Lidové noviny

Lužické hory i středohoří plné hudby

- MARTIN ZVĚŘINA

Sblížícím se koncem léta příznivec hudby tradičně přemýšlí, zda se vypraví na sever Čech. Festival Lípa Musica, jehož 16. ročník letos proběhne mezi 11. srpnem a 12. listopadem, jako vždy nabízí unikátní kombinace skvělých souborů a poslechový­ch míst. Prolog začíná na zřícenině klášterníh­o kostela saského hradu Ojvína (německy Oybin). Zde v pátek 11. 8. houslista a koncertní mistr České filharmoni­e Jiří Vodička s Českým komorním orchestrem posluchačů­m přehrají virtuózní program nazvaný Český Paganini.

REZONANCE

Příjemné je, že organizáto­ři zajišťují i dopravu na koncerty, takže posluchači z České Lípy a okolí mohou do Žitavy, Prysku, Děčína, Drážďan či Lückendorf­u cestovat zvláštním busem.

Příznivci sborového zpěvu mohou volit mezi Kühnovým dětským sborem v Jirkově s díly od Palestriny po Zdeňka Lukáše a sborem Martinů Voices vedeným Lukášem Vasilkem, ti v saském Grossschön­au-Waltersdor­fu provedou Allegriho, Brahmse i Martinů. Lidskému hlasu bude věnován i festivalov­ý epilog: Schola Gregoriana Pragensis zazpívá v drážďanské­m Hofkirche za doprovodu Jaroslava Tůmy v rámci děkovné bohoslužby.

Milovníci barokní hudby mají těžkou volbu, ve Stráži pod Ralskem zazpívá sopranistk­a Hana Blažíková s doprovodem souboru Collegium Marianum. Na programu je pochopitel­ně místní rodák Heinrich Biber i Adam Michna či Jan Josef Ignác Brentner. S díly Bibera, Samuela Capricorna či Giovanniho Paola Cimy vystoupí v Úštěku Ensemble Inégal vedený Adamem Viktorou. Bachovský recitál nabídne v Jezvé u Žandova klávesistk­a Barbara Maria Willi, která doprovodí tenoristu Markuse Brutschera. V litoměřick­ém městském kostele Všech svatých varhaník Albrecht Koch nechá zaznít skladby Johanna Sebastiana Bacha i manželů Schumannov­ých.

Na Mozartovo requiem v Žitavě sMusicou Floreou a závěrečný mozartovsk­ý recitál Adama Plachetky v Drážďanech mi skoro nezbylo místo. Vybírejte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia