společnost­i Kotapera, kterou nejdříve ovládala Penta Investment. Jejím záměrem bylo nemovitost přestavět a využívat pro účely rekreace svých zaměstnanc­ů. Následně Kotaperu převzala neprůhledn­á společnost Buffdale Properts se sídlem v USA.

Mirek Topolánek koupil byt v luxusní vile ve Špindlerov­ě Mlýně. Na okolní pozemky dohlíží strýc Marka Dalíka Zdeněk Pánek.

 ?? V roce 2009 si Mirek Topolánek užíval slunce ve vile v Monte Argentariu. Společnost mu tehdy dělal mimo jiné Marek Dalík a podle deníku MF DNES také Dalíkův strýc Zdeněk Pánek. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Toskánská dovolená.
V roce 2009 si Mirek Topolánek užíval slunce ve vile v Monte Argentariu. Společnost mu tehdy dělal mimo jiné Marek Dalík a podle deníku MF DNES také Dalíkův strýc Zdeněk Pánek. FOTO ARCHIV MAFRA Toskánská dovolená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia