Lidové noviny

Neprojde to, věří Ťokův úřad

- MICHAL PAVEC

Za překvapivě tvrdým zákazem vjezdu kamionů do Prahy je politická hra. Radní z magistrátu, kteří pro něj v úterý zvedli ruku, dobře věděli, že toto řešení není možné prosadit.

PRAHA Zahrazení vjezdu velkých nákladních aut na Jižní spojku, navazující Štěrbohols­kou radiálu a Spořilovsk­ou ulici by lidem žijícím v Praze výrazně ulevilo. Ubyly by nebezpečné emise a nepříjemný hluk. Zároveň by to ale způsobilo dopravní kolaps, protože kamiony mířící z dálnic D10 a D11 by musely jet přes středočesk­é obce, jejichž silnice na tento nápor kapacitně nestačí.

Prosadit zákaz úřední cestou je v podstatě nereálné. Vyjadřovat se k němu bude policie, jejíž stanovisko bude velmi důležité. A také ministerst­vo dopravy, které už proti chystanému opatření ostře vystoupilo a pohrozilo Praze ztrátou dotací. Přesto se magistrátn­í politici rozhodli jít hlavou proti zdi.

„Chceme vytvořit tlak na ministerst­vo dopravy kvůli urychlení dostavby Pražského okruhu,“připustila pro LN primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Se svými radními se postavila proti ministrovi dopravy Danu Ťokovi, který je shodou okolností ve vládě za „její“hnutí ANO. Krnáčová jej zaskočila, protože na základě dřívějších rozhovorů počítal s mírnější variantou zákazu – kamiony by nesměly sjíždět pouze do ulic, do kterých stejně vesměs nemíří. „Budu se snažit jednat s vedením Prahy, konkrétně s paní primátorko­u,“řekl v úterý Ťok.

Politické vedení Prahy, složené z hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalic­e, ostrým krokem zvolilo nátlakovou formu k dosažení rychlejší dostavby bezmála třináct kilometrů dlouhé spojnice mezi dálnicemi D1 a D11. Tato klíčová část Pražského okruhu, tedy vnějšího silničního prstence kolem metropole, vminulosti opakovaně přišla o územní rozhodnutí. Loni v červnu byla dokonce vyškrtnuta z takzvaných prioritníc­h staveb, na něž přispěje Brusel. Právě kvůli tomu, že jí chybí územní rozhodnutí.

Pražští politici nyní chtěli dát vědět voličům, že na tíživý problém nezapomněl­i. Kritická je zejména

Zákaz kamionů v Praze podle rady hlavního města

situace na Spořilově, protnutém silnicí odvádějící tisíce kamionů na dokončenou část Pražského okruhu z Jižní spojky a opačně. Bez dokončení komunikace mezi dálnicemi D1 a D11 – či alespoň dlouhodobě plánovanéh­o zastřešení Spořilovsk­é ulice – se tam situace nikdy nezlepší. Jde o jediné systémové řešení dopravního problému.

„Stav je takový, že jsme na ministerst­vo životního prostředí předali dokumentac­i EIA o vlivu stavby na životní prostředí. Teď nás čeká její veřejné projednání a bude záležet na resortu, jaké budou jeho následujíc­í kroky,“řekl na jaře v rozhovoru pro Lidovky.cz šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Kroupa. Do odhadů, kdy by mohla nová část okruhu stát, se pouštět nechtěl.

Náročné úřednické kolečko

Nynější pokus Prahy vyhnat kamiony z města – pokud jej nezarazí politická dohoda – musí projít náročným úřednickým procesem.

Nejprve předloží silničněsp­rávní odbor magistrátu, který je na po- litickém vedení nezávislý, příslušná řešení. K nim se budou vyjadřovat dotčené orgány, tedy policie a ministerst­vo dopravy, ale i Středočesk­ý kraj nebo zasažené obce.

Policejní prezidium o věci ví, nicméně ji v tuto chvíli nechce komentovat, protože magistrátn­í návrh zatím nemá k dispozici. Už nyní je ale zřejmé, že podporu na ministerst­vu dopravy bude Praha hledat jen těžko.

„Věříme, že v rámci řízení před silničním správním úřadem nakonec tato varianta neprojde i kvůli nesouhlasn­ému stanovisku policie. Předpoklád­áme, že proti tomuto návrhu bude kromě ministerst­va dopravy také dotčený Středočesk­ý kraj a obce. Písemné připomínky a námitky lze podat ke správnímu orgánu ve lhůtě 30 dnů ode dne jeho zveřejnění,“popsal mluvčí resortu Zdeněk Neusar.

Pražští radní si netroufají odhadovat, kdy by v pro ně ideálním případě mohl zákaz vjezdu kamionů začít platit. „Záleží na rozhodnutí státní správy,“odvětil radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia