Lidové noviny

Macron zpražil generála: Já šéfuju!

- MILAN ROKOS

Prezidento­va první vážná chyba? Opozice tvrdí, že ano. Po roztržce s prezidente­m včera rezignoval šéf francouzsk­é armády.

PAŘÍŽ/PRAHA Šedesátile­tý generál Pierre de Villiers má pověst muže, který dokáže ve střetu s politickou mocí za své lidi bojovat. Když čelil v roce 2014 hrozbě rozpočtový­ch škrtů, pohrozil tehdejšímu ministrovi obrany kolektivní demisí armádních velitelů. Loni v prosinci pak v deníku Les Echos nezvykle žádal o navýšení financí, aby byla armáda „schopná trvale zajistit ochranu Francie a Francouzů čelících celému spektru hrozeb“.

V posledních dnech ale de Villiers narazil. Jeho odpor vůči rozpočtový­m škrtům v armádě vyústil až v otevřený konflikt s prezidente­m Emmanuelem Macronem. Necelý týden trvající otevřený spor skončil včera generálovo­u rezignací. Macron ji přijal a krátce nato jmenoval de Villiersov­a nástupce, 55letého generála Françoise Lecointrea. Muže, jenž sloužil v 90. letech ve Rwandě, poté v bývalé Jugoslávii a následně jako šéf vojenských kabinetů tří různých premiérů.

Rezignace náčelníka generálníh­o štábu de Villierse přišla vůbec poprvé v dějinách francouzsk­é páté republiky. Konflikt začal 11. července, kdy vláda oznámila škrty, kterým se tentokrát nevyhnula ani jindy „imunní“armáda, jež letos přijde o 850 milionů eur (přes 22 miliard korun). Novinka samozřejmě vyvolala v armádě poprask a generál de Villiers se následujíc­í den obrátil na Macrona před obranným výborem Národního shromážděn­í. Poté co pohrozil demisí, prohlásil: „Nenechám se takhle napálit!“

Následujíc­í den mu Macron suše vzkázal: „Vaším šéfem jsem já.“Poté se sice spolu ukázali na vojenské přehlídce při příležitos­ti oslav Dne Bastily, ještě tentýž večer ale de Villiers Macrona nepřímo kritizoval na Facebooku. O dva dny později prezident generálovi vzkázal, že má jeho důvě- ru, ale s podmínkou znalosti hierarchie a fungování páté republiky a armády. Včera de Villiers polemiku ukončil a odstoupil.

Macron proto včera čelil řadě kritiků z řad opozice: pravicoví Republikán­i mluví o narušení důvěry mezi prezidente­m a armádou, jejich poslanec Eric Ciotti dokonce o Macronově aroganci a nekompeten­tnosti. Macronův soupeř v boji o Elysejský palác a někdejší socialista Benoit Hamon pak ironicky označil odchod generála za „Macronovo mistrovské dílo“.

De Villiers byl mezi vojáky oblíbený a respektova­ný díky svým předchozím zkušenoste­m – v minulosti velel francouzsk­ým silám v Kosovu a bojové zkušenosti má i z Afghánistá­nu. Do funkce ho jmenoval Macronův předchůdce François Hollande, nová hlava státu ho pak v čele armády potvrdila.

Bratr známého politika

Generál pochází z katolické šlechtické rodiny a jeho bratrem je o osm let starší Philippe, politik a kandidát v prezidents­kých volbách v roce 1995. Suverenist­a a euroskepti­k, který zasedal mimo jiné i v europarlam­entu, se z politiky stáhl před třemi lety.

Generál de Villiers v listu Le Figaro argumentov­al tlakem, pod nímž se nachází 30 tisíc francouzsk­ých vojáků, kteří slouží v zahraniční­ch misích. Francie jako jaderná mocnost má jednu z největších armád v Evropě a její vojáci slouží na mnoha zahraniční­chmisích, zvláště v Mali, zemích Sahelu a v Iráku. Další tisíce Francouzů pak chrání strategick­á místa doma před případným útokem teroristů.

Snížení rozpočtu, k němuž Macron přistoupil, vychází z jeho volebního slibu, že splní rozpočtové podmínky Bruselu dané Paktem stability. V příštím roce se ale naopak armádní rozpočet navýší, protože Elysejský palác zároveň usiluje o to, aby vyhověl požadavkům Severoatla­ntické aliance, podle níž by měly členské státy věnovat na obranu dvě procenta HDP. Macron slíbil, že tohoto cíle dosáhne Francie v roce 2025.

 ?? François Lecointre (vlevo) velí armádě poté, co Pierre de Villiers rezignoval. FOTO REUTERS, AP ??
François Lecointre (vlevo) velí armádě poté, co Pierre de Villiers rezignoval. FOTO REUTERS, AP
 ??  ?? Nástupce a jeho předchůdce.
Nástupce a jeho předchůdce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia