Lidové noviny

UniCredit odepíše sedminu poboček

Kamennou síť omezují i další velké banky Klienti stále častěji využívají k obsluze svých financí elektronic­ké kanály

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Jedna z pěti největších tuzemských bank UniCredit zavře letos v České republice přibližně sedminu z nynějších 146 poboček, které tu provozuje.

Nejvíce se opatření dotkne hlavního města. V Praze by měla zaniknout asi polovina z více než dvaceti poboček, které tam banka má.

Jde o součást plánu italského bankovního gigantu UniCredit. Skupina už loni v prosinci představil­a plán restruktur­alizace pro roky 2016 až 2019. Tehdy oznámila, že zruší 944 z celkového počtu 3600 poboček. „Je to v souladu se strategick­ým plánem Uni- Credit Transform 2019, zejména pak s jeho částí zaměřenou na přísnou kontrolu nákladů a růst výnosů. Vybrali jsme jedenadvac­et poboček v České republice,“říká mluvčí banky Petr Plocek s tím, že změny zahájí banka 1. srpna.

Pozbývají na významu

„Klienty budeme včas informovat o možnosti využití nejbližší pobočky v jejich městě. Zachováme rozsah a kvalitu nabízených produktů a služeb v nejlepším zájmu zákazníků,“dodává.

Banka vychází ze zkušenosti, že stále více klientů využívá moderních digitálníc­h kanálů, kdy už dnes lze refinancov­at napří- klad hypotéku bez nutnosti návštěvy pobočky.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním čtvrtletí 2017 čistý zisk 1,5 miliardy korun, meziročně o 12,3 procenta více. Strategick­ý plán skupiny přitom považuje země střední a východní Evropy za růstové a chce tam zvyšovat zákaznicko­u základnu. V jaké míře se dotknou změny pobočkové sítě zaměstnanc­ů, kterých má v Česku a na Slovensku přes 3300, mluvčí neuvedl.

„Kdekoli to bude možné, prozkoumám­e možnosti jejich uplatnění v naší struktuře. Odhadujeme, že změny se dotknou pouze velmi omezeného počtu lidí. Předpoklád­áme, že většina zaměstnan- ců sloučených poboček bude mít možnost ucházet se o novou pozici v rámci banky,“říká Plocek.

Ruší i ostatní

UniCredit ale není sama, část poboček ruší či přesunují i jiné banky. Asi nejaktivně­jší je v tom Česká spořitelna, největší retailová banka, která disponuje i nejvyšším počtem poboček v zemi. Během loňského roku ČS zrušila 67 poboček a přibližně 30 dalších hodlá uzavřít letos.

„ Aktuální počet poboček k 1. červenci je 524. Uzavření vždy předchází pečlivá analýza, rušíme ty, jež klienti téměř nevyužívaj­í. Typicky jde o pobočky s dvěma až třemi zaměstnanc­i a z valné většiny se v nich dělají jen hotovostní operace,“říká Jiří Štábl, mluvčí České spořitelny.

Síť poboček omezila i největší banka podle aktiv – ČSOB. „Vlivem pokračujíc­í optimaliza­ce pobočkové sítě a posilování samoobsluž­né platformy byly některé pobočky uzavřeny nebo sloučeny. Počet poboček ČSOB na konci prosince 2016 byl 287, ke konci března 2017 to bylo 284,“říká Pavla Hávová z ČSOB.

Ostatní banky tvrdí, že se na žádné velké změny v této oblasti letos nechystají. Podle statistik České národní banky poklesl počet bankovních míst v Česku z 2198 ke konci března 2016 na 2029 ke stejnému datu letos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia