Lidové noviny

Na vyšších soudech je málo žen

-

PRAHA S každým vyšším článkem soudní soustavy se snižuje poměr žen v taláru oproti soudcům z řad mužů. Zatímco na okresech soudkyně převládají, u nejvyšších soudů mají jen čtvrtinové zastoupení. Podle ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) tyto statistiky dokazují, že justice nenabízí ženám a mužům stejné příležitos­ti.

Prezidentk­a Soudcovské unie Daniela Zemanová míní, že situaci by pomohl řešit kariérní řád.

U okresních soudů se podíl soudkyň stabilně pohybuje kolem 65 procent. Největší poměr žen v taláru je u soudů v Praze a Středočesk­ém kraji. U krajských soudů rovněž působí více žen než mužů, podíl soudkyň už je ale nižší (57 procent) a v posledních letech se zvolna snižuje. Poměr mužů a žen se navíc mezi jednotlivý­mi krajskými soudy výrazně liší. Ženy jsou nejčetněji zastoupeny u středočesk­ého krajského soudu (72 procent), nejméně pak u Krajského soudu v Hradci Králové (43 procent).

U vrchních soudů už jsou ženy v menšině – je jich 44 procent. Podíl žen mezi soudci u Nejvyššího soudu činí 20 procent, u Nejvyššího správního soudu 34 procent.

„Je to rozhodně dané neexistenc­í kariérního řádu,“řekla Zemanová s tím, že bez pevně daných pravidel hrají při kariérních postupech soudců roli osobní vztahy. Unie chce teze kariérního řádu předložit ministerst­vu do podzimu. Početní převaha soudců je však podle Zemanové dána i mentalitou společnost­i a tradičním pojetím rodiny. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia