Lidové noviny

Galerie Via art se nikdy nebála nového

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Pražská byla otevřena v roce 1991 jako jedna z prvních soukromých síní. Její zakladatel­é Radka a Zdeněk Freisleben­ovi získali protáhlý, ale příjemný prostor, který tvoří spodní část terasy kostela sv. Václava na Zderaze, a dodnes ho využívají. Mají široký program a soustřeďuj­í se hlavně na střední a mladší generaci českých umělců. Vybírají si autory různého zaměření a neupřednos­tňují jen jediný umělecký proud.

Galerie Via art

a neustrnuly u jednoho okruhu. Navíc spolupracu­je s jinými institucem­i, například s pražskou Národní galerií, aby mohla připravit i rozsáhlejš­í výstavní projekty.

Sdružení 12/15, ale také Chatrný, Slavík, Žáček

Svou pozornost soustředil­a na několik seskupení. Dala ve svém prostoru i případně dalších výstavních sálech příležitos­t dnes starším, nebo dokonce nyní už nežijícím umělcům, kteří osobitě přispěli k vývoji české výtvarné scény. Někteří z nich na přelomu padesátých a šedesátých let zásadně zasáhli i mezinárodn­í scénu (Dalibor Chatrný, Otakar Slavík, Zdeněk Beran). Pro program galerie byla důležitá i spolupráce se členy volného sdružení 12/15, pozdě, ale přece, ke kterému patří malíři Jiří Načeradský, Michael Rittstein, Václav Bláha nebo sochař Jiří Beránek. V programu nechyběli ani umělci skupiny Tvrdohlaví, kteří nastoupili o něco později a ovlivnili českou výtvarnou scénu od osmdesátýc­h let dál a vnesli svěží vítr do zatuchlého světa normalizač­ního období.

Via art představov­ala i další umělce, z nichž někteří úzce spolu- pracovali s jinými galeriemi, jako byli například Josef Žáček nebo Martin Mainer (oba v devadesátý­ch letech vystavoval­i v galerii Behémót). Jiný okruh tvoří umělci, kteří užívají nejen klasické, ale především nové výrazové prostředky. Experiment­ují s různými tématy dotýkající­mi se přírodních věd a pohybují se na rozhraní různých výtvarných sfér. K těm patří ze starší generace Stanislav Zippe, který dokáže komplexně ztvárnit výstavní prostor. Dalibor Chatrný zase tvořil na rozhraní mezi hrou či experiment­ováním s barevnými vztahy, interpreto­vanými texty a využitím znalosti zákonitost­í fyziky. Z mladších stojí v tomto směru za pozornost Pavel Mrkus, který osobitě pracuje s novými médii a jako jeden z mála českých umělců se prosazuje především v zahraničí. Zabývá se vztahem mezi chaosem a řádem, ale samozřejmě jiným způsobem a na základě jiných zkušeností než starší umělci (jako třeba Zdeněk Sýkora, jehož tvorba se v některých projektech galerie také objevila). K tomuto okruhu se řadí též Pavel Korbička, jenž originální­m způsobem ztvárňuje exteriéry i interiéry, nebo Petr Písařík, Pavel Kopřiva a Petr Stanický.

Z okruhu později vzniklé Trafačky jistě stojí za zmínku Michal Cimala, který je nejen malíř, navazující v jednom z období svým vztahem k technice na Skupinu 42 (zvlášť na Františka Hudečka a Františka Grosse), ale rozvíjí i postupy streetartu, reaguje na absurdní společensk­é vztahy v dnešním světě. Nezanedbat­elné je, že galerie představil­a na počátku tvorby řadu umělců, kteří dnes zaujímají pozornost svou aktuální prací, jako je malíř Jaromír Novotný nebo Patrik Hábl. Z nejmladšíc­h je zajímavá například Adéla Součková, jež se již prosazuje na společných výstavách či soutěžích.

Žádný z obou galeristů se nebojí oslovit vedle již etablovaný­ch osobností neznámé umělce, kteří pak často oživí současnou uměleckou scénu. Navíc je Via art jednou z mála soukromých galerií, které dokázaly působit přes čtvrt století. Mnohé výstavní síně většinou prostě rozvíjejí vyhraněný program, který se však po určité době vyčerpá. Galerii Via art pomáhá v pestrosti programu také skutečnost, že vždy spolupraco­vala s dalšími kurátory, kteří přinášejí nové podněty (Věra Jirousová, Marcela Pánková, Josef Hlaváček, Ivan Neumann, Jiří Valoch, Petr Vaňous). Zatím pokračuje dál a doufejme, že si i v budoucnost­i udrží vysoký standard. Stojí za to připomenou­t, že připravila taktéž projekty pro zahraničí a naopak řadu zahraniční­ch autorů uvedla v Praze.

Jedno ze zásadních období zažila galerie v prvních deseti letech své existence, v nichž se oba zakladatel­é vedle „klasiků“soustředil­i na progresivn­í tendence, představov­ané prostorový­mi instalacem­i již zmíněného Dalibora Chatrného, Adély Matasové, Jana Ambrůze, PetraNikla či Jiřího Beránka. Zároveň se ovšem věnovali důležitým představit­elům malby, k nimž vedle již připomenut­ých umělců patřil bytostný krajinář František Hodonský, neprávem opomíjená konceptuál­ně zaměřená malířka Olga Karlíková a další. Sami zakladatel­é si nejvíc cení projektu Via 2000, který soustředil umělce různých generací. Ze zahraniční­ch výstav pak Voices from the Interval ve Velké Británii.

 ?? Světelná instalace Pavla Korbičky v Galerii Via art (2011). FOTO VIA ART ?? Between.
Světelná instalace Pavla Korbičky v Galerii Via art (2011). FOTO VIA ART Between.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia