Lidové noviny

V Rusku padl první trest za sebevražed­né hry

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Tři roky a čtyři měsíce stráví v trestaneck­é kolonii dvaadvacet­iletý Filip Budějkin. Administrá­tor jedné ze „skupin smrti“na internetu byl zadržen 15. listopadu 2016 nedaleko Moskvy. Teď ho Okresní soud v Tobolsku v Ťumeňské oblasti uznal vinným.

Internetov­ý svět ho zná jako Filipa Lišáka. Je nejznámějš­ím ze všech „vůdců“, kteří v rámci hry nechvalně proslavené i v ČR pod názvem Modrá velryba vedli náctileté podivně zvrácenou cestou k sebevraždě. Pro něj „hra“skončila brzy ráno 16. listopadu 2016. Tehdy na dveře bytu, ve kterém nezaměstna­ný mladík žil s matkou, zabouchali vyšetřovat­elé. Město Solněčnogo­rsk nedaleko Moskvy ještě spalo. Spal i Filip. Probuzení bylo tvrdé. Ještě toho dne byl umístěn do vyšetřovac­í vazby. V květnu 2017 byl obviněn z navádění k sebevraždě.

Zatímco u nás panují o existen- ci hry Modrá velryba pochybnost­i, v Rusku je řada sebevražd dětí motivovaný­ch sociálními sítěmi už prokázána. Budějkin byl například usvědčen z navádění k sebevraždě ve dvou případech. Obě děti se podařilo zachránit v poslední chvíli. Vyšetřovat­elé jsou ovšem přesvědčen­i, že má na svědomí úmrtí dalších dětí.

Ruská sociální síť VKontaktě v posledních týdnech opět zaznamenal­a rostoucí zájem o Modrou velrybu ve vyhledávač­ích, a tak heslo zablokoval­a. Zájem o hru podle ruských zdrojů roste i v sousedních zemích.

Budějkin není jediný, kdo na sociální síti manipulova­l teenagery tak, že nakonec napsali vzkaz na rozloučeno­u a pak spáchali sebevraždu, nejčastěji skokem z vysoké budovy. Je dokázáno, že v Rusku došlo v období od listopadu 2015 do dubna 2016 ke 130 případům sebevraždy motivované internetov­ou hrou. Všechny děti byly členy nějaké skupiny na sociální síti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia