Lidové noviny

Ivan Hrozný nebyl tak hrozný, míní Putin

Šéf Kremlu nevěří, že by velký ruský vladař zabil svého syna Pokračuje tak v boji proti údajnému překrucová­ní dějin v neprospěch Ruska

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA „Mnozí badatelé soudí, že on vlastně ani nikoho nezavraždi­l, ale všechno si to vymyslel papežský nuncius, který k němu přijel vyjednávat o přeměně pravoslavn­é Rusi na Rus katolickou,“provedl ruský prezident Vladimir Putin o víkendu zcela nečekaně svérázný exkurz do ruské historie. Tentokrát si vybral další ze svých oblíbených osobností – Ivana Hrozného. Vůbec poprvé vyslovil pochybnost o tom, že tento slavný krutovládc­e zavraždil svého vlastního syna.

Ruský prezident se v posledních letech často zabývá historií své země a snaží se poukazovat na „epizody“, které jsou podle něj překrucová­ny s cílem pošpinit Rusko a jeho historii. Nyní se během návštěvy Bělgorodsk­é oblasti, kde zavítal do Lebedinské­ho metalurgic­kého kombinátu, k údajnému tendenčním­u pokřivován­í dějin vyslovil opět. Když se ho pracovníci závodu ptali, kdo má zájem na zkreslován­í historický­ch faktů a jak se bránit pokusům o pošpinění ruského státu, bylo vidět, že se na takovou otázku doslova těšil. Vysvětlil zaměstnanc­ům, že to nepřátelé Ruska dělali vždy. A zářným příkladem záměrného šíření historické­ho mýtu je údajná vražda syna Ivana Hrozného, který se stal obětí vlastního otce.

Jenže vše je prý zákeřná lež, vlastně pomsta za to, že car Ivan Hrozný nedopustil, aby se Rusi zmocnili katolíci, a ubránil pravoslaví. Podle Putina papežský nuncius naléhal a naléhal, ale Ivan Vasiljevič ho poslal na „všem známou adresu“. V důsledku toho prý vznikly všelijaké ošklivé legendy o carovi. „Z Ivana Hrozného udělali takového superkruté­ho člověka,“lituje Putin svého dávného předchůdce.

Rehabilita­ce některých sporných osobností ruských dějin je leitmotive­m posledního desetiletí a prezident Putin stojí například za shovívavěj­ším pohledem na diktátora J. V. Stalina, ale i otce KGB Felixe Dzeržinské­ho. Nyní přišel na řadu Ivan Hrozný.

Dokonce mu byl 14. října 2016 odhalen vůbec první památník v Rusku, a to v Orlu. Autorem myšlenky rehabilito­vat právě zakladatel­e města byl gubernátor Orelské oblasti Vadim Potomskij. Na slavnosti citoval cara, kte- rý údajně po smrti potomka zlomený žalem řekl: „Jsem vinen smrtí syna, protože jsem ho včas nepředal do rukou lékařů.“Měl na mysli, že carevič onemocněl na cestě z Moskvy do Petrohradu a poté zemřel. Potomskij má za to, že zásluhou Hrozného se město Orel stalo „pevností bránící přístup k hlavnímu městu Moskvě“.

Obdivoval ho i Stalin

Po odhalení památníku se v Rusku rozhořela velká diskuse. Většina občanů se přiklání k tomu, že Ivan Hrozný přinesl zemi víc užitku než škody. I v Rusku se ale ozvaly hlasy, že stavět pomníky krvavým tyranům by nemělo patřit k dobrým mravům.

Ivana Hrozného obdivoval i Stalin. „Byl to velký a moudrý vladař,“prohlásil. Po smrti sovětského vůdce se ovšem Ivan Hrozný začal v učebnicích popisovat jako tyran a despota, i když vzdělaný a inteligent­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia