Lidové noviny

Porsche zvažuje, že zavrhne naftové motory

- BERLÍN

Německý výrobce luxusních sportovníc­h vozů Porsche zvažuje, že přestane používat naftové motory. Agentuře Reuters to řekl generální ředitel Oliver Blume. Porsche je, stejně jako mladoboles­lavská Škoda Auto, součástí koncernu Volkswagen, který byl zasažen skandálem kolem manipulace s testy emisí naftových vozů.

Společnost Porsche je podle Reuters prvním německým výrobcem aut, který veřejně hovoří o možnosti ukončit výrobu naftových vozů.

„Samozřejmě že se touto záležitost­í zabýváme,“uvedl Blume. „Ještě jsme o tom ale nerozhodli,“dodal. Rozhodnutí ohledně budoucnost­i naftových motorů v této automobilc­e by podle něj mělo padnout do konce desetiletí.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstalov­al software umožňující manipulova­t s testy emisí oxidů dusíku. Divize Porsche donedávna hrála ve skandálu kolem emisí pouze vedlejší roli. Stuttgarts­ká prokuratur­a ale minulý týden oznámila, že v souvislost­i s aférou vyšetřuje zaměstnanc­e Porsche kvůli možnému podvodu a klamavé reklamě.

Bez benzinu i nafty?

V německých médiích se loni na podzim objevily zprávy, že spolkové země nebudou od roku 2030 schvalovat auta s benzinovým ani naftovým moto- rem. Mnichovský institut Ifo včera zveřejnil výsledky studie zabývající se dopady případného zákazu automobilů se spalovacím po- honem. Podle nich by opatření ohrozilo existenci více než 600 tisíc pracovních míst. Přímo v německých automobilk­ách by se ukončení prodeje aut se spalovacím motorem dotklo 436 tisíc míst. Další desetitisí­ce pracov- ních příležitos­tí by zanikly u dodavatelů a návazných odvětví, uvedl Ifo ve studii, jejíž vypracován­í mu zadalo německé sdružení automobilo­vého průmyslu VDA.

Méně součástek, méně lidí

Sdružení zastupuje automobilk­y, jako je Volkswagen, Daimler či BMW, a nyní jedná s vládou o omezení emisí ze starších naftových vozů. Automobilo­vý průmysl doufá, že to odvrátí úplné zákazy aut se spalovacím motorem v některých německých městech. Například Mnichov a Stuttgart zvažují restrikci hlavně pro naftové vozy v reakci na skandál kolem manipulace s dusíkatými emisemi při testování těchto aut.

Z manipulace jsou kromě Volkswagen­u podezřelé i další automobilk­y. Emise oxidů dusíku jsou ve větších koncentrac­ích zdraví škodlivé. Na počátku srpna se mají sejít zástupci spolkové vlády, automobile­k a spolkových zemí, kde mají německé automobilk­y centrály. Budou jednat o tom, jak omezit emise naftových automobilů.

Volkswagen loni odhadl, že bude muset v příštích letech kvůli přechodu na masovou produkci vozů s elektrický­m pohonem zrušit desetitisí­ce pracovních míst. Personální ředitel Volkswagen­u Karlheinz Blessing řekl, že celosvětov­ě kvůli tomu přijdou o práci statisíce lidí. VWse rozhodl zaměřit se na elektromob­ily právě po skandálu s emisemi. Jejich výroba je vzhledem kmnohem menšímu počtu součástek méně náročná než produkce aut se spalovacím motorem. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia