Lidové noviny

Zákaz kamionů? Budeme muset překládat

- GABRIELA PILKOVÁ

PRAHA Obrovské omezení, na které nakonec doplatí uživatelé. Tak popisuje manažer dopravy společnost­i O. K. Trans, plánovaný zákaz vjezdu kamionů na Jižní spojku.

Václav Svoboda,

LN Praha navrhovala jistou objízdnou trasu kolem Prahy, co si o tomto řešení myslíte vy?

Objízdnou trasu, kterou navrhovalo zastupitel­stvo, jsme zkoušeli projet velkým kamionem. Popravdě řečeno, je to velmi nereálná cesta a velmi nereálná trasa. Měli jsme několik zásadních problémů. Buď s tím, aby se kamion při své velikosti vůbec protáhl, nebo s výrazným omezením provozu v případě, že se na komunikaci objevil velký kamion. Mimo jiné byl v jednom úseku i zákaz vjezdu, takže navrhovaná trasa je z mého pohledu totálně mimo.

LN Co by zákaz znamenal konkrétně pro vaši firmu?

Stejně jako pro každou dopravní firmu by to byla výrazná komplikace.

LN Máte odhad dopadů?

Nařízení, ke kterému ještě není stanovisko ministerst­va dopravy, je relativně čerstvé, takže to ještě nemám finančně zkalkulova­né. Dopad to ale každopádně bude mít obrovský. Je to obrovské omezení a nevím, jak se k tomu budou stavět zákazníci, kteří v oblasti působí amy jim dodáváme zboží. Pokud by omezení mělo být takové, že místo zboží v jednom kamionu dostanou zboží v několika menších dodávkách, tak se jim služba výrazně prodraží a bude na tom bit koncový uživatel, protože se zdraží celý produkt.

LN Kromě převážení zboží vmenších dodávkách zvažujete nějaká další řešení?

Moc možností není. Jedinou je dodávat menšími vozidly, která budou mít povolení do prostoru Prahy vjet. To znamená větší náklady spojené s překládání­m velkých kamionů na menší vozy v nějakém překladišt­i a distribucí těmi menšími vozidly. Jiné řešení mě nenapadá. Využití vlaku je holý nesmysl, obzvlášť do centra Prahy, takže je to určitě jediná alternativ­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia