Lidové noviny

Když závod rozhodnou pneumatiky

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

V nedělní Grand Prix Velké Británie poslaly defekty těsně před cílem piloty Ferrari o několik příček dolů. „Struhadlo na pneumatiky“, jak se okruhu v Silverston­u přezdívá, opět ukázalo, jak důležitou roli ve formuli 1 hrají pneumatiky.

PRAHA Kimi Räikkönen jede výborný závod, drží se na druhém místě, do konce závodu v Silverston­u zbývají necelá čtyři kola. Sen o stříbrné příčce se ovšem během okamžiku hroutí, Finovi odchází levá přední pneumatika, rudý monopost náhle prudce zpomalí. „V šesté zatáčce pod tunelem to přišlo. Guma nebouchla, jen náhle odešel její povrch. Přitom jsem nic netrefil. Pneumatika se začala rychle rozpadat a měl jsem vážně štěstí, že boxy nebyly daleko,“popisuje populární závodník smolný moment.

Sotva se Räikkönen vrátí na trať, přichází pro Ferrari další pohroma. V 51. kole má defekt také Sebastian Vettel. Je to dokonalé déj`a vu. Mechanici italské stáje jen nevěřícně sledují televizní záběry. Ruce sepnuté, obličeje v dlaních. Lídrovi šampionátu se rovněž ničí levá přední pneumatika, postupně z ní odpadávají velké kusy gumy a Němec nakonec musí jet část okruhu na ráfku. Od jeho vozu létá spousta jisker. Selhání pneumatiky ho stojí tři pozice (ze čtvrté padá na sedmou), Räikkönena jednu. „Překvapilo mě to. Sice jsem předtím cítil nějaké vibrace, ale to se občas ve formuli stává a nemusí to nic znamenat,“řekl Vettel. Do jisté míry si za defekt mohl sám, jen o pár kol dříve totiž při marném bránění třetí příčky před Finem Valtterim Bottasem prudce brzdil a hodně si gumy poničil.

Vettelova překvapivá ztráta zdramatizu­je boj o titul mistra světa. Lewis Hamilton z Mercedesu, který doma na Silverston­u dojíždí pro vítězství, zčistajasn­a ztrácí na svého rivala už jen jediný bod. „Nečekal jsem, že tu Vettela takhle stáhnu,“přiznává Brit.

A patrně už vůbec nečekal, že to bude zásluhou pneumatik.

Jednotlivé typy pneumatik Pirelli pro letošní sezonu formule 1

Vždyť s nimi dlouhodobě bojuje právě Mercedes, naopak Ferrari využívá obutí značky Pirelli většinou lépe. Může za to především okolnost, že si při loňském testování počínalo chytřeji než jeho největší konkurent.

Pneumatiky nabobtnaly

Během testů Italové zkoušeli na dva roky starém monopostu nové prvky, zároveň tak pracovali na voze i na pochopení nových směsí od Pirelli. Vettel navíc vzal vše velmi poctivě, bavil se s inženýry, najezdil nejvíce kilometrů ze všech špičkových závodníků (2228 km). Pro srovnání, Hamilton ujel pouhých 50.

„Myslím, že to Ferrari přineslo jistou výhodu,“řekl Toto Wolff, šéf Mercedesu. Hamilton to ovšem popírá. S čím se on i jeho soupeři musí letos na okruhu sžívat?

Pirelli čelilo před letošní sezonou nelehké výzvě. Mělo přichystat pneumatiky pro výrazně upravené monoposty. „Neměli jsme k dispozici současný vůz, na kterém bychom viděli všechny změny,“vrací se Paul Hembery z vedení Pirelli k zmíněnému letnímu testování.

Vymyslet pneumatiky, které pomohou k atraktivit­ě seriálu F1, je hotová alchymie. V Pirelli musejí počítat se specifiky jednotlivý­ch tratí, zároveň respektují změny technickýc­h parametrů samotných formulí, k tomu předvídají, na kolik zastávek v boxech by se závody mohly jezdit.

„Je to těžké,“přiznává Hembery. I kvůli tomu, že italská firma nevyvíjí jeden typ pneumatik, ale sedm různých směsí, pět do sucha, dvě na mokro. Liší se přilnavost­í i výdrží. Ne všechny se povedly, třeba nejtvrdší suchá směs je letos tak odolná, že už není vůbec nasazována do závodů.

Pirelli pro tuto sezonu nachystalo odolnější pneumatiky, které oproti minulým letům výrazně nabobtnaly. Rozšířily se, jsou o kilogram těžší. Rozdíl ve chvílích, kdy mají fungovat správně a kdy už jsou sjeté, u nich má být podstatně citelnější. Pro jednotlivé stáje je největší výzvou dostat pneumatiky do „provozního okna“a ve správné teplotě je udržet. Obzvláště na tratích s nižší přilnavost­í bylo v dosavadním průběhu sezony poznat, že Ferrari si zatím s novým obutím rozumí lépe.

„Ve skutečnost­i je problém Mercedesu spojen s určitými okruhy: v Barceloně to bylo v pořádku a v Silverston­u a ve Spa by to mělo být také dobré. Jsou okruhy smenším gripem, kde mají ještě problémy, ale jsem si jistý, že v průběhu sezony všechny vyřeší,“předvídal Hembery před britskou Velkou cenou.

Stalo se tak, alespoň v Silverston­u. Mercedes neměl problém. Naopak Ferrari utrpělo citelnou bodovou ztrátu kvůli selhání pneumatik. Možná zvolilo příliš agresivní strategii a gumy jeho piloti příliš opotřebova­li. Räikkönen měl problém s běhounem, Vettel zažil defekt. Kritika se ovšem ozývá i na adresu Pirelli.

O obou situacích se bude ještě dlouho mluvit a zároveň dokládají dvě věci: vyrobit precizní a spolehlivé pneumatiky pro F1 je náročný úkol a Silverston­e je zkrátka „struhadlo na gumy“. Vždyť z bezpečnost­ních důvodů je v závěru GP raději zajel vyměnit i Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia