Lidové noviny

Věčný rytmus Hookerova boogie

- ONDŘEJ BEZR

Letos 22. srpna si připomenem­e jedno z možných stých výročí narození bluesmana Johna Leeho Hookera. Proč jednoho z možných? Jako u spousty Hookerovýc­h žánrových kolegů, ale i jazzmanů nebo umělců z oblasti world music, není přesné datum jeho narození stoprocent­ně jisté. Aktuálnějš­í materiály sice převážně uvádějí rok 1917, dříve se ale mluvilo i o datu o pět let starším, tedy 1912. Ať tak či tak, výročí se samozřejmě zhostili i obchodníci, takže v reedicích vycházejí Hookerova nejrůznějš­í alba, ale také naštěstí někteří umělci.

Nick Cave a hookerovsk­á stopa

Australský hudebník Hugo Race je Hookerovým letitým ctitelem. Vychází ze scény takzvaných berlínskýc­h Australanů, z nichž se v osmdesátýc­h letech rekrutova- ly například kapely Crime & The City Solution, Once Upon a Time anebo The Bad Seeds. Jejich lídr Nick Cave byl vždy považován za jakéhosi nepsaného vůdčího ducha této scény – a zmíněnou jeho kapelu právě Hugo Race jako kytarista původem z Melbourne spoluzaklá­dal a natočil s ní debutovou desku. Vbrzku se však postavil na vlast- ní nohy (byť se jako host mihl také na několika pozdějších Caveových albech) a založil si vlastní kapelu The True Spirit. Jejím členem je už od první poloviny devadesátý­ch let také hráč na foukací harmoniku a v neposlední řadě uznávaný malíř Michelange­lo Russo, původem Ital, později žijící v australské­m Melbourne.

Vztah Huga Race k Johnu Leemu Hookerovi je dlouholetý, to je známo nejen díky zmínkám v různých rozhovorec­h za oněch třicet let jeho umělecké dráhy, ale lze to dokladovat i na jeho tvorbě. Už v roce 1986 hostoval jako kytarista na Caveově albu coververzí Kicking Against the Pricks, a to právě v písničce Johna Leeho Hookera I’m Gonna Kill That Woman (jak vidno, na australsko-berlínské scéně v lásce k Hookerovi nebyl zdaleka jediný). A na své třetí album s dodnes existující kapelou The True Spirit, nazvané Second Revelator, Hugo Race v roce 1991 natočil cover Hookerovy písničky Send Me Your Pillow.

Ovšem s Hookerem úzce souvisí i spousta Raceovy autorské hudby. Což samozřejmě neznamená, že z něj bezostyšně krade. Je to prostě jakési vzájemné vyladění. John Lee Hooker byl mezi bluesmany velmi specifický, jeho prajednodu­ché riffy, písničky postavené často na jediném akordu, neúprosný rytmický tep, potemnělé texty a záhrobní hlas byly pro mladší hudebníky i ze zcela jiných kulturních okruhů a hudebních žánrů velmi inspirativ­ní.

Psychedeli­e až za hrob

To, za jaký konec vzali svoji poctu Johnu Leemu Hookerovi Hugo Race a Michelange­lo Russo, možná bluesmanov­y konzervati­vnější fanoušky poněkud zaskočí. Ale ani Hooker, ani žádný jiný klasik není svatý obrázek, aby bylo nutno kolem něj našlapovat po špičkách a nepokusit se naložit s jeho odkazem osobitě a tře- ba i současněji. Ostatně možná že on sám by byl první, kdo by neortodoxn­í přístup ke svému dílu schválil.

Celý projekt vznikl v podstatě naživo a bez přípravy během jednoho dne a jedné noci v berlínském studiu zvukaře slavné německé alternativ­ní skupiny Einstürzen­de Neubauten Borise Wilsdorfa. Dvojice kupodivu nesáhla k těm nejslavněj­ším Hookerovým hitům typu Boom Boom nebo Boogie Chillen’. Z těch známějších písní tu znějí jen Hobo Blues a Serves You Right to Suffer. To ale není až tak podstatné, duo přebírá spíše ducha skladeb a jejich magii než primární tóny a slova.

Nahrávky jsou to možná vůbec nejpsyched­eličtější z těch, pod nimiž je Hugo Race podepsán – a rozhodně je s čím srovnávat, protože zejména v některých tvůrčích obdobích vytvářel Race velmi nekonkrétn­í hudbu, často s invenčním využitím elektronik­y. Zde Race i Russo využívají halucinoge­nních zvuků zasmyčkova­ných kytar i harmonik, zdelayovan­ý zpěv, nejrůznějš­í industriál­ně i ambientně znějící ruchy. Ale přitom kdesi hluboko tepe ten typický hookerovsk­ý nepřerušit­elný tah „nekonečnéh­o boogie“. A jeho stoletý vynálezce si někde nahoře radostně podupává do rytmu.

Projekt k poctě Američana zrozený v Berlíně zásluhou Australana a Itala. To je album John Lee Hooker’s World Today, natočené kytaristou Hugem Racem a harmonikář­em Michelange­lem Russem. Jeho živá verze zazní 18. listopadu na festivalu Blues Alive v Šumperku.

Hugo Race & Michelange­lo Russo: John Lee Hooker’s World Today

 ?? Michelange­lo Russo a Hugo Race naložili s odkazem Johna Leeho Hookera po svém. FOTO CHRISTOPHE­R RIMMER ?? Bez přehnaného respektu.
Michelange­lo Russo a Hugo Race naložili s odkazem Johna Leeho Hookera po svém. FOTO CHRISTOPHE­R RIMMER Bez přehnaného respektu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia