Lidové noviny

Chcete hrad? Jeďte do Provence!

-

PAŘÍŽ / NEW YORK „La Barben je nejpitores­knější a nejstarší hrad Provence,“napsal kdysi slavný francouzsk­ý malíř Marius Granet, který ve středověké pevnosti, staré více než tisíc let, opakovaně pobýval. Nyní je památka ležící mezi městy Salon-de-Provence a Aix-en-Provence na prodej.

Zájemci si podle francouzsk­ého serveru BFMTV musí připravit 15 milionů eur (asi 400 milionů korun). Částka nezahrnuje nábytek, který lze zakoupit také, cena však zatím nebyla stanovena. Hrad prodává realitní odnož známé aukční síně Sotheby’s.

Byl postaven v 11. století jako obranná pevnost, časem se z něj ale stalo místo, kam jezdili lidé odpočívat. V Barbenu se můžete i ubytovat – za základní dvoulůžkov­ý pokoj zaplatíte od 150,– do 190 eur (3900,– až 4900 korun), apartmá pak stojí od 250,– do 270 eur za noc (6500,– až 7000 korun).

Realitní kancelář upozorňuje na „magické výhledy na zelenající se údolí“, které La Barben nabízí. Nový majitel získá 5185 metrů čtverečníc­h, na nichž leží hrad a přilehlé budovy. Pevnost má celkem šest desítek místností, každá z nich má svoji specificko­u architektu­ru a dekorace. K vidění tak jsou přepychové stropy ve francouzsk­ém stylu ze 17. století, salon, jehož stěny pokrývají malby představuj­ící Versailles, nebo velký sál vyzdobený vzácnými kožešinami z roku 1680, které se sem dostaly ze zámku Vauvenargu­es, později patřícímu Pablu Picasso- vi, upřesnil šéf francouzsk­é pobočky Sotheby’s Internatio­nal Reality Alexander Kraft. Vedle samotného hradu jsou unikátní i tamní zahrady rozkládají­cí se na 300 hektarech okolní půdy. Jejich autorem by měl být André Le Nôtre, slavný zahradník „krále slunce“Ludvíka XIV.

První zmínky o hradu pocházejí z roku 1064 z opatství svatého Viktora z Marseille, tehdejšího majitele pozemků. Hrad patřil v minulosti například králi Renému, který ho v roce 1439 předal rodině Forbinů, jež ho vlastnila následujíc­ích pět století. V roce 1963 prodali La Barben zemědělské­mu inženýrovi Andrému Ponsovi, který ho o dva roky později otevřel veřejnosti. Dnes v něm žije jeho nejstarší dcera s manželem, oba sedmdesátn­íci.

Světové realitní agentury nabízejí v letní sezoně skvosty: tisíc let starý provensáls­ký hrad i dům bankéře Rockefelle­ra.

Dům za 760 milionů

Aukční síň Christie’s pak bude na jaře 2018 nabízet osobní uměleckou sbírku Rockefelle­rových, v níž nechybějí obrazy od Paula Cézanna, Pabla Picassa či Henriho Matisse, stejně jako čínský a evropský porcelán z 18. století.

Dům s vnitřní plochou 908 metrů čtverečníc­h byl postaven roku 1924 v dnešní čtvrti Upper East Side. Nový majitel bude moci využít hned osmi ložnic i koupelen, velká okna přivádějí do domu hodně denního světla. V přízemí se vedle prádelny skrývají i dva trezory – na víno a cennosti. rok

 ?? Hrad La Barben nabízí i ubytování. Za dvoulůžkov­ý pokoj zde zaplatíte 150 až 190 eur (3900 až 4900 korun) za noc. FOTO PROFIMEDIA ?? Na prodej.
Hrad La Barben nabízí i ubytování. Za dvoulůžkov­ý pokoj zde zaplatíte 150 až 190 eur (3900 až 4900 korun) za noc. FOTO PROFIMEDIA Na prodej.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia