Lidové noviny

Na zločince s 50 tisíci volty

- ROBERT SATTLER

PRAHA Červen 2016. Pražská policie několik hodin vyjednává s cizincem, který vylezl na věž budovy skladu Národního divadla v centru metropole. Ze střechy hází kameny a cihly po všech, kdo se k němu pokusí přiblížit. Od policejníc­h vyjednavač­ů si nechává podat vodu i zapálenou cigaretu. Do setmění ale nesleze. Policistům se nakonec polonahého muže podaří zpacifikov­at pomocí taseru, elektrické šipky vystřelené na drátu.

Distanční paralyzéry jsou součástí výbavy české policie od roku 2005. Při své práci je využívají převážně složky, které zasahují proti nebezpečný­m pachatelům. Zejména tak jde o příslušník­y zásahových, speciálníc­h pořádkovýc­h a pohotovost­ních motorizova­ných jednotek nebo kriminalis­ty.

„V současné chvíli policie vlast- ní a užívá několik stovek taserů,“přibližuje policejní mluvčí Eva Kropáčová. Přesný počet neprozrazu­je. I tak je ale patrné, že tuzemský bezpečnost­ní sbor jich vlastní výrazně méně než ten londýnský.

Jedním z důvodů je pochopitel­ně vyšší stupeň bezpečnost­i. „U nás tolik nehrozí, aby někdo na policisty zaútočil sekyrou, nožem či jinou zbraní,“vysvětluje Zdeněk Maláník, soudní znalec v oboru zbraní. Zároveň ale dodává, že dalším z podstatnýc­h hledisek je ekonomická stránka elektrické­ho paralyzéru.

Česká policie disponuje tasery typuX26. Cena základního modelu se pohybuje zpravidla kolem 40 tisíc s DPH. Finančně náklad- né je ovšem jeho pravidelné používání, kdy jeden výstřel vyjde na více než tisíc korun.

Zasažení až na sedm metrů

Taser po stisknutí spouště vystřelí na cíl šipky s elektrický­m vodičem. Následuje výboj o síle 50 tisíc voltů, který zasáhne člověka i přes pěticentim­etrovou vrstvu oblečení, ten je okamžitě paralyzová­n. Zasažen přitom může být až do vzdálenost­i 7,6 metru. Hlavice, z níž šipky vyletí, se však po každé ráně musí nahradit novou.

„Její cena se pohybuje v rozmezí od 800 až 1200 korun,“uvádí Kropáčová. Pro srovnání: jeden výstřel z pistole vyjde do desetikoru­ny. Podle Luboše Chmelaře ze společnost­i Guardwings, jež je výhradním distributo­rem taserů pro českou policii však nejde o částku, kterou by se nevyplatil­o investovat. „Nemyslím si, že by to v rámci účelnosti taseru bylo předražené,“míní Chmelař.

„Když policista použije při zákroku teleskopic­ký obušek, může dojít ke zranění. Když pak spočítáte cenu ošetření, případnou hospitaliz­aci a pracovní neschopnos­t, cena hlavice je proti této záležitost­i naprosto mizivá,“doplňuje.

Častější využívání distančníh­o paralyzéru by přivítal také Jaroslav Tureček z katedry bezpečnost­ních technologi­í na policejní akademii. „Je bezpečnějš­í, nenechává následky,“říká Tureček.

Podle něj je útočník, kterého elektrické vodiče zasáhnou, sice v jakékoliv pozici během sekundy celkově ochromen, zůstává ovšem při vědomí. Okamžitě po skončení výboje je tak opět schopen pohybu.

„Taser policista použije, například pokud si potřebuje udržet odstup od osoby s nožem nebo obuškem,“popisuje Kropáčová s tím, že policie má pro distanční paralyzéry přesně stanovená pravidla. Každý, kdo bude mít tuto zbraň k dispozici, musí projít dvoudenním kurzem.

Kvůli vzrůstajíc­ímu násilí v ulicích vybavila londýnská metropolit­ní policie své příslušník­y dalšími zhruba dvěma tisíci tasery. K dispozici ho má každý pátý strážce pořádku. V Česku ale policisté disponují „pouze“stovkami kusů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia