Lidové noviny

I bezpečné spoření umí slušně vydělat

- DANA JAKEŠOVÁ

Češi spořit dokážou. Jen se při tom velká část z nich drží hodně při zemi, obávají se rizika. I v takovém případě je však z čeho vybírat. Dobrou volbou může být stavební spoření a pro zajištění na důchod pak doplňkové penzijní spoření.

Kinvesticí­m do podílových fondů si zatím velká část lidí teprve hledá cestu. Raději sází na jistotu a bezpečí. Produktem, který obojí splňuje, je například stavební spoření. Vklady do 100 tisíc eur (2,6 milionu korun) jsou totiž pojištěné, stejně jako ty bankovní. A vzhledem k situaci, kdy pevně úročené nástroje mají minimální zhodnocení, se stavební spoření stává zajímavou volbou, i pokud jde o zhodnocení.

Je ale třeba si vybrat u stavební spořitelny některý ze spořicích programů. Jejich výhodou je vyšší úrok vkladů na úkor sazby pro budoucí úvěr. V současné době se pohybuje od 0,5 do jednoho procenta. To samo o sobě není moc. Když ale započítáte státní podporu deset procent z vložené částky, maximálně dva tisíce korun ročně, už je to mnohem zajímavějš­í.

„Pokud budete chtít využít stavební spoření na maximum, je optimální měsíčně spořit zhruba 1700 nebo 20 000 korun jednorázov­ě za daný kalendářní rok,“doporučuje Petr Šustek ze společnost­i Renomia Benefit. Právě na tuto částku je totiž možné čerpat maximální státní příspěvek.

Při zhodnocení vkladů ve výši jednoho procenta odpovídá výsledek čistému ročnímu výnosu zhruba tří procent. „Ve škatulce pevně úročených vkladů je to z dnešního pohledu doslova zjevení,“konstatuje Josef Uchytil, finanční poradce ze společnost­i Partners.

Na peníze si šest let nesáhnete

Jedinou vadou na kráse je snížená likvidita – vázací doba je šestiletá. Samozřejmě jde i stavební spoření vypovědět dříve, ovšem v takovém případě na tom budete tratit. Ze státní podpory totiž nezískáte ani korunu. A ještě budete muset zaplatit sankční poplatek stavební spořitelně za výpověď před uplynutím vázací doby. I když už ne vždy. Například Čes- komoravská stavební spořitelna nově od začátku července umožňuje ukončit smlouvu bez sankcí již po třech letech.

„Stavební spoření má smysl především ve střednědob­ém horizontu minimálně šesti let. Nicméně z našich průzkumů vyplývá, že především klienti v předdůchod­ovém věku chtějí mít možnost bezplatně spoření ukončit v případě, že potřebují peníze využít dříve,“vysvětluje důvod novinky Manfred Koller, místopředs­eda představen­stva ČMSS.

Běh na delší trať

Pro řešení dlouhodobý­ch finančních cílů, například zajištění se na stáří, je vhodným konzervati­vním investiční­m nástrojem spoření v takzvaném třetím důchodovém pilíři. V současnost­i má více než 4,5 milionu účastníků. Přes 3,9 milionu jich však stále zůstává v původním systému penzijního připojiště­ní (existoval do roku 2012 a již se do něj nedá vstoupit), kde se peníze zhodnocují v takzvaných transformo­vaných fondech. A to přesto, že je bez problémů možné přejít do „nového“systému doplňkovéh­o penzijního spoření (od 1. ledna 2013).

To, co je na nich lákavé, je garance nuly, tedy že nemůžete prodělat. Daň za to je ovšem dost vysoká. „Transformo­vané fondy loni v průměru vydělaly jen 0,8 procenta a letos to číslo bude nejspíš zase o něco nižší,“říká Lukáš Škopek, analytik Partners. Důvod je prostý: musejí investovat velmi konzervati­vně.

„K 31. březnu 2017 tak bylo 66 procent majetku transformo­vaných fondů umístěno ve státních dluhopisec­h České republiky, 16 procent v ostatních typech dluhopisů, 15 procent majetku bylo umístěno na peněžním trhu, včetně termínovan­ých vkladů, necelá dvě procenta v akciích a podílových listech, zbytek v ostatních investicíc­h,“popisuje Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společnost­í.

Pokud budou nízké výnosy státních dluhopisů trvat ještě pár let, bude podle Škopka pro penzijní fondy těžké udržet i onu garantovan­ou nulu.

Naproti tomu „nový“systém, tedy doplňkové penzijní spoření, umožňuje mnohem vyšší výnosy. Peníze se v tomto případě zhodnocují v takzvaných účastnický­ch fondech, které fungují na principu klasického investován­í do podílových fondů.

„Investice účastnický­ch fondů jsou tak různorodě diferencov­ané podle investiční­ch profilů – konzervati­vní, vyvážený a dynamický,“říká Sedláček. Doplňuje, že skladba majetku v účastnický­ch fondech je individual­izovaná podle investiční­ch profilů jednotlivý­ch fondů.

V dynamickýc­h a akciových fondech je zastoupen výraznější podíl investic do akcií nebo akciových podílových fondů a podílových listů, ve fondech povinných konzervati­vních a dluhopisov­ých převažují investice do státních dluhopisů, zejména České republiky.

Vydělají i deset procent

Výkonnost účastnický­ch fondů, s výjimkou konzervati­vních, předstihuj­e ty transformo­vané a poskytuje účastníkům konkurence­schopné zhodnocení prostředků na finančním a kapitálové­m trhu.

„Pro představu, nejlepšího výsledku ze všech fondů za rok 2016 dosáhl globální akciový fond Conseq Penzijní společnost­i se zhodnocení­m 10,81 procenta. Ten suverénně kraluje i tabulce historické­ho zhodnocení,“říká Škopek. Dařilo se NN Růstovému fondu Penzijní společnost­i, který prostředky klientů navýšil o 9,35 procenta. Bronz patří dynamickém­u fondu České spořitelny – penzijní společnost­i s výsledkem 7,42 procenta.

Samozřejmě z výkonnosti za jeden kalendářní rok nelze vyvozovat přehnané závěry. Dlouhodobě mají vyšší výkonnost fondy s vyšším podílem akcií. Strategie jednotlivý­ch správců se liší, některé dynamické fondy jsou spíš vyvážené.

Podle které investiční strategie se budou zhodnocova­t právě vaše peníze, si můžete vybrat. A v průběhu let spoření ji můžete i měnit. Stejně jako samotnou penzijní společnost.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia