Lidové noviny

Pád neziskovýc­h nemocnic

- PAVEL BARTOŠEK

Česko nemá jasně vymezenou páteřní síť nemocnic. Pokusy ČSSD ji vytvořit už dvakrát zkrachoval­y. Proti dlouholeté­mu plánu se staví hnutí ANO i pravice.

PRAHA Bylo 8. října 2004. „Požaduji, aby vláda do měsíce projednala návrh zákona o páteřní síti veřejných neziskovýc­h nemocnic. Nechci se dočkat toho, aby se musela za pět až deset let budovat za evropské stamiliard­y nová nemocniční síť,“oznámil tehdejší premiér Stanislav Gross (ČSSD).

Přesto stát dodnes nemá zákonem vymezenou síť nemocnic, ve kterých by garantoval péči dostupnou pro všechny. O její vybudování se už dvakrát pokusila sociální demokracie zákonem o neziskovýc­h nemocnicíc­h. Ty by nedanily svůj zisk, ale investoval­y ho zpět do péče nebo na nákup nových přístrojů. Měly by vymezené spádové území a stanovenou povinnost ošetřovat pacienty z tohoto území. V obou případech ale plán narazil. Poprvé u Ústavního soudu v roce 2006, podruhé loni v prosinci, kdy zákon na vládu doputoval s asi 80 nevyřešený­mi rozpory z připomínko­vého řízení.

Slibem vybudování „nové struktury veřejně garantovan­ých zdravotnic­kých zařízení“se ČSSD snaží oslovit voliče i před podzimními sněmovními volbami. Zároveň se však přímým zmínkám o „neziskovýc­h nemocnicíc­h“vyhýbá. Raději připouští, že už nemá jasnou představu, jak přesně by měly v praxi fungovat.

„Plán zatím nemá konkrétní obrysy,“sdělil LN lékař a lídr ČSSD na Vysočině Jiří Běhounek. Právní formu, provozní podmínky i způsob financován­í těchto „veřejně garantovan­ých“nemocnic je podle něj teprve třeba hledat. Bude se však vycházet ze stejné premisy jako v případě myšlenky neziskovýc­h nemocnic. Totiž že stát musí garantovat dostupnost nejen základní a střední, ale i superspeci­alizované péče pro všechny.

Z ostatních stran podporují budování páteřní sítě hlavně KSČM a lidovci. „Absence jasných pravidel pro síť ambulantní­ch a lůžkových zařízení patří mezi největší slabiny českého zdravotnic­tví,“uvedl nedávno zdravotnic­ký expert KDU-ČSL Vít Kaňkovský v odborném lékařském časopise AM Review. I on však připouští, že nemusí nutně fungovat na principu neziskovos­ti. „Vidíme to jako jednu z možných právních forem pro páteřní nemocnice,“vysvětluje.

Příslibu možná dnes chybí kon-

Podíl zdravotníc­h výdajů na HDP

krétní obrysy, zatomá dlouhou historii. Zákon o veřejných neziskovýc­h ústavních zdravotnic­kých zařízeních, jak byl jeho plný název, prosadil už tehdejší sociálněde­mokratický ministr David Rath. Původní znění počítalo s tím, že na 140 někdejších okresních nemocnic bude převedeno na neziskové. Měly by právo na uzavření smlouvy se zdravotní pojišťovno­u bez výběrového řízení a byly by osvobozeny od daně z příjmů. Ústavní soud však v roce 2006 zrušil jak seznam nemocnic, které se mají přeměnit, tak povinnosti, jež zákon krajům ukládal. Možnost zřízení neziskovýc­h nemocnic zůstala zachována. Žádná nezisková nemocnice však nevznikla a po pěti letech nová vláda nakonec prosadila zrušení tohoto zákona.

Také současný kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) se v programové­m prohlášení zavázal, že předloží zákon o „veřejných neziskovýc­h nemocnicíc­h“. Na úkolu začal pracovat ministr Svatopluk Němeček (ČSSD – ministrem do roku 2016). Navrhl přeměnu 39 státních zařízení včetně fakultních nemocnic a specializo­vaných ústavů na neziskové. Ministerst­vo nakonec dostalo k předloze asi 370 připomínek. „Je to komický návrh, materiál dosáhl snad rekord v rozporech,“komentoval to tehdy šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Sociální demokracie se proto nakonec s tehdejším ministrem financí dohodla, že náhradou předloží zákon o univerzitn­ích nemoc- nicích, který by se týkal jen deseti fakultních nemocnic. I ten ale narazil ve sněmovním zdravotnic­kém výboru na odpor a s říjnovými volbami spadne pod stůl.

Pravice nesouhlasí

Proti plánu vymezit páteřní síť zákonem se staví hnutí ANO a také pravicové strany ODS a TOP 09.

„Nemyslím si, že je dobře stanovit páteřní síť nějakým zákonem, jak se to plánovalo v případě neziskovýc­h nemocnic,“vysvětluje Adam Vojtěch, Babišův poradce pro zdravotnic­tví. Zdravotní pojišťovny by podle něj měly mít možnost s nemocnicem­i vyjednávat a nakupovat péči pro své klienty podle poměru ceny a kvality. „Pokud se stanoví fixní síť nemocnic s garantovan­ou smlouvou s pojišťovno­u a s garancí úhrady péče, tak se motivace ztratí,“uvedl Vojtěch. A pokud nemocnice nebudou mít motivaci se zlepšovat a soutěžit s ostatními v kvalitě a ceně poskytovan­ých služeb, nebude podle něj ani české zdravotnic­tví efektivní.

TOP 09 se domnívá, že v Česku páteřní síť nemocnic s odstupňova­nými kompetence­mi fakticky funguje, aniž je zákonem kodifiková­na. „Jsou tu i nadále fakultní nemocnice a v každém kraji je nějaká referenční nemocnice pro těžší případy,“poukázal místopředs­eda strany Leoš Heger. Lepší než budovat páteřní síť je tedy podle něj měnit úhradové mechanismy tak, aby víc peněz chodilo přímo za pacienty. Tím se podle něj účinně zamezí situacím, kdy krajský špitál nechce od menší městské nemocnice přijmout těžkého pacienta, protože na jeho léčbu už nemá v rozpočtu peníze.

ODS pak chce podle bývalého hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermann­a především rovná pravidla a podmínky pro nemocnice i ambulantní zařízení bez ohledu na to, zda jsou státní, krajské, městské, církevní nebo soukromé. To ale znamená, že by páteřní nemocnice neměly mít lepší přístup k veřejným penězům a neměly by ani být zvýhodněny při uzavírání smluv s pojišťovno­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia