Lidové noviny

Z hubených dívek dělal hvězdy

Gianni Versace

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ MILÁN

Před dvaceti lety zemřel jeden z nejvýznamn­ějších návrhářů 20. století. Gianni Versace vynikal extravagan­cí a propojením módy se showbyznys­em.

Psala se devadesátá léta a v módním průmyslu se objevil termín supermodel­ka. Mola tehdy patřila modelkám jako Cindy Crawfordov­á, Linda Evangelist­a, Claudia Schifferov­á nebo Naomi Campbellov­á. Jedním z prvních návrhářů, který z těchto obyčejných hubených dívek vytvořil hvězdy obrázkovýc­h časopisů, byl Gianni Versace. Jeho estetika byla sebevědomá. Velké plochy zářivých barev doplňovaly křiklavé vzory, zlaté knoflíky i řetězy.

„Porozumět mu znamená znát italskou historii,“říká dnes o návrháři módní teoretička Jana Máchalová. „Pracoval s ní jako s múzou – s Etrusky, renesancí, antikou i barokem. Neměl žádné zábrany – halenku s byzantskou madonou zkombinova­l s rockerskou bundou, rokokovou sukni zase s džínovou košilí.“

Versaceho inspirací byly především historické zdroje. K jeho stálým zaměstnanc­ům tak kromě krejčích a střihačů patřil i knihovník, který pečoval o několik designérov­ých knihoven.

Svou kariéru začal Versace v roce 1972, v době pletené a tvídové módy školaček s podkolenka­mi, kdy ženy v domácnosti objevily kalhoty se zvonovými nohavicemi.

Narodil se v době, kdy jeho matka ve svém studiu již zaměstnáva­la přes čtyřicet švadlen. Z rodinné krejčovské dílny se později dostal do módních ateliérů vMilánu a začal tvořit vlastní kolekce, v nichž propojoval italské baroko s moderním popem. V roce 1978 mu se založením jeho vlastní značky pomohl bratr Santo a sestra Donatella.

Síla celebrit

„Gianni Versace módu změnil. Mnoho návrhářů módů mění, ale ne jako Versace,“píše Jess Cartnerová-Morleyová v listu New York Times. Na mysli má jeho propojení módního světa s celebritam­i a popkulturo­u.

Šéfredakto­rka amerického magazínu Vogue Anna Wintourová o Versacem kdysi prohlásila, že byl první, kdo pochopil sílu celebrit sedících na přehlídkác­h v prvních řadách, ideálně usazených tak, aby je mohly zachytit objektivy fotografů, a dostat je tak spolu se jménem Versace do magazínů.

Stejně jako jeho modelům nechyběla lehká vulgárnost a provokativ­nost, neobešly se jeho reklamy bez erotického podtextu ani slavných tváří. Pózoval pro něj Prince i nahý Jon Bon Jovi. Versaceho propagační fotografie byly plné nejslavněj­ších modelek své doby s odhalenými svalnatými muži v pózách připomínaj­ících Michelange­lovy malby ze Sixtinské kaple. Ještě více než umělecká póza hrály důležitou roli v jeho kampaních úsměv a zábava.

Stejně jako byl Versace geniální v navrhování vyzývavých a provokativ­ních modelů, dokázal vytvořit kostýmy pro baletky i operní pěvce nebo hvězdy červených koberců.

Některé z jeho rób patří k nejslavněj­ším šatům v dějinách módy. Jako třeba černé šaty s hlubokým výstřihem, které byly po stranách spojeny zlatými řetízky – dnes se modelu přezdívá That dress (Ty šaty). Z neznámé Elizabeth Hurleyové, tehdejší přítelky- ně Hugha hvězdu.

Dnes bychom je mohli přirovnat k zářivě růžové róbě od Natali Ruden, kterou si letos oblékla Jitka Čvančarová na karlovarsk­ém filmovém festivalu. Podle samotného tvůrce byl inspirací pro vytvoření slavných hedvábných šatů tradiční oděv indických žen – sárí. Versaceho varianta byla ale nakonec ušita zmnohem menšího množství látky.

K Versaceho zákaznicím patřily popové hvězdy, ale i aristokrat­ky a zbohatlíci. Nebyl to nikdo Granta, udělaly

Stejnojmen­ný módní dům založil v roce 1978. Dnes je luxusní značka s hlavou Medúzy v logu tvůrce konfekčníc­h oděvů, prestižníc­h kolekcí haute couture i majitelem sítě hotelů. Loni utržila 669 milionů eur (17,6 miliardy korun). Po celém světě společnost Versace provozuje přes 200 butiků. Největší obchodní potenciál pro ni představuj­e asijský trh, následují Severní Amerika a Evropa.

Rodina Versacovýc­h dnes ovládá 80 procent firmy, menšinovým vlastníkem je od roku 2014 investiční fond Blackstone.

Od podbřišku ke Googlu

Stejně jako třpyt a lesk modelů patří ke značce Versace i tragický příběh jejího zakladatel­e. 15. července 1997 se ve věku padesáti let stal náhodnou obětí sériového vraha. Versace byl dvakrát střelen do hlavy u dveří svého domu vMiami, když se vracel z nedaleké trafiky. Útočníkem byl 25letý Andrew Cunanan, který od dubna 1997 zavraždil další čtyři muže. Svůj život ukončil sebevraždo­u jen pár dní po zabití návrháře. Jeho motiv je dodnes neznámý.

Po návrháři tehdy zbylo podnikání v hodnotě 807 milionů dolarů a se 130 obchody po celém světě. Ani po smrti svého zakladatel­e nepostrádá Versace na významu. Zelené šaty Jennifer Lopezové s výstřihem končícím na podbřišku vzbudily v roce 2000 u veřejnosti takový zájem, že podle softwarové­ho inženýra a byznysmena Erica Schmidta vedly společnost Google k vytvoření vyhledávač­e obrázkovýc­h dat.

Po Versaceho smrti převzala post kreativníh­o ředitele jeho sestra Donatella. Módní dům stále pracuje se svou pověstí luxusní a odvážné značky. Otázkou však je, nakolik je inovativní a nakolik čerpá z dědictví svého zakladatel­e. I dnes ovšem platí, že k nošení oblečení od Versaceho musí mít majitel notnou dávku vkusu, aby se pestrá kombinace vzorů nestala kýčem.

 ?? Versace se supermodel­kami Naomi Campbellov­ou (vlevo) a Carlou Bruniovou. FOTO PROFIMEDIA ?? V objetí krásných žen.
Versace se supermodel­kami Naomi Campbellov­ou (vlevo) a Carlou Bruniovou. FOTO PROFIMEDIA V objetí krásných žen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia