Lidové noviny

Sky už nesází jen na Frooma

Výsledky Tour de France

- FOIX TOMÁŠ MACEK

V náročné páteční pyrenejské etapě si polepšil Mikel Landa z týmu Sky. Ve žlutém zůstal Fabio Aru.

(od našeho zpravodaje) Fabio Aru se ve čtvrtečním večeru „zbavuje“svého žlutého dresu, dá ho mechanikům Astany, ať se s ním fotografuj­í dle libosti, a nepřehodí si ho na hotelovém pokoji přes židli, jak bývá tradicí.

„Odháněl jsem tak od sebe tlak,“vykládá v pátečním ránu. „A fungovalo to, spal jsem deset hodin.“

Též obhájce titulu Chris Froome vzbuzuje před startem druhé pyrenejské etapy dojem vyrovnanéh­o a klidnéhomu­že, když sděluje: „Pořád jsem ve skvělé pozici, ztrácím jen 6 sekund na Fabia. On je teď tím, kdo musí kontrolova­t závod. A dnešek bude velmi explozivní.“

Je 14. července, Den dobytí Bastily a celá Francie se chystá na večerní ohňostroje na oslavu státního svátku. „Ale ohňostroj zažijeme i na trati,“varuje Romain Bardet z týmu AG2R, třetí muž pořadí. Nemýlí se. Rychle a zběsile, takové je heslo 101 kilometrů do Foix přes tři pyrenejské vrcholy.

Tým Sky se při této partii ocitá v nové roli. Už nehlídá, už zase dobývá. Rozehrává novou strategick­ou hru. Po chaotickém počátku šlapou na třetí vrchol dne Mur de Péguere ve vedoucí čtveřici Contador, Quintana, domácí Barguil – a s nimi Mikel Landa ze Sky! Zhruba dvě minuty za nimi se drápají vzhůru Froome, Aru, Bardet a další favorité.

„Corrida grande campeone,“vykřikuje kolumbijsk­ý rozhlasový reportér.

A při této koridě šampionů je Mikel Landa, sedmý v celkové klasifikac­i, v jednu chvíli virtuálně málem majitelem žlutého dresu.

Mohl by toto být velký tah Sky? Landa vypadal už ve čtvrtek silněji než Froome. Jen se na něj 13. etapa (Saint-Girons - Foix, 101 km): 1. Barguil (Fr./Sunweb) 2:36:29 2. Quintana (Kol./Movistar) -0 3. Contador (Šp./Trek-S.) -0 ... 30. KREUZIGER (Orica) -5:59 55. CINK (Bahrajn-M.) -14:20 126. ŠTYBAR (Quick-St.) -15:41

Průběžné pořadí: 1. Aru (It./Astana) 55:30:06 2. Froome (Brit./Sky) -6 3. Bardet (Fr./AG2R) -25 ... 24. KREUZIGER (Orica) -36:31 56. CINK (Bahrajn-M.) -1:15:46 106. ŠTYBAR (Quick-St.) -1:48:46

podívejte, ani v nejtvrdšíc­h třináctipr­ocentních pasážích nehne v obličeji brvou, je tolik při chuti. Mohl by voják povýšit nad generála?

Ty spekulace se samozřejmě objeví. Cyklistika miluje spekulace. „Když tým Sky dovolí, Mikel Landa vyhraje Tour. Jen samo Sky ho může zadržet,“tvrdí bývalý profesioná­l (a coby novinář tu a tam i provokatér) Michael Rasmussen.

Už na Giru 2015, ještě v barvách Astany, Landa zažil, jak jej týmový šéf Martinelli stáhl z útoku v poslední horské etapě, protože by tím mohl ohrozit celkové druhé místo svého lídra Fabia Arua.

Rozešel se potom s Astanou a zamířil do Sky, byl v barvách britského týmu dvakrát lídrem na Giru, ale loni jej tam zastavily žaludeční křeče a letos nešetrně odstavená motorka na Blockhausu. Je ambiciózní? Jistě. Velmi. Bude i loajální? Uvidíme. On o tom ujišťuje: „Chris je trojnásobn­ým vítězem Tour. Je stále velmi silný. Na tom Pyreneje nic nezměnily. Budeme útočit dál.“Ale... s kým budou útočit? Froome se na první pohled i v pátečních kopcích trápí, hlava se mu kymácí, pohled má často skloněný k wattmetru. Teprve při dlouhém sjezdu do cíle ve Foix ožívá, v kaskádě útoků je on tím nejaktivně­jším. Nic z nich nevytěží, přinejmenš­ím však vysílá soupeřům vzkaz: Hej, já jsem tady!

První čtveřice protne cíl o 1:48 minuty dříve, Landa se díky tomu posouvá na pátou pozici celkově, ztrácí už jen 1:09 minuty.

A vítězem dne je... Jak stylové. Warren Barguil. „Porazil jsem ve spurtu své někdejší idoly Contadora i Quintanu a vyhrál na náš státní svátek. Připadám si, že sním,“říká. V týmu Sky nesní. V týmu Sky precizně plánují. Sportovní ředitel Nicolas Portal za cílem dlouze hovoří s Landou, zatímco Froome se vyjíždí na trenažéru a tvrdí: „Cítil jsem se lépe než včera. Zahráli jsme dobrou strategick­ou hru, Mikel se posunul v pořadí. Možná v příštích dnech sehrajeme podobnou hru.“

Ano, Chris Froome stále zůstává lídrem týmu. Má i lepší časovku než Landa, přestože už není takovým časovkářsk­ým démonem jako dřív. Svými slovy nicméně soupeře vyzývá: Nepodceňuj­te Landu!

Sky se rozhodlo zamotat protivníků­m hlavu.

 ?? Poprvé vyhrál etapu Tour de France FOTO REUTERS ?? Warren Barguil
Poprvé vyhrál etapu Tour de France FOTO REUTERS Warren Barguil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia