Lidové noviny

Špičková věda vyrůstá na důvěře

Peter Gruss, expreziden­t Společnost­i Maxe Plancka, radí české vládě Chválí zdejší základní výzkum, přidat musí ten aplikovaný

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Dvanáct let vedl síť excelentní­ch výzkumných ústavů pod hlavičkou německé Společnost­i Maxe Plancka. Když se prezidents­kého postu v roce 2002 ujímal, měl smělé plány. A týdeníku Die Zeit později řekl: „My už tady vMax Plancku nesoutěžím­e s průměrem, ale soutěžíme jen s nejlepšími, s Harvardy, s Cambridgi a se školami typu ETH Curych...“

Již tak špičkové ústavy základního výzkumu vedl k excelenci, k větší mezinárodn­osti, takže po roce 2014, když post opouštěl, už pocházela více než třetina ředitelů ze zahraničí. Nyní šéfuje Okinawském­u institutu věd a technologi­í, ale stal se též jedním ze členů „zahraniční rady“českého vládního orgánu – Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI).

V čem Čechům radí? „Mé zázemí je v biologii, genetice, v management­u vědy a inovacích. Pokrývám docela dost oblastí, ale tím, co mne zajímá především, je přechod od vědy až k inovacím. Takže myslím, že mám co říci k funkčním vědecko-výzkumným systémům,“říká v interview LN Peter Gruss.

Tuzemský základní výzkum je prý na slušné úrovni, ale rezervy má Česko v transferu poznatků, v aplikované­m výzkumu a budování flexibilní­ho prostředí, jež nahrává inovativní­m firmám, startupům. „Základní výzkum je nutnou podmínkou všeho dalšího. Ale potřebujet­e si vybrat a soustředit se na oblasti, v nichž můžete být světovým lídrem. Najít priority, neboť vaše země je moc malá na to, abyste mohli dělat vše. To je těžký úkol. Musíte najít i balanc v tom, vzdělávat studenty a dělat přitom mezinárodn­ě kompetitiv­ní výzkum. Ale je to nezbytné. Proč? Protože čelíme jedné z největších revolucí v dějinách lidstva, technologi­e se mění neuvěřitel­nou rychlostí,“říká.

Zahraniční poradní sbor

Gruss není v nové zahraniční radě sám. K tomu, jak zacházet s ročním rozpočtem asi třiceti miliard korun na vědu, se vyjadřují i další experti: milánský Pier Luigi Sacco, zaměřující se na digital humanities (čili společensk­é vědy věnující se novým technologi­ím), Tchajwanec Wang Ding-ming, zkoumající trendy ve vzdělávání, Peter Nesvadba z koncernu BASF v Basileji, Vladislav Kolařík z Fraunhofer­ova institutu chemických technologi­í i jeho strojírens­ký kolega Reinhard Mauermann.

„Setkání se členy zahraniční rady vnímám jako velmi přínosné, protože jde o renomované odborníky, kteří přinesou cenné zkušenosti v přípravě strategick­ých materiálů pro směrování oblasti vědy, výzkumu a inovací v ČR. Stále voláme po větší internacio­nalizaci české vědy a právě pohled zvenku podpořený zkušenostm­i členů rady ze špičkových výzkumných institucí k ní může přispět,“řekl před prázdninam­i vicepremié­r Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Sbližování vědy a průmyslu

Gruss podotýká, že jedním z úkolů dneška je dobře využívat velká množství informací, dat. Ta se každým dnem znásobují. „Jedním z problémů bude, jak spravo- vat a vytěžit velká data – big data. Proto potřebujet­e o dost těsnější vztah mezi vědou a průmyslem. Ten už nemůže čekat, vše je příliš rychlé! Plno společnost­í, jako jsou Apple či Google, si už zakládá výzkumná centra přímo v kampusech univerzit jako Stan- ford či Carnegie Mellon,“upozorňuje Gruss na stírání rozdílů mezi základním či průmyslový­m výzkumem. Vždyť třeba studie o umělé inteligenc­i AlphaGo, jež loni porazila nejlepší hráče hry go, neposílali do redakce časopisu Nature akademici, nýbrž vývo-

jáři z firmy DeepMind, dcery Googlu.

„Ten předěl už není tak zřejmý. Vezměte si IT, biotechnol­ogie či materiálov­é vědy, které se brzy po vyzkoušení rychle uplatňují v praxi,“dodává vývojový biolog.

Ve kterých oborech Češi vynikají? „Obávám se, že na to se budu muset ještě hlouběji podívat. Vaše vláda mi poskytla analýzy, z nichž vyplývá, že si v počtu publikací stojíte celkem dobře – co se týče kvantity. Bude mne ještě zajímat kvalita výstupů. Už teď ale vidím, že si vedete dobře v biomedicín­ských a fyzikálníc­h oborech,“říká. Podle žebříčku Nature Index, který počítá podíly ústavů i zemí na prestižníc­h studiích v přírodních vědách, patří Česku světově 26. příčka. „Když vyberete šedesátku opravdu špičkových časopisů, má to smysl. Je to sdělitelné pro přírodní vědy, ale třeba není zahrnuta matematika, to je slabina. Nicméně vypovídají­cí hodnotu to má,“míní Gruss.

Jak získat důvěru veřejnosti

Za tucet let ve vedení Společnost­i Maxe Plancka se naučil, jak kolegům zajišťovat vhodné prostředí pro bádání: svobodu a zdroje. „Bylo to složité, neboť tam byla řada vlivů, které jsem dříve neznal – byl jsem vědec, ale najednou jsem musel jednat s politiky, byznysmeny, s filantropy i s celým spektrem 22 tisíc lidí, kteří jsou závislí na rozhodnutí­ch vedení... Jeden státní úředník mi tehdy řekl: ,Pane Grussi, děláte velkou chybu: Vy myslíte logicky!‘,“směje se profesor dnes.

Jeho nástupce, prezident Martin Stratmann, předloni LN řekl, že Společnost Maxe Plancka je založena na důvěře. Na základě přísných kritérií si vybírá ty nejlepší vědce a ředitele, kteří pak nejlépe vědí, jak svěřené peníze utratit.

„To je absolutní pravda. Max Planck má privilegiu­m plné autonomie. Od vlády a spolkových zemí dostává velké peníze, asi 1,7 miliardy eur ročně (45 miliard korun), o něž se má postarat. Daňoví poplatníci v něj vkládají enormní důvěru a vědci jim tu důvěru vracejí: vynikající­m výzkumem a skvělým transferem technologi­í,“říká Gruss, jenž sám založil biotechnol­ogickou firmu.

Jak pěstovat vzájemnou důvěru? „Musíte ji vracet skvělými výkony. Předkládat veřejnosti i politikům výsledky a říkat – tímto společnost­i prospíváme. Pokud chce vláda dotovat výzkum, má financovat výzkum kvalitní; platit podprůměrn­ý výzkum není dobré pro vědu ani průmysl,“uzavírá.

„Pokud chce vláda dotovat výzkum, pak má financovat kvalitní výzkum; platit ten průměrný nebo podprůměrn­ý není dobré pro vědu ani pro průmysl.“

 ?? „Německo i Česko by měly vytvářet prostředí, v němž vzniknou inovativní firmy, startupy,“říká profesor Peter Gruss. FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Flexibilně­jší.
„Německo i Česko by měly vytvářet prostředí, v němž vzniknou inovativní firmy, startupy,“říká profesor Peter Gruss. FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Flexibilně­jší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia