Lidové noviny

Slávisty los předkola Ligy mistrů potěšil

Los předkol evropských soutěží

- VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Buď běloruský BATE Borisov, nebo arménský Alaškert. Jeden z těchto dvou celků vyzve fotbalová Slavia ve třetím předkole Ligy mistrů. Co na los říkají hráči a trenér Jaroslav Šilhavý?

„Myslím si, že los je hratelný. Samozřejmě to nebude nic jednoduché­ho, ale budeme věřit, že to zvládneme,“řekl pro klubový web záložník Jaroslav Zmrhal. Slávisté, kteří si Ligu mistrů zahrají po osmi letech, počítají spíše s postupem Borisova, tedy s téměř dvouhodino­vým letem do Běloruska.

BATE je favoritem dvojzápasu, nicméně první duel na jeho hřišti skončil nerozhodně 1:1. Výhodnější pozici do odvety má spíš arménský mistr Alaškert Jerevan. „Myslím, že postoupí BATE. Mluvil jsem o tom zápase v Bělo- rusku s kamarádem, který utkání viděl a říkal, že BATE bylo mnohem lepší a dostalo smolný gól,“řekl útočník Milan Škoda.

Nejlepší kanonýr uplynulého ligového ročníku má z losu radost, běloruskéh­o soupeře totiž tipoval. Slávisté si myslí, že mohli dostat složitější­ho protivníka, ale současně hlásí: nepodcenit!

„Papírově byli v osudí asi těžší soupeři, ale BATE Borisov má z poslední doby obrovské zkušenosti z evropských pohárů,“upozorňuje trenér Šilhavý na fakt, že nejúspěšně­jší klub běloruské ligy patří mezi pravidelné pohárové účastníky a v letech 2015, 2014, 2012, 2011 a 2008 nechyběl dokonce v základních skupinách Ligy mistrů.

Kapitán Jiří Bílek souhlasí: „Mohli jsme dostat těžší soupeře, ale i tak je BATE Borisov velmi silný tým a nebude to snadné, protože mají v poslední době mnohem větší zkušenosti s evropskými poháry než my.“

Slávisté – ať už vyzvou Borisov, nebo Alaškert – hrají první zápas doma v Edenu. Je to výhoda?

„Já jsem si přál začínat doma,“uvedl Škoda. „Asi je to dobré,“přemítal záložník Josef Hušbauer, který načrtl imožný scénář postupu do další fáze. „Můžeme doma uhrát nějaký dobrý výsledek, nejlépe s nulou. A venku věřím, že branku vstřelíme, protože jsme v ofenzivě silní,“doplnil.

Soupeře se dozvěděli i další čeští zástupci. Plzeň vyzve ve třetím předkole Ligy mistrů FCS Bukurešť, Spartu čeká ve třetím předkole Evropské ligy Crvena zvezda Bělehrad nebo Irtyš Pavlodar. Liga mistrů - 3. předkolo (první zápasy 25. a 26. července, odvety 1. a 2. srpna):

Mistrovská část: SLAVIA PRAHA - BATE Borisov/Alaškert Jerevan, Spartaks Jurmala/Astana - Mariehamn/Legia Varšava, Zrinjski Mostar/Maribor - Hafnarfjör­dur/Víkingur Göta, Žilina/Kodaň - Malmö/Vardar Skopje, Linfield/Celtic - Dundalk/Rosenborg, Beer Ševa/Honvéd - Žalgiris Vilnius/Razgrad, Viitorul Constanta - APOEL Nikósie/Dudelange, Hibernians/Salcburk - Rijeka/The New Saints, Karabach/Samtredia - Tiraspol/Kukësi, Partizan/Budučnost Podgorica - Olympiakos Pireus.

Nemistrovs­ká část: FCSB - VIKTORIA PLZEŇ, Nice - Ajax Amsterodam, Dynamo Kyjev - Young Boys Bern, AEK Atény - CSKA Moskva, Bruggy - Basaksehir. Evropská liga - 3. předkolo (první zápasy 27. července, odvety 3. srpna): Irtyš Pavlodar/CZ Bělehrad - SPARTA PRAHA, Shamrock Rovers/MLADÁ BOLESLAV - Kajrat Almaty/Skënderbeu (Alb.), PSV Eindhoven - Osijek/Lucern, Norrköping/Trakai (Lit.) - Škendija Tetovo/HJK Helsinky, Krasnodar - Slovan Bratislava/Lyngby, Sturm Štýrský Hradec/Mladost Podgorica - Fenerbahce, Panathinai­kos - Gabala (Ázerb.)/Bialystok, Austria Vídeň - Niederkorn/AEL Limassol, Dinamo Záhřeb - Vaduz/Odds BK, Dinamo Bukurešť - Bilbao, Olimpik Doněck - PAOK Soluň, Gdyně - Ferencváro­s/Midtjyllan­d, Östersunds FK/Galatasara­y - Inter Baku/Fola Esch (Luc.), Bordeaux - Nömme Kalju/Videoton, Maccabi Tel Aviv/Reykjavík - Panionios Atény/Gorica (Slovin.), Valletta/Utrecht - Haugesund/Lech Poznaň, Craiova - AC Milán, Bröndby/Vaasa - Hajduk Split/Levski Sofia, Gent - Altach/Dinamo Brest, Astra Giurgiu/FK Zirä (Ázerb.) - Olexandrij­a, Everton - Ružomberok/Brann, Aberdeen/Široki Brijeg - Apollon Limassol/Zaria Balti (Mold.), Beitar Jeruzalém/Botev Plovdiv - Marítimo, Zenit Petrohrad - Trenčín/Bnei Yehuda Tel Aviv, Marseille - Ostende, Freiburg - Valur Reykjavík/Domžale, Cork City /AEK Larnaka - Rabotnički Skopje/Dinamo Minsk, Željezniča­r Sarajevo/AIK Stockholm - Braga, Liepaja (Lot.)/Suduva (Lit.) - Sion.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia