Lidové noviny

Chceme to hned

Polští radikálové žádají omezit nezávislos­t justice

-

Když pátráte, zda nějaké politické řešení má v sobě systémovou chybu, položte si otázku: A co kdyby to dopadlo obráceně? Jistá řešení lákají na výhody v politické konstelaci A. Ale jejich fanouškům se rázem jeví jako nevýhodná, když nastane konstelace B (dopadne-li to obráceně). U nás to pěkně dokládá Ústav pro studium totalitníc­h režimů, jehož radu schvaluje Senát. Když byl Senát většinově pravicový, ÚSTR se pravici líbil. Když tam získala většinu levice, ÚSTR se pravici už nelíbí. To je ale překvapení. Daleko závažněji to ovšem dokládá reforma polských soudů, kterou prosazuje Kaczyńskéh­o strana Právo a spravedlno­st (PiS).

Budou-li do složení Nejvyššího soudu mluvit polští poslanci, jak to prosazuje PiS, konzervati­vcům se bude justice jistě líbit. Ale kde berou jistotu, že to dříve či později nedopadne obráceně? Jistě, zpolitizov­ání justice je horké téma leckde, třeba i v USA. Ale tam se vyměňují ti soudci Nejvyššího soudu, kteří zemřeli nebo odstoupili. Že by mohli být plošně vyměněni, to by si nedokázal představit ani Donald Trump. A i kdyby si to dokázal představit, nemluvil by o tom nahlas.

O dělení moci na výkonnou, zákonodárn­ou a soudní i o nezávislos­ti té soudní se učí už žáci základních škol. Kaczyńskéh­o Polsko chce dokázat, že to může fungovat jinak a účinněji. Upřímně řečeno, ten nápad nemá moc společného s konzervati­smem ani liberalism­em. Je to ryzí produkt radikalism­u. Však sám Kaczyński říká, že soudní systém zděděný z éry komunismu potřebuje radikálně změnit. U přesvědčen­ých radikálů často nebývá důležité, zda jsou pravičáky, či levičáky. Dobře to vystihuje už heslo na jejich adresu z 60. let: „Nevíme, co chceme, ale chceme to hned.“Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia