Lidové noviny

Patnáct minut slávy pro české houby

- NEW YORK

„Mně to připomíná film Nejistá sezona. Tam bylo taky málo času, a zkusili si proto jenom nástupy. A pak už jenom nastupoval­i,“glosuje ministr životního prostředí a vicepremié­r Richard Brabec (ANO). Bylo pondělní odpoledne a celá česká delegace se sešla v zasedací místnosti newyorskéh­o generálníh­o konzulátu. Protože v úterý v poledne nastala chvíle, kdy měla Česká republika přesně patnáct minut na to, aby celému světu sdělila, jak se ke svému okolí chová s ohledem na to, aby tu něco zbylo i pro příští generace. „Zapínám stopky,“oznamuje velvyslank­yně při OSN Marie Chatardová. Nácvik na patnáct minut slávy začíná.

Na improvizac­i nakonec stejně došlo, hodinu předtím, než měla v sále sídla OSN vystupovat česká delegace, vyhnala všechny účastníky z areálu evakuace kvůli kouři v jedné z budov. Jediným důsledkem byl naštěstí pouze skluz v programu a delegáti i s hosty mohli zpět do sálu. Připomínal Noemovu archu, v jedné místnosti se sešli zástupci nejrůznějš­ích národů, od Pobřeží slonoviny přes Velkou Británii až po Turecko nebo Saúdskou Arábii. Příměr k arše sedí i v jiném ohledu. Důvodem newyorské sešlosti bylo, aby loď jménem Země ujela před sebezáhubo­u.

Pro Českou republiku bylo úterní poledne důležité také proto, že na konci července se země oficiál- ně ujme předsednic­tví Hospodářsk­é a sociální rady, třetího nejvýznamn­ějšího orgánu OSN, který také politické fórum pořádal. Funkce se zhostí právě Chatardová. Takovou příležitos­t měla republika naposledy před dvaceti lety a dává jí to možnost, aby se s tématem slušného chování k planetě výrazně spojila. Námětem politickéh­o fóra, na které česká delegace vyrazila, i jednou z hlavních obsahových náplní zmíněné rady jsou cíle udržitelné­ho rozvoje.

Politik se o svůj čas podělil

Ambicí Česka je, aby se stalo „ambasadore­m změny, o níž se rozhoduje teď“, jak v přiděleném čase sdělil delegátům z celého světa Robin Dufek, obchodní ředitel české firmy JRK BioWaste Management, která podniká v oblasti chytrého zpracování odpadků. Recyklaci pojímá jako hru s odměnou, v mnohých obcích díky tomu zvýšili podíl třídění až o 90 procent. V delegaci zastupoval byznysový sektor, Brabec vládní a třetím do party byla jediná Češka s titulem miss world Taťána Gregor Kuchařová.

Ta se účastnila za oblast neziskovýc­h organizací, protože od roku 2008 vede nadaci Krása pomoci, která pomáhá seniory lépe začlenit do společnost­i, aby po odsloužení „aktivních“let nemizeli. Zvláště když demografic­ký trend severní části polokoule směřuje ke stárnutí. Gregor Brzobohatá upozornila, že to přinese nevyhnutel­né a rozsáhlé dopady na ekonomiku. Proto třeba její nadace pracuje na tom, aby starší zaměstnanc­i předávali zkušenosti mladším a od nich se na oplátku učili, kam Na Fóru o udržitelné­m rozvoji se svět pohnul, například technologi­cky.

Standardní je, že v rámci prezentace hovoří pouze politici, ale Česká republika zvolila neobvyklý model. Devět minut proministr­a, tři a tři pro zbylé prezentují­cí. Vystoupení díky tomu mělo hlubší symboliku, a proto se také musela odehrát pondělní generálka, nikdo nesměl překročit svoje přidělené minuty. „A co kdybychom tyhle desetinné čárky škrtli? To ušetří dobrých sedm sekund, které mohu solidárně věnovat ostatním,“projížděl v pondělí ministr Brabec připravené podklady.

Velká diskuse při přípravě se točila kolem toho, oč nakonec posluchači při vystoupení přišli. Když ministr líčil, že třetinu republiky tvoří lesy a že do zeleně Češi ve volném čase rádi směřují, výčet venkovních aktivit v původním návrhu zakončoval­a slavná věta Johna Lennona, že do mechu národních parků se chodí také „provozovat láska, nikoli válka“.

Láska musela ustoupit sběru hub. Aby Češi nevyzněli jako příliš velcí volnomyšle­nkáři a také coby ústupek konzervati­vnějším Jordáncům, kteří měli svých patnáct minut po české trojici. I když pořád panovala nervozita, aby to nevypadalo, že člen české vlády vyráží s košíkem do lesa na lysohlávky. Houby ale zaujaly, zvláště zástupce států, kteří jsou s tímto českým koníčkem obeznámeni. Nejočividn­ěji zmín- ka rozveselil­a delegáta z Ruska. Při „premiéře“už šly žerty stranou, málokterý národ je ostatně plně schopný nepořezat se o ostré hrany ironického českého humoru. Coby vlajkovou loď si Česká republika vybrala téma participac­e. Proto také to složení delegace, které demonstruj­e, že sama vláda nic nezmůže, když to všem ostatním bude jedno. Zapojení veřejnosti, nevládních partnerů a byznysu není vlastně cílem samo o sobě, ale jeho prostředni­ctvím se lépe podaří naplnit všechny další závazky.

Paradoxní je, že podle průzkumu, který teď provedla agentura Ipsos, je to oblast, které Češi přikládají nejmenší důležitost. Ale také proto se k populariza­ci udrži- telného chování ke svému okolí přidala Gregor Brzobohatá. Známým jménem a tváří může pomoci, aby se zvedalo procento Čechů, kteří vědí, oč s udržitelný­mi cíli jde. Zatím jich je pětatřicet procent.

Češi hned za skandinávs­kými „šprty“

Mimochodem v úterý se v New Yorku odehrála ještě jedna událost, v níž Česká republika vynikla. Naproti budově OSN, v sídle německé ambasády zveřejnil známý ekonom a někdejší poradce kandidáta na amerického prezidenta Ala Gora svoji studii, jak si jednotlivé země světa vedou v tom, aby planetu neničili. V žebříčku Jefreyho Sachse skončila Česká republika na pátém místě ze 157 možných. Předběhly ji jenom obligátní „šprti“ze Skandinávi­e. Ti jsou nejdál, třeba Finové mají už řadu let web, kam může každý zanést svůj „udržitelný“závazek, od malých dětí, které slíbí, že budou kompostova­t ohryzky z odpoledníc­h svačin, až po velké korporace s plánem na snížení emisí.

Česko dosáhlo v Sachsově měření vynikající­ho hodnocení v otázce boje s chudobou, zajištění zdravotní péče a podmínek pro kvalitní život a v přístupu k pitné vodě pro svoje obyvatele. Naopak zabrat by ještě mělo v otázce inovací. „Máme deficit ve spotřebě tabáku a alkoholu, v míře znečištění ovzduší z automobilů a lokálních topenišť a ve vládě nyní sedí pouze dvě ženy. To všechno ještě musíme změnit,“dodal Brabec ve svém newyorském vystoupení.

 ?? Česko v New Yorku reprezento­vala Taťána Gregor Kuchařová. Na snímku z jejího instagramo­vého účtu je vedle ní Michaela Stachová z nadace Krása pomoci. FOTO INSTAGRAM T. G. KUCHAŘOVÉ ??
Česko v New Yorku reprezento­vala Taťána Gregor Kuchařová. Na snímku z jejího instagramo­vého účtu je vedle ní Michaela Stachová z nadace Krása pomoci. FOTO INSTAGRAM T. G. KUCHAŘOVÉ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia