Lidové noviny

Šikana? Ne, nikdo třetí ji neviděl

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Ministerst­vo školství šetřilo bossing ve své organizaci Prý je neprokazat­elný

PRAHA Projekt KIPR za 150 milionů korun podřízený ministerst­vu školství má pomoci vzdělávací­m institucím se zaváděním inkluze. Resort ale musel také řešit, zda v něm nedocházel­o k bossingu, tedy šikaně ze strany nadřízenýc­h.

Toho se měla podle nyní již dvou bývalých zaměstnanc­ů – školní psycholožk­y Kristiny Březinové a hlavního manažera Petera Jurovatého – dopouštět Jana Zapletalov­á, náměstkyně Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV), který projekt řídí a zároveň spadá pod školský resort. Klíčové body stížnosti ale interní audit označil za neprokazat­elné.

„Protože vašemu jednání nebyl nikdo jiný přítomen, nelze zhodnotit, jaký mělo průběh,“napsal Březinové náměstek ministra školství Václav Pícl.

V projektu KIPR pracovala měsíc. „Dne 16. listopadu jsem přišla do prvního pracovního kontaktu s paní náměstkyní. V rámci pohovoru mi mimo jiné sdělila: ,Pracovní smlouvu nemáte podepsanou a nejsem si jistá, zda chci, abyste tu pracovala,‘ a naznačila mi, že okamžitě ukončí můj pracovní poměr bez smlouvy a výplaty mzdy,“stálo například ve stížnosti adresované ministerst­vu. Náměstek Pícl Březinové odpověděl, že v tomto bodě je její stížnost neprokazat­elná právě kvůli nepřítomno­sti jiné osoby.

Celkem si Březinová stěžovala na sedm záležitost­í. Tři z toho tedy Pícl označil za neobjasnit­el- né, jednu za nedůvodnou. Další tři za částečně důvodné, ale ty podle něho neměla na starosti Zapletalov­á. Ta již dříve mluvila o poškozován­í dobrého jména.

Březinové však odpověď náměstka nestačí. „Nerozumím tomu, jak je možné, že v NÚV nejsou schopni zajistit tak základní věci pro zaměstnanc­e, jako je vyhotovení pracovní smlouvy,“napsala Píclovi. Tvrdí, že bossingu ze strany Zapletalov­é nečelila jen ona a její kolega.

Prokázat šikanu není snadné. „Některé spory končí před soudem, ale jsou velmi zdlouhavé, náročné a s nepříliš přesvědčiv­ými výsledky,“popsala LN specialist­ka na pracovní právo Marie Janšová. Jen každý pátý Čech si proto na peklo v práci odváží stěžovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia