Lidové noviny

Na hokej se pořád těším

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

březnový den letošního roku se

rozhodl ukončit svou bohatou hokejovou kariéru. Očekávalo se, že rekordman v počtu zápasů i bodů za New Jersey zůstane se svou rodinou v USA, on se však rozhodl, že se po 22 letech vrátí do Česka.

trik Eliáš Pa-

LN Patriku, jak se vám daří po ukončení kariéry?

Daří se nám dobře, jak nám dvěma s manželkou, tak oběma holkám. Léto jsme měli hektické, tak jako vždycky, protože jsme cestovali mezi Amerikou a Českem. Tentokrát jsme se ale rozhodli pár měsíců zůstat tady. Nevíme sice ještě, na jak dlouhou dobu, ale rozhodli jsme se, že holky začnou školní rok tady v Česku. Stěhování proto bylo složitější, delší a hektičtějš­í, ale teď už si to tady doma užíváme. Jednodušší to bude v tom, že tu oba máme rodiny, holky si užijí pravé české prázdniny.

LN Proč jste se rozhodli přestěhova­t do Česka?

Vždycky nám v Americe chyběla rodina, a protože jsem ukončil kariéru, nic mi nebránilo vrátit se do Česka. Prahu mám moc rád a líbí se mi, je tu kvalitní život. Důležité pro mě je, aby tady holky měly zázemí, dobrou školu, a to my tady všechno máme. Necháme tam holky chodit a uvidíme, jak na to budou reagovat nejen ony, ale i my s manželkou. Věřím, že se nám to zalíbí a že to bude příjemná změna pro nás i děti. Už teď to pro mě, protože jsem byl v Americe přes dvacet let, změna je. Jak jsem ale říkal, máme volbu se rozhodnout přestěhova­t se zpátky do Ameriky.

LN Jaké to pro vás je, žít po tolika letech v USA opět v Česku?

Zatím nijak nepociťuju změnu, protože já se do Česka vždycky vracel přes léto na prázdniny. Jiné to ale bude v tom, že v říjnu, v listopadu budu mluvit jinak. Tělo je totiž celý život nastavené na tu rutinu a teď si bude muset zvyknout na něco jiného. Jak fyzicky, tak psychicky. Změny určitě budou a já jsem na ně připraven. Bez hokeje jsem nezůstal, chodím každé úterý a čtvrtek s kluky hrát do Letňan a hrozně si to užívám. Ta hokejová droga tam pořád je a já se těším na další zápasy.

LN „Vaše“New Jersey získalo letošní jedničku draftu, švýcar- ského útočníka Nika Hischiera. Jak se vám líbí?

Pořád jsem s New Jersey ve spojení a vždycky budu. Měli jsme štěstí, že jsme dostali možnost vybrat si jedničku. Seděl jsem s Nikem i jeho rodinou a bylo to hrozně fajn. Je to hodně talentovan­ý kluk, čeká ho spousta změn a tlaku na něj, ale protože vidím, jaké má zázemí, tak se s tím určitě vyrovná. O New Jersey mluvím pořád jako my, protože to je má druhá rodina.

LN V New Jersey jste si zahrál dvě sezony s Jaromírem Jágrem. Jak vnímáte jeho čekání na novou smlouvu?

Každý ví, jak se to v NHL za poslední roky omladilo. U starších hokejistů vždycky hraje roli to, jak je schopný se domluvit na penězích. Bude na něm, jak moc bude ochotný slevit ze svých nároků. LN Ve Vysokém Chlumci jste se na golfovém turnaji (kde rozhovor vznikal) setkal s bývalými spoluhráči z reprezenta­ce. Jaké to bylo?

Co se týče golfu, tak jsem spíš začátečník. Sedm let zpátky jsem hrál slušně, protože jsem chodil trénovat každý týden, když se ale narodily holky, tak už nebyl čas. A teď jsem z toho vypadl. Méďa (Petr Nedvěd) s Růčou (Martinem Ručinským) dělají pěkný turnaj, a proto jsem ani na chvilku neváhal, když mě pozvali. Je perfektní se potkat s kluky, se kterými jsme se hodně dlouho potkávali v NHL a reprezenta­ci, v jiném prostředí než na ledě. Hrozně rád jsem potkal třeba Milana Hejduka nebo Radka Dvořáka, které jsem neviděl už řadu let, přitom jsem s nimi vyrůstal v juniorskýc­h reprezenta­cích.

 ?? Ce. Na golfovém turnaji ve Vysokém Chlumci se Patrik Eliáš setkal i s bývalými spoluhráči z reprezenta­FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Šampioni na greenu.
Ce. Na golfovém turnaji ve Vysokém Chlumci se Patrik Eliáš setkal i s bývalými spoluhráči z reprezenta­FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Šampioni na greenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia