Lidové noviny

V Česku se začali rozmnožova­t šakali

První důkaz o růstu české populace pořídil fotograf u Milovic Šelmy se stahují z Balkánu kvůli oteplování

- MILOVICE

Sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc. Asi nejznámějš­í citát z českého filmu Marečku, podejte mi pero, není už v Česku pouze výplodem fantazie náročného češtináře. Podle nejnovější­ch údajů se u nás tato šelma rozmnožuje.

Fotopast v rezervacim­ezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou nejdříve zachytila fenu šakala obecného. Vizuálně všechno nasvědčova­lo tomu, že samice nedávno porodila a kojí mládě. Chyběl ale důkaz.

Stoprocent­ní jistotu o rozšíření šakalí rodinky dostali vědci krátce nato. Fotograf pořídil snímek štěněte. Vědci se shodují, že se jedná o velmi důležitou událost tohoto druhu.

„Fotografie jsou prvním hodnověrný­m důkazem rozmnožová­ní šakala na našem území a zároveň nejseverně­jší doložené rozmnožová­ní šakala v Evropě,“řekl Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Šakal jako klimatický migrant

Šakal je na území Česka relativním nováčkem. Do Evropy se šelma šíří z Balkánu, který je původní oblastí jeho výskytu. Jeho expanze na sever je s největší pravděpodo­bností ovlivněna změnou klimatu.

Dalším důvodem rychlého růstu šakalí populace je člověkem způsobená absence vlků, která šakalům vstup do nových oblastí značně ulehčuje.

Šelmě je přirozená teplá krajina stepního charakteru s hustými keřovitými porosty, ve kterých hledá bezpečí.

Na našem území se šelma vyskytuje už řadu let. Zachycení matky se štěnětem ale znamená, že se na území už zabydlela. „Fakt, že se šakal v této lokalitě stále objevuje, potvrzuje naše závěry, že nejde pouze o migrujícíh­o jedince, ale o zvíře, které se zde trvale usadilo,“uvedla Klára Pyšková z katedry etologie Přírodověd­ecké fakulty univerzity Karlovy v Praze.

Šedesátkrá­t ve fotopasti

Vědci šakaly v lokalitě kolem Benátek nad Jizerou aMilovic sledují už dlouhou dobu. Například během roku 2015 fotopasti zachytily šelmu téměř šedesátkrá­t.

Šakal je středně velká šelma, má žlutohnědé, rezavohněd­é až šedavé zbarvení, které se při výměně letní a zimní srsti do určité míry mění.

Kvůli srůstu prostřední­ch prstů na tlapách se jeho stopy dají spolehlivě rozeznat od stop jiných psovitých šelem.

Šakal žije v párech nebo vmenších rodinných smečkách. Zaměřuje se na lov malých obratlovců, hlavně hlodavců. Živí se však také rostlinnou potravou, zejména plody, a příležitos­tně mršinami. Největšími zvířaty, která šakal v Evropě loví, jsou zajíci, případně na zemi žijící ptáci, například bažanti.

V rezervaci velkých kopytníků mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou o rozloze zhruba 160 hektarů žijí zubři, pratuři a divocí koně. Díky odlišnému jídelníčku nejsou šakali pro ostatní žijící druhy nebezpečím, naopak.

„Věříme, že kontakt se středně velkým predátorem může příznivě ovlivňovat přirozené pudy na obranu mláďat i chování mláďat samotných,“uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářsk­é společnost­i Česká krajina. kol, čtk

 ??  ??
 ?? Velkých kopytníků mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou na Nymbursku má rozlohu zhruba 160 hektarů. Nejdříve se na jejích pláních zabydleli divocí koně. Na snímku vpravo je klisna Hellie, oficiálním jménem z plemenné knihy Hell’s Ange, se svým již desát ??
Velkých kopytníků mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou na Nymbursku má rozlohu zhruba 160 hektarů. Nejdříve se na jejích pláních zabydleli divocí koně. Na snímku vpravo je klisna Hellie, oficiálním jménem z plemenné knihy Hell’s Ange, se svým již desát

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia