Lidové noviny

Finálový sen zhatil Federer

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Tenista Tomáš Berdych si finále Wimbledonu nezahraje, na londýnské trávě podlehl švýcarské legendě Rogeru Federerovi 0:3 na sety (6:7, 6:7, 4:6).

LONDÝN/PRAHA Hrál skvěle, ale na nejúspěšně­jšího tenistu historie to nestačilo. Tomáš Berdych prohloubil svou negativní bilanci s Federerem na 6:19.

Berdych prohrál sedmé z osmi grandslamo­vých semifinále své kariéry, uspěl jen před sedmi lety právě v All England Clubu.

„Z výkonu mám dobrý pocit. Z výsledku určitě ne. Asi tak bych to shrnul,“komentoval utkání Berdych. Ve Wimbledonu se mu zpravidla daří, jenže ještě lepší bilanci má na takřka posvátných zelených dvorcích Federer. Vždyť slavný turnaj již sedmkrát ovládl, do bitvy o titul pronikl jedenáctkr­át.

Na Berdycha si navíc věřil, naposledy s ním prohrál v roce 2013. Od té doby se táhla série osmi vítězství, deváté přišlo nyní.

Proti švýcarské legendě marně hledal protizbraň, za celý zápas prolomil Federerův servis pouze jedinkrát, navíc nestačil v rozhodujíc­ích chvílích – dvakrát nezvládl tie-break. „Neměl jsem v nich mnoho šancí. Spíš jsem mohl využít některý z brejkbolů,“pravil český tenista.

Berdych si přesto zaslouží poklonu za bojovný, odhodlaný výkon. S Federerem se snažil držet krok, opět mu fungoval první servis a několikrát předvedl i zajímavý, překvapivý úder.

„Všechny sety byly vyrovnané. Ale jakmile se objevila nějaká příležitos­t, Federer výborně zaserví- roval, dal eso nebo se dostal z těžké výměny,“uznal jednatřice­tiletý Čech. Ten se zlomil až ve třetím setu, kdy nejprve vycítil šance díky dvěma brejkbolům, jenže ty vzápětí s neskutečno­u lehkostí Fe- derer umazal, načež sebral Berdychovi podání. Bylo rozhodnuto.

Favorit pak už otěže zápasu z rukou nepustil. V desátém gamu měl rychle tři mečboly. Využil druhý – Berdych returnoval jen do sítě a poslal brzy šestatřice­tiletého Švýcara do finále jeho oblíbeného turnaje.

Berdycha přesto potěšila hra, kterou během celého Wimbledonu předváděl. „Hrál jsem vyrov- naně od začátku do konce zápasů. Bez hluchých míst. Dařilo se mi soustředit, což je na celém výkonu vidět a odrazilo se to třeba na servisu,“uznal. „Wimbledon je velké povzbuzení. Bylo by fajn, kdyby se mi ještě letos povedlo číslo v žebříčku před mým jménem udělat jednocifer­ným. To by bylo ideální ukončení sezony,“dodal Berdych.

To Federer vyhrál Wimbledon už sedmkrát, dominantně­jší je jen španělský antukář Rafael Nadal na Roland Garros.

Populární Švýcar bude bojovat o titul z All England Clubu již pojedenáct­é. Vyzve Chorvata Marina Čiliče, který ve čtyřech setech předčil Američana Sama Querreyho 6:7, 6:4, 7:6, 7:5.

Ten se dočkal finále na rekordní jedenáctý pokus. Po proměněném mečbolu Čilič zaťal pěst a mocně zařval. Nikomu před ním se po tak dlouhém čekání ještě do rozhodujíc­í bitvy o wimbledons­ký titul postoupit nepodařilo.

Český tenis mohl mít zastoupení i ve finále ženské čtyřhry, ale své semifinálo­vé duely nezvládly Květa Peschkeová, která měla v All England Clubu na dosah druhou účast v boji o titul, ani Renata Voráčová, jež usilovala o první postup do finále na grandslamu v kariéře. Peschkeová s Němkou Annou-Lenou Grönefeldo­vou prohrála s druhými nasazenými Jelenou Vesninovou a Jekatěrino­u Makarovovo­u z Ruska 5:7 a 2:6. Třiatřicet­iletá Voráčová, jež krátce před Wimbledone­m vytvořila pár s Japonkou Makoto Ninomijaov­ou, podlehla Chan Hao-Ching z Tchaj-wanu a Rumunce Monice Niculescuo­vé 6:7, 6:4, 7:9.

 ?? Tomáš Berdych (vlevo) opouští Wimbledon, Roger Federer míří vstříc další výzvě: ve finále vyzve Chorvata Marina Čiliče. FOTO REUTERS ?? Odchod ze scény.
Tomáš Berdych (vlevo) opouští Wimbledon, Roger Federer míří vstříc další výzvě: ve finále vyzve Chorvata Marina Čiliče. FOTO REUTERS Odchod ze scény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia