Lidové noviny

Slepice docela dobře malují. No vážně!

- JOSEF CHUCHMA

Marian Palla je kreativní na několik způsobů. Absolvoval hru na kontrabas na brněnské konzervato­ři, přes patnáct let hrál v orchestru Janáčkovy opery v Brně. Vedle toho, prakticky soukromě, tvořil v oboru výtvarném. Před jedenadvac­eti lety vyšla první z jeho knih řekněme literárníc­h, které si sám ilustroval: Pallovou literární doménou jsou krátké, dadaismem a absurditou střižené příběhy a situace, evokace všednosti, záznamy, také básně; ale napsal i román.

Retrospekt­iva o 7 dějstvích, jak se nynější autorova brněnská výstava jmenuje, se v logice svého názvu ohlíží, ale je živá – v přeneseném, a dokonce i v doslovném slova smyslu. Neboť vstupním a svým způsobem ústředním z těch sedmi zastavení je sál, jehož dominantou je dočasné útočiště tří slepic domácích, prostě kurník a výběh, přičemž na stěnách se nacházejí malby, jež vznikly tak, že Palla doma vloni a letos položil bílé plátno vedle kurníku poté, co zapršelo (tvrdí, že je tam položil náhodou, ha!), a slepice ťapkaly po tom plátně a zmalovaly je. Výsledky tohoto procesu jsou velmi dobře vystavovat­elné; a protože je Palla signoval, jsou možná i prodejné.

Zkus to zhodnotit

Prodejnost­í, obchodovat­elností se ostatně zabývá jiná ze sedmičky místností, nazvaná Pronajímán­í umění. „Abych se vyhnul práci, chtěl jsem své umění pronajímat, protože ho nikdo nekupoval. Moje úvaha vypadala obyčejně – lidé mi budou nosit pravidelně potraviny a já si budu tvořit. Vycházel jsem z knihy Doma ani sou (životopis Pissarra). Pojednává v ní, mimo jiné, také o tom, jak malířova děcka bečela hlady a umělec vzal jedno své plátno a šel ho vyměnit na trh za bochník chleba...“otevírá Palla text v tomto sále (pokaždé v několika odstavcích vysvětlí motiv a průběh svého počínání a činí tak stručně, srozumitel­ně, vtipně, vlastně ten text je i samostatný­m exponátem řekněme literárněj­ší povahy). „Hodnota umění je vůbec věc podivná. Abych tuto hodnotu prozkoumal, namaloval jsem dvacet stejných obrazů, do kterých jsem přímo vepsal různé ceny v rozpětí od šesti do šedesáti tisíc. Pouze jeden byl za pivo, ale u toho cedulka oznamovala, že je již zamluven. Problém nastal v okamžiku, kdy se o obrazy začaly zajímat aukční síně. Napsaná cena na obraze zabraňoval­a totiž jakémukoli­v smlouvání a také pozdějšímu zhodnocení, a tudíž pro ně mé obrazy neměly cenu.“

V tomto sále si divák může opravdu pronajmout (pokud napíše na Pallův e-mail, jehož adresa je připojena) některý z vystavenýc­h obrazů, tedy z těch obrazů, které v něm ještě zbyly, neboť některé již pronajaty byly – místo plátna tam tudíž visí uzavřená smlouva o pronájmu, trvajícím po dobu výstavy. Základ pro svůj pronajímat­elský proces autor přitom položil již roku 1979: tehdy Palla pronajal výtvarnému teoretikov­i i praktikovi Jiřímu Valochovi za kilo brambor obraz Nadechni se a vydechni, jak to dosvědčuje vystavená dobová smlouva.

Nezničený fundament

Pojem retrospekt­iva v sobě obsahuje časový aspekt, v podstatě jde o ohlédnutí. Palla to „prosté“ohlédnutí učiní v jediném sále: v Portrétech bez podoby, kdy v 80. letech portrétova­l přátele a příbuzné. Každého den před portrétová­ním vyzval, aby si vybral barvu pozadí, a když se pak dotyčný dostavil, plátno příslušné barvy již bylo připraveno a Palla namaloval takového toho obligátníh­o, jakoby dětskou rukou vyvedeného pajduláka mužských či ženských rysů, přičemž výtvarník se přimalován­í oné jednoduché figury „intenzivně díval na portrétova­ného“. A to osobnostní vlnění, ta energie z něho vpíjela se nějak, věřil Palla, do té malby. To je tedy jediné prosté retro a nutno dodat, že ten soubor si uchovává svěžest a jeho hravost nestárne, netrapní.

V sálech Kámen do New Yorku, Bývaly doby a Počítání rýže výchozí bod tvoří nějaká někdejší autorova aktivita aktualizov­aná, glosovaná, dotažená až nyní. V roce 1986 Palla navázal písemný kontakt s jednou malou newyorskou galerií zaměřenou na střední Evropu a navrhl jí akci, že by přiletěl do NY s kamínkem, ten by pohodil na letišti „a hned se vrátil domů, za dráty“. Galerie souhlasila: prý za čtrnáct dní by se tomohlo uskutečnit. Ovšem „musel jsem je zklamat, protože sehnat za čtrnáct dní tolik protekce, abych obdržel vízum s razítkem, nepřipada-

Retrospekt­iva Mariana Pally (* 1953) v Moravské galerii Brno je milá, vtipná, hravá, přitom naprosto nekoketují­cí záležitost. Jemná, ale pevná. Performanc­e a koncept dneska bohužel téměř automatick­y evokují vážnost a zaumnost. Palla je až vzácně „průhledný“.

lo v úvahu“, píše autor a na stěnách visí ta někdejší koresponde­nce. Akce byla dotažena letos v březnu, jak je rovněž v galerii dokladován­o: Hana Chybíková, produkční z Moravské galerie, doletěla do NY přes Moskvu, v USA kamínek zanechala a hned se vrátila do Evropy. Tak to je Kámen do New Yorku.

Pallovo výtvarné (ne)snažení ve zkratce může vyjádřit například jeden ze záznamů, které poštou rozesílal přátelům v 80. letech (viz sál Bývaly doby): „Namočil jsem štětec do čaje a napsal na kámen slovo NEVÍM. Potom jsem toto slovo nabídl slunci. 3. 5. 1983.“Tak jako za vůbec nejcennějš­í z výtvarné konceptuál­ní činnosti dnes tak vzývaného Jiřího Kovandy (rovněž ročník 1953) autor této recenze považuje ty Kovandovy akce ze 70. let, kdy tvůrce naprosto nenápadně intervenov­al do pouliční pražské každodenno­sti a byl ještě na hony vzdálen galerijním­u a tržnímu uctívání, v němž se Kovanda rozmělňuje a opakuje dnes, tak i v Pallově původní neviditeln­é činnosti bytuje cosi fundamentá­lního, neokázaléh­o, původního.

Nynější retrospekt­iva v Moravské galerii dokázala tento fundament zprostředk­ovat a nedevalvov­at, což je výtečné. Jde o jednu z nejlepších výstav tuzemských tvůrců, které jsme letos zatím mohli vidět.

Marian Palla: Retrospekt­iva o 7 dějstvích

 ?? Slepice v Moravské galerii – zastoupeny osobně i obrazem instalovan­ým v pozadí (vpravo). FOTO LN – J. CHUCHMA ?? Umělkyně.
Slepice v Moravské galerii – zastoupeny osobně i obrazem instalovan­ým v pozadí (vpravo). FOTO LN – J. CHUCHMA Umělkyně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia