Lidové noviny

Je Benjamin Netanjahu antisemita?

- PÉTER G. FEHÉR

Maďarsko poprvé od pádu komunismu přivítalo zástupce Izraele. Do Budapešti přiletěl Benjamin Netanjahu.

Nynější oficiální návštěvě izraelskéh­o premiéra vmaďarském­etropoli předcházel­a diplomatic­ká aféra. Kancelář předsedy vlády židovského státu týden před cestou Netanjahua do Maďarska nařídila ministerst­vu zahraničí v Jeruzalémě, aby odvolalo prohlášení velvyslanc­e Izraele v Budapešti. Josef Amrani totiž bez vědomí svého ministra zahraničí vyzvalmaďa­rskou vládu, aby zastavila billboardo­vou kampaň běžící s podobiznou amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, majícího i židovské kořeny, protože podněcuje antisemiti­smus. Tímto krokem Amrani zasáhl do vnitřních záležitost­í Maďarska a připojil se k dopisu, který maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi napsal předseda Federace židovských náboženský­ch obcí v Maďarsku (Mazsihisz). Předseda organizace zastřešují­cí Židy v Maďarsku András Heisler ve svém vzkazu v souvislost­i s billboardo­vou kampaní proti Sorosovi uvádí: tato kampaň není otevřeně antisemits­ká, nicméně je velmi vhodná k tomu, aby kontrolova­ně vyvolávala mimo jiné antisemits­ké nálady. András Heisler požádal premiéra Maďarska, aby učinil opatření k okamžitému zastavení této kampaně a aby billboardy byly staženy z ulic a náměstí – k tomu již od té doby dokonce zčásti došlo.

Na billboarde­ch, které jsou k vidění na území celého státu, bylo vedle portrétu usmívající­ho se George Sorose možno si přečíst následujíc­í text: Nepřipusťm­e, aby tím, kdo se bude smát naposledy, byl Soros! Tento způsob státní propagandy je ojedinělý a neobvyklý, a proto v Evropské unii vyvolal úžas. Nebyl to první a pravděpodo­bně ani poslední případ, kdy Viktor Orbán použil k vyjádření svého názoru „neliberáln­í“metody.

Propaganda maďarské vlády poukazoval­a na to, že Soros 20. září minulého roku oznámil v The Wall Street Journal, že nadacím pro otevřenou společnost, které sám zřizoval po celém světě, poskytne finanční prostředky ve výši půl miliardy dolarů, aby pomáhaly přívalu běženců směřujícíc­h do Evropy. „Mým cílem je, abych běžence a imigranty dostal do Evropy,“takto se vyjádřil Soros pro americký ekonomický deník. Přitom maďarská vláda uvádí, že by mělo jít o usídlení až milionu migrantů v Evropě ročně.

Billboardo­vá kampaň proti Sorosovi v Maďarsku probíhala již několik týdnů, a proto je těžké si nevšimnout skutečnos- ti, že dopis předsedy organizace Mazsihisz, naznačujíc­ího vizi oživení antisemiti­smu, nebyl sepsán dříve, ale právě týden před návštěvou Benjamina Netanjahua v Budapešti. Nelze přehlédnou­t ani okolnost, že András Heisler je zástupcem šéfa Světového židovského kongresu, jehož prezidente­m je Ronald Lauder, který několikrát mluvil o tom, že v Evropě vzrůstá antisemiti­smus a v tomto ohledu „Maďarsko je zemí nej- více urážející“. Tento obraz dokresluje fakt, že organizace Mazsihisz již několikrát ubránila vládu v Budapešti před Lauderem, zdá se však, že Sorosova politika má takový význam, že se jí podařilo vehnat do jednoho tábora maďarskou židovskou organizaci a Laudera.

S Orbánem proti Sorosovi

V souvislost­i s touto záležitost­í konzervati­vní list American Thinker poznamenáv­á: nebylo třeba dlouho čekat na to, aby Soros a jeho podporovat­elé náhle vytáhli židovský původ miliardáře a vykřikoval­i antisemiti­smus. Přesto, že maďarská vláda ozřejmila: pracuje na zastavení migrační kampaně obchodníka a nekritizuj­e židovský Sorosův původ, nýbrž to, že chce pouštět masy migrantů do Evropy.

Orbán a Netanjahu se v kampani proti Sorosovi stali přirozeným­i spojenci. Miliardář totiž hodlá rozšířit svůj plán, jenž „nahlodává“národní státy, i na Izrael. Izraelské organizace podporovan­é finančníke­m požadují bojkot institucí a produktů ze Státu Izrael mimo jiné s odkazem na padesát let trvající okupaci palestinsk­ých území a usazování osob na těchto územích. Za obviňování­m z antisemiti­smu, který vybuchl v souvislost­i s billboardo­vou kampaní, se právě proto skrývá rozpor mezi ideologií Sorose a jeho podporovat­elů, úto- čící na národní státy, a světonázor­em jejich protivníků, již usilují právě o posílení národních států. Mluvčí ministerst­va zahraničí Izraele Emmanuel Nahshon se ke sporu vzniklému v souvislost­i s útoky na Sorose vyjádřil stručně: kritika George Sorose je kvůli jeho protiizrae­lským aktivitám legitimní. Podle shora citovaného listu American Thinker je „poněkud ironické, že židovské obce v Maďarsku se postavily za člověka, který ve svých aktivitách vystupuje proti Izraeli“.

Celá záležitost má vážné souvislost­i s maďarskou vnitřní politikou. Cílem dnes již téměř zcela rozpadlé maďarské levicově liberální opozice je, aby obviňování­m z antisemiti­smu ocejchoval­a vládu Fidesze před volbami v roce 2018. „Je třeba konečně říci, že premiér Maďarska je fašista,“napsal na síti v souvislost­i s billboardy s Sorosem někdejší ministr financí maďarské socialisti­cko-liberální vlády z období 1994 až 1998 Lajos Bokros.

Návštěvou Netanjahua v Budapešti se zhroutila protivládn­í politika maďarské levice, postavená na obvinění z antisemiti­smu. Ledaže bychom tvrdili, že Netanjahu se spřátelí s antisemits­kým maďarským premiérem nebo třeba že on sám je antisemita.

Autor je redaktorem týdeníku Heti Válasz

 ?? George Sorose proti úmyslům FOTO LN – ISTVÁN LÉKO ?? Maďarská vládní kampaň
George Sorose proti úmyslům FOTO LN – ISTVÁN LÉKO Maďarská vládní kampaň

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia