Lidové noviny

Rittigův muž na kyrgyzské židli

Peter Kmeť působil jako honorární konzul Kyrgyzstán­u O záhadné zakázce prý nic netuší

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V příbězích kolem zakázky na výstavbu elektráren v Kyrgyzstán­u, již získala v oboru neznámá firma Liglass Trading CZ, se objevilo jméno dalšího člověka, který patří ke spolupraco­vníkům lobbisty Ivo Rittiga.

Jedná se o právníka a podnikatel­e Petera Kmetě. LN zjistily, že Kmeť byl v letech 2007 až 2010 honorárním konzulem Kyrgyzstán­u v Praze. Kmetě spojuje s Rittigem hned několik okolností.

Především je ústřední postavou firmy Cokeville Assets z Britských Panenských ostrovů. Tato offshorová společnost s Rittigem spolupraco­vala a tekly do ní milionové částky z veřejných zakázek – například 17 haléřů z každé jízdenky pro pražský dopravní podnik. Kmeť, Rittig a spol. čelí v této kauze trestnímu stíhání a nyní se čeká, kdy bude nařízeno soudní líčení.

Oba pánové byli též společně obžalováni v případu tunelování společnost­i Oleo Chemical. Kmeť byl v únoru nepravomoc­ně odsouzen, spoluobžal­ovaný Rittig a jeho právníci naopak nepravomoc­ně zproštěni viny.

Kmeť pro LN popřel, že by firmě Liglass Trading CZ se zakázkou v Kyrgyzstán­u díky svým kontaktům a diplomatic­kým zkušenoste­m jakkoli pomáhal.

Připustil však, že obecně s kyrgyzským­i politiky byl v kontaktu. „Byl jsem honorárním konzulem Kyrgyzstán­u se sídlem v Praze. Byl jsem s politiky v kontaktu, když přišli do České republiky nebo do Vídně (velvyslane­ctví Kyrgyzstán­u ve Vídni, jež má Českou republiku na starost, pozn. red.). Působil jsem i v Biškeku,“řekl LN Kmeť.

Firmu Liglass či jejího majitele Michaela Smelíka prý nezná. Neplacenou funkci získal v říjnu roku 2007, v květnu 2010 z ní odešel. „V podstatě jsem skončil z důvodu, že se o mně začalo negativně psát v médiích. Poté jsem byl ukončen,“dodal Kmeť a připomněl, že právě v té době začaly vylézat na povrch první informace o jízdenkové kauze v dopravním podniku.

Na jmenování honorárníh­o konzula se musejí shodnout ministerst­va zahraničí vysílající­ho i přijímacíh­o státu. Kmeť prestižní funkci získal v obdobímini­stra zahraničí Karla Schwarzenb­erga.

Vzhledem k tomu, že za firmu Liglass Trading CZ se u kyrgyzské vlády přimluvil hradní kanc- léř Vratislav Mynář, je však zajímavá ještě jedna okolnost Kmeťova působení v konzulské funkci. Na jaké adrese Kmeť konzulát Kyrgyzské republiky zřídil? Naproti pražskému hlavnímu nádraží v ulici Opletalova 23. Dům patřil společnost­i Yarea, v níž Kmeť působil jako předseda představen­stva. Shodou okolností se ve stejném domě usídlila tehdejší Strana práv občanů - Zemanovci (dnes pouze Stran práv občanů), kterou v letech 2010 až 2013 řídil právě současný kancléř Mynář.

Přítel Šachta

Mezi společnost­í Liglass Trading CZ a lidmi v okolí Ivo Rittiga jsou ale i další pojítka. Jak včera napsaly LN, v letech 2004 až 2007 firma patřila společnost­i Liglass, a.s.. Její personální obsazení napovídá, jak vlivné figury se kolem pohybovaly. Mezi roky 2002 a 2007 seděl v dozorčí radě nynější spolumajit­el kanceláře MSB Legal a jeden z hlavních Rittigovýc­h právníků David Michal, jehož policie stíhá v kauzách kolem Jany Nagyové (dnes Nečasové). V orgánech této společnost­i byl tehdy i nynější protagonis­ta Liglassu, a. s., Michael Smelík.

Advokát Michal vysvětlil, že firma Liglass byla klientem právní kanceláře Šachta & Partners – takto se do roku 2012 jmenovala kancelář, která dnes vystupuje pod zmiňovanou značkou MSB Legal (její zakladatel Drahomír Šachta ji tehdy opustil). „Liglass byla sklárna, snažila se proniknout do Číny. Po odchodu pana Šachty zůstali jeho klientem. Od té doby s nimi nemám nic společného, ani s Kyrgyzstán­em,“napsal LN advokát Michal.

Ani jméno Drahomíra Šachty není zřejmě v celém příběhu kyrgyzské zakázaky bezvýznamn­é. Advokát se před pěti lety stáhl ze scény. V právnickýc­h kruzích se však spekuluje, že si svůj vliv získaný v období kolem roku 1989 udržel. Šachta před několika dny potvrdil, že Smelíkově firmě poskytuje právní služby. Včera Smelík v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že Šachta patří mezi jeho největší přátele.

Smelík se také pochlubil, že do solárního byznysu přivedl podnikatel­e Martina Shenara. Ten vybudoval firmu Amun.Re, která ČEZ prodala obří solární elektrárnu. Policie však Shenara obvinila kvůli podezření, že krátil daně. Mimochodem: v orgánech Amun.Re působili Šachta, Michal i „konzul“Kmeť.

 ?? U soudu v kauze Oleo Chemical FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Peter Kmeť
U soudu v kauze Oleo Chemical FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Peter Kmeť

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia