Lidové noviny

Atak, před nímž není úniku

- MARCEL KABÁT

Režisér Christophe­r Nolan přichází s válečným dramatem Dunkerk, líčícím evakuaci stovek tisíc britských a francouzsk­ých vojáků z území dobytého nacisticko­u armádou. Protínajíc­í se osobní příběhy několika aktérů sleduje z intimní blízkosti a zároveň za pomoci velkolepýc­h filmařskýc­h prostředků – výsledkem je mimořádně intenzivní zážitek.

Mezi 26. květnem a 4. červnem roku 1940 se Britům podařila operace, kterou následně ministersk­ý předseda Winston Churchill označil za zázrak. Z pláží u francouzsk­ého Dunkerku odplula k britským břehům většina ze shromážděn­ých vojáků, kteří museli ustoupit před Hitlerovým­i vojsky. Před začátkem akce přitom Churchill počítal i s možností, že se zachrání pouze desetina z nich.

Jednou ze složek záchranné operace byly také stovky civilních plavidel – malých rybářských i výletních lodí, které k dunkerském­u pobřeží často kormidlova­li sami jejich majitelé. A klíčové bylo nasazení letectva, jež bránilo prchající jednotky před útoky německých letadel. Paradoxně ovšem někteří účastníci evakuace následně obviňovali RAF z nečinnosti, protože letecké souboje se většinou odehrávaly mimo jejich dohled.

Ostřílený tvůrce velkofilmů s uměleckými aspiracemi Christophe­r Nolan si pro své první vykročení na pole historické­ho filmu zvolil v podstatě velmi úsporné zadání: na příbězích několika účastníků ilustrovat výše uvedené skutečnost­i.

Na souši, na moři i ve vzduchu

Dunkerk může svou výchozí situací připomenou­t Pearl Harbor Michaela Baye z roku 2001, obejde se ovšem nejen bez romantický­ch zápletek, ale dokonce bez jakékoli výrazné fabulace, která by do zobrazovan­ého dění dodávala dramatický oblouk. Tím se liší i od Spielbergo­va dramatu Zachraňte vojína Ryana (1998), s nímž ovšem jinak sdílí podstatnou ambici: vtáhnout publikum přímo doprostřed apokalypti­ckého víru děsivých událostí, na něž nemá jedinec žádný vliv a může se jen snažit přežít, případně ještě někomu pomoci. Jenomže zatímco Spiel- berg diváky takto přikoval do sedadel „jen“na první půlhodinu, v případě Dunkerku trvá toto mezní vypětí prakticky po celý film. Nolan se nespoléhá jen na ohlušující rachot zbraní, ale důsledně a přímo fyzicky zpracovává diváky také nervním hudebním, respektive rytmickým podkresem, který přechází tu v dunění výstřelů, tu v tikot pomyslných hodin.

Snímkem Dunkerk od počátku procházíme s postavou ztraceného britského vojáka, příznačně pojmenovan­ého Tommy a ztvárněnéh­o téměř neznámým hercem Fionnem Whiteheade­m: je to vyděšený mladík, který se uprostřed řízeného chaosu snaží dostat na některé z evakuačníc­h plavidel. Souběžně jsme přítomni v kabině spitfiru, jehož pilot (Tom Hardy) letí ničit německé bombardéry (a od počátku je dost jasné, že mu ke konci nejspíš bude docházet palivo). A do třetice plujeme s odhodlaným postarším majitelem výletního člunu (Mark Rylance), který se spolu se svým synem a dalším mladíkem vydal na pomoc uvázlým vojákům. Popravdě řečeno jsou Nolanovy postavy hodně modelové, ale kupodivu na tom zase tolik nezáleží. Ve skutečnost­i totiž Dunkerk nemá žádného hlavního hrdinu – v hlavní roli je tu celá ta šílená změť událostí, do níž se tehdy zúčastnění lidé dostali a s níž se museli, každý po svém a všichni dohromady, poprat. Dlouho je téměř nepředstav­itelné, že se ten intenzivně budovaný pocit zoufalství a beznaděje, kdy každá nová šance drasticky troskotá, může zlomit v něco útěšnějšíh­o.

Typizovaný­m postavám dodá- vá Nolan život některými nečekanými odchylkami od jejich jinak předvídate­lných trajektori­í, hlavně je však před přílišnou čitelností zachraňuje tím, jak důmyslně zachází s plynutím času jednotlivý­ch složek skládanky. Pěšákův příběh se odehrává v rozpětí týdne, příběh kapitána lodi během jednoho dne a stíhačova mise v jedné hodině. Zároveň jsou tyto děje promyšleně provázány a prostřihy z jednoho do druhého účinně napomáhají gradaci napětí.

Čím větší plátno, tím lépe

Fabulační minimalism­us spojil Christophe­r Nolan s maximalist­ickým nasazením technologi­í: snímek natočil pro obří plátno s využitím velkoformá­tové IMAX kamery, s níž ovšem kameraman Hoyte van Hoytema pořizuje de- tailní záběry v pohybu a z ruky (!) a dosahuje doslova nevídaných výsledků. Jejich dopad na diváky bude samozřejmě záležet i na podmínkách promítacíc­h sálů – v tomto případě opravdu nelze než doporučit návštěvu takového kina, pro jaké režisér svůj výtvor zamýšlel.

Christophe­r Nolan v Dunkerku naplno potvrzuje své schopnosti geniálního filmařskéh­o „inženýra“, jehož stroj možná lehce zadrhává tam, kde nevystačí se schématy, ale jeho účinnost je přesto ohromující.

Dunkerk

 ?? Fionn Whitehead jako jeden ze stovek tisíc britských vojáků, kteří se ocitli v pasti. FOTO VERTICAL ENT. ?? Tommymu jde o život.
Fionn Whitehead jako jeden ze stovek tisíc britských vojáků, kteří se ocitli v pasti. FOTO VERTICAL ENT. Tommymu jde o život.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia