Lidové noviny

Složité počty. Z Plíškové dělají jedničku zaslouženě

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Není zdaleka první tenistkou, která by se stala světovou jedničkou ještě před tím, než vyhrála grandslamo­vý turnaj. A nebyla by ani první královnou ženského tenisu, která turnaj velké čtyřky nikdy ve své kariéře nevyhrála. Přesto musí čelit Karolína Plíšková tlaku ze strany fanoušků, včetně těch českých. Na tenisový trůn se totiž pětadvacet­iletá Češka dostala poté, co naWimbledo­nu vypadla už ve druhém kole. Někteří příznivci se tak logicky ptají, proč na žebříčku WTA přeskočila jedničku Angelique Kerberovou a dvojku Simonu Halepovou, i když ty vypadly až v osmifinále, resp. čtvrtfinál­e.

Jak je to možné? V tenise už přes třicet let funguje systém bodování, kdy se tenistky i tenisté nehodnotí podle toho, kolik bodů během roku získají, ale podle toho, kolik jich obhájí proti předchozím­u ročníku. A tak se často stává, že hráčka, která během turnaje vypadne dřív, v žebříčku předstihne tu, která dojde dál. Proto dochází k případům, že žebříčkem spadne tenistka, která daný turnaj vyhraje, protože jej vyhrála i v předchozím roce, a žádné plusové body si tedy nepřipíše.

A jelikož Plíšková vypadla ve druhém kole i loni, tak nemusela odepisovat žádné body. Za to dosavadní jednička Kerberová musela odečíst hned 1060 bodů, protože loni prošla do finále, Halepová zase minulý rok vypadla až v semifinále, a tak si odepisuje 250 bodů. A to pomohlo rodačce z Loun, která se v pondělí jako první česká tenistka v historii (Martina Navrátilov­á se jí stala až v barvách USA) stane světovou jedničkou. A nic na tom nezmění ani dnešní finále mezi Venus Williamsov­ou a Garbine Muguruzaov­ou. Vítězka se posune na čtvrté místo za tři zmíněné tenistky.

Plíšková jako Nedvěd

Ať už by se Plíšková dostala na první místo žebříčku jakýmkoliv způsobem, plně si jej zaslouží. Vždyť na předchozíc­h třech grandslame­ch si zahrála ve finále, ve čtvrtfinál­e a semifinále, což se žádné jiné ženě nepovedlo. „Povězte mi, kdo by si nezvolil tu nejsladší kombinaci? Vyhrát grandslamo­vý titul a zároveň se tím probojovat na vrchol kopce... Ale realita je jiná. Karolína si tuhle variantu nevybrala. Ale nepředpokl­ádám, že by vola- la do kanceláře WTA: ,Nezlobte se, já to takhle nechci.‘ Přece jim jedničku nevrátí. Nekazme jí radost, zaslouží si oslavu a pak plnou parou do práce!“pravil její kouč David Kotyza, jenž byl před pěti lety jen dva zápasy od toho, aby se na post jedničky dostala jeho tehdejší svěřenkyně Petra Kvitová.

A pak. Pozici tenisové jedničky by si Češi měli vážit především kvůli tomu, že v žádném jiném ženském sportu není tak velká konkurence jako v tenise. Úspěch Plíškové se tak v historické­m kontextu dá přirovnat třeba k zisku Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa Josefem Masopustem a Pavlem Nedvědem. Jedničkou i bez grandslamu.

 ?? Karolína Plíšková z turnajů velké čtyřky nejdál došla loni na US Open, až ve finále prohrála s Anqelikou Kerberovou, kterou nyní vystřídá na tenisovém trůnu.
FOTO REUTERS ??
Karolína Plíšková z turnajů velké čtyřky nejdál došla loni na US Open, až ve finále prohrála s Anqelikou Kerberovou, kterou nyní vystřídá na tenisovém trůnu. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia