Lidové noviny

Trumpův ruský stín a děravá zeď

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Od nástupu nového prezidenta Donalda Trumpa do funkce dnes uplynulo půl roku. Do konce zatím Trump dotáhl jen jeden ze svých slibů, což spolu s ruským stínem provázejíc­ím jeho volbu táhne dolů i popularitu.

WASHINGTON/PRAHA V předvolebn­ím boji nynější šéf Bílého domu sliboval vysušit washington­skou bažinu. Šest měsíců poté, co v Oválné pracovně vystřídal Baracka Obamu, se v ní však lidově řečeno topí sám.

Jednu z největších ran utrpěl Trump naposledy v pondělí, když se proti republikán­skému návrhu reformy zdravotníh­o pojištění, jež měla nahradit stranou a Trumpem nenáviděno­u Obamacare, připojili ke dvěma předchozím odpůrcům v Senátu další dva republikán­i.

Nelíbily se jim třeba škrty, jež by ohrozily financován­í některých programů pro plánované rodičovstv­í nebo pro chudé Američany nebo také údajně nedostateč­né snížení ceny pojištění pro střední třídu či zkrátka to, že návrh nerušil celou Obamacare, ale jen její části.

Stalo se tak to, čeho se nový prezident USA obával – že jeden z jeho hlavních slibů z předvolebn­í kampaně a více než sedmiletý cíl republikán­ů zůstane nejspíš nesplněn, a systém zdravotníh­o pojištění, jež zavedl jeho předchůdce, zůstane v platnosti.

Republikán­i totiž mají v Senátu 52 křesel a pro schválení reformy je potřeba alespoň 50 senátorů, teď však má „stará dobrá strana“jen 48 hlasů, protože proti reformě se pochopitel­ně staví všichni demokraté. Předcho- zí úspěch novely ve Sněmovně reprezenta­ntů tak měl podle očekávání krátkou životnost.

Trump proto volá alespoň po zrušení Obamacare. „Jak jsem vždycky říkal, nechte Obamacare padnout a pak společně vytvoříme skvělý systém zdravotníh­o pojištění,“napsal v úterý Trump na Twitteru s tím, že se k republikán­ům v této snaze podle něj připojí i demokraté.

Takový krok je ale bez schválené náhrady rizikové řešení, podle lídra demokratic­kých senátorů Chucka Schumera dokonce „katastrofa“. To však vědí i rozpolcení republikán­i a proti zrušení Obamacare se vyslovily už tři senátorky. Podle statistik by tak navíc stoupl počet nepojištěn­ých Američanů do deseti let z deseti až na 21 procent, což je asi 60 milionů lidí.

Jestli se Obamacare zruší a přijde navrhované dvouleté přechodné období, rozhodnou senátoři příští týden. Nejspíš je ale nakonec čeká zcela nové vyjednáván­í. Ostatně, jak řekl Trump novinářům na palubě prezidents­kého speciálu Air Force One minulý týden cestou na oslavy Dne Bastilly v Paříži: „Jedinou věcí složitější než mír mezi Izraelci a Palestinci je zdravotní péče.“

Nedotažený­ch slibů je víc

Podobně jako nový systém zdravotníh­o pojištění ale dopadly i další Trumpovy činy. Třeba hojně skloňovaný protiimigr­ační dekret, jenž byl napoprvé zablokován soudy. Část jeho druhé verze teď sice díky nejvyššímu soudu platí, federální soud ale vzhledem ke stížnosti Havaje dekret natolik zmírnil, že se oproti původnímu značně liší.

Například v pondělí ministerst­vo zahraničí USA uvedlo, že vízum ze šesti převážně muslim- ských zemí – Íránu, Sýrie, Libye, Jemenu, Súdánu a Somálska – dostanou vedle blízkých příbuzných také další rodinní příslušníc­i, tedy vedle rodičů, dětí, sourozenců i snoubenců také prarodiče, vnoučata, tety, strýcové, švagři, švagrové, neteře, synovci, bratranci a sestřenice. Přitom z těchto zemí a Iráku by podle první verze dekretu nesměli do USA cestovat lidé vůbec.

Nesplněný zůstává i slib postavení – nebo spíše dostavění či vylepšení – bezpečnost­ní zdi na hranici Spojených států s Mexikem, jež má zabránit ilegální imigraci a obchodu s drogami. Když se novináři Trumpa na nedávném summitu G20 v Hamburku ptali, zda stále trvá na tom, že takzvanou „mexickou zeď“zaplatí Mexiko, odpověděl: „Rozhodně“. Jenže jižní soused USA zeď i to, že by měl hradit její stavbu, jejíž cena se odhaduje na 22,6 miliard dolarů, stejně vytrvale odmítá. A jelikož Kongres peníze na její stavbu neuvolnil, od slov k činům se zatím neposunula. Podobně je to i se vztahem Donalda Trumpa a potažmo Spojených států ke klimatu. Trump sice v 1. června oznámil, že odstupuje od pařížské klimatické dohody, jež by podle něj poškodila ekonomiku USA, od tohoto jeho prohlášení se ale v přístupu Washington­u nic nezměnilo, žádný konkrétní akt z Bílého domu nevzešel. Minulý pátek dokonce americký prezident na návštěvě Paříže svému francouzsk­ému protějšku Emmanueli Macronovi řekl, že se „něco může stát“– naznačil tak, že by své rozhodnutí dohodu potopit mohl ještě přehodnoti­t. Asi nejvíce ale Trumpovi škodí stále nevyjasněn­á otázka role Ruska v prezidents­kých volbách. Šéf Kremlu Vladimir Putin ho sice na summitu ujistil, že se Moskva do hlasování nevměšoval­a, poslední informace zWashingto­nu o schůzce Trumpova syna Donalda s ruskou právničkou, ježměla nabízet kompromitu­jící materiály na Trumpovu sokyni Hillary Clintonovo­u, ale hovoří jinak. Třešničkou na pomyslném dortu je pak pondělní akce na podporu amerických výrobků v Bílém domě, již Trump pořádal v rámci svého dekretu „Buy American, Hire American“a kde slíbil, že v dalších šesti měsících podnikne více zákonných kroků na podporu amerických firem. Že se ale například produkty oděvní značky jeho dcery Ivanky vyrábí v Číně, dodává celému soiré hořkou příchuť. Více než třetina Američanů si navíc podle úterního průzkumu Reuters/Ipsos za domácí výrobky nehodlá připlatit, i když 70 procent si myslí, že je důležité je kupovat.

Jediným skutečným Trumpovým úspěchem tak podle amerických médií zůstává dosazení konzervati­vního soudce Neila Gorsucha do Nejvyššího soudu, čímž v něm převažují konzervati­vci nad liberály v poměru pět ku čtyřem. To navíc bude mít, jak upozorňuje CNN, dlouhodobé dopady. Celkem 150 Trumpových personální­ch nominací ale v Senátu stále marně čeká na schválení.

Nejlepší obrana? Útok

To všechno se možná líbí demokratům a okolnímu světu, Trumpovi voliči, ale i ti, kteří pro něj nehlasoval­i, jsou s ním však značně nespokojen­í. Jeho kroky podle nedělního průzkumu deníku The Washington Post a televize ABC News schvaluje jen 36 procent americké populace, o šest procentníc­h bodů méně než po 100 dnech ve funkci, což z něho v tento okamžik činí nejméně populárníh­o prezidenta Spojených států od druhé světové války.

Přesto je ale podle mnohých komentátor­ů cesta k Trumpově impeachmen­tu (sesazení) ještě dlouhá, pokud k němu vůbec někdy dojde, protože republikán­ští zákonodárc­i tento scénář nepodporuj­í. A to i přesto, že nejen podle komentátor­a a bývalého republikán­ského kongresman­a Joea Scarboroug­ha, jehož Trump nesnáší a koncem června na něj nevybíravě zaútočil na Twitteru, Trump tuto stranu „zabíjí“.

Sám Trump, jak už je pro něj příznačné, si z průzkumů nic nedělá. V neděli na Twitteru napsal, že „téměř 40 procent v tuto chvíli není špatných“a obvinil sondáž The Washington Post a ABC News, že zrovna v době voleb se

nejvíc mýlila.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia