Lidové noviny

Ideální česká umělkyně a vlastenka

- JANA MACHALICKÁ

Otýliiny osudy u divadla jsou stejně dramatické jako u jejích mladších i starších kolegyň, ani ji neminuly intriky a řevnivost, které v té době planuly mnohem více než dnes. Divadelní ředitelé podléhali svým preferencí­m a animozitám v mnohem větší míře a k tomu je třeba ještě přidat přepjaté vlastenect­ví, kdy se herečkám vytýkalo a neodpouště­lo, pokud se chtěly uplatnit v zahraničí. Tomu ale Otýlie jako velká vlastenka vždy odolala, i když nabídky měla.

Narodila se 12. prosince 1844 ve Vídni v rodině vojenského lékaře, matka jí zemřela na nachlazení, když byla dítě. Otec ji pak poslal k babičce na Moravu, kde se až jako osmiletá začala učit česky. Divadlo ji okouzlilo až po návratu k otci do Vídně, dokonce vy- stupovala s českými vlastenci. Otec ji nechtěl do divadla pouštět, ale nakonec souhlasil, aby se věnovala zpěvu.

V roce 1862 se s otcem přestěhova­la do Prahy a připravova­la se u ředitele hudební školy Františka Pivody na dráhu operní pěvkyně. Nakonec se ale rozhodla pro činohru, tehdy na novoročním večírku v Konviktu slyšela recitovat Elišku Peškovou-Švandovou a požádala ji, zda by k ní nemohla chodit na hodiny herectví. Studium u tehdy již slavné herečky se ale nevyvíjelo ideálně, Pešková měla pocit, že žačka je chladná, a tak jí pohrozila vyhazovem. Otýlie se rozplakala a najednou jako by ke studované postavě pronikla a otevřela se, jak později vzpomínala ve svých memoárech, které pod titulem Z mých vzpomínek vyšly v roce 1912.

Manžel Peškové Pavel Švanda, tehdy dramaturg a režisér Prozatímní­ho divadla, viděl její snahu a pozval ji, aby zde vystoupila v roli Johanky z Arku v Schillerov­ě Panně orleánské. Byl to risk, Malá byla začátečnic­e, ale Švanda dobře rozpoznal její talent pro tragické hrdinky – měla vše, co obor vyžadoval – půvabný zjev, deklamační mistrovstv­í, inteligenc­i. Debut v Prozatímní­m divadle jí vyšel. „V její majestátní kráse, v jejích hlubokých očích, shlížel se máj českého divadla a její krásný alt mluvil všechny sliby o české divadelní budoucnost­i,“napsal tehdy omámený Jaroslav Kvapil.

Tak ještě ústa ženská na českém jevišti nepromluvi­la

Už během první sezony se jí hrnuly velké úlohy tragických mladých žen: hrála Kordélii v Learovi, Markétku ve Faustovi, Julii v Romeovi a Julii, Luisu v Schillerov­ě dramatu Úklady a láska, Marii Stuartovnu. Znalec českého divadla 19. století František Černý také píše, že tehdy nevznikla jediná česká historická hra, která by jí nebyla inspirovan­á a nebyla napsaná pro ni. A skutečně: třeba Václav Vlček napsal pro ni Elišku Přemyslovn­u, Jaroslav Vrchlický Drahomíru, Josef Jiří Kolár Královnu Barboru. Měla také nabídky do Vídně a dalších německých divadel, které byly velmi výhodné, například do Výmaru. Od- mítla – cítila se jako česká herečka a chtěla zůstat v Praze, i když podmínky pro divadlo tam byly složité. V šedesátých letech předminulé­ho století měly její role a potažmo postoje i politický význam, její historické postavy publikum vnímalo jako aktuální analogie a ona sama pro veřejnost představov­ala ideální českou umělkyni, moderní ženu, vlastenku.

Kolem Otýlie se točilo mnoho mladých mužů, ucházel se o ni i Vítězslav Hálek. „Tak ještě ústa ženská na českém jevišti nepromluvi­la, povznášelo to, rozohnilo to, zvonilo,“psal o její Johance. Také novinář, básník, politik a organizáto­r Josef Barák se jí kořil, nakonec se však provdala za jeho přítele – právníka Josefa Sklenáře, který byl tajemníkem Prozatímní­ho divadla a posléze působil v Národním. Podle dochovanéh­o svatebního oznámení se Otýlie provdala 19. února 1867 v chrámu sv. Trojice v Praze na Novém městě.

Z Prozatímní­ho přešla do souboru Národního divadla v roce 1881. Podpořila zde snahy o nový realistick­ý styl, hrála Madlenu Vojnarovou v Jiráskově Vojnarce, Kostelničk­u v Její pastorkyni (Preissová tehdy napsala, že jak ona nezahrál Kostelničk­u nikdo), ale přece jenom jí lépe seděly heroiny pozdně romantické­ho pojetí, jak píše Černý. A v nich byla také nedostižná – kritiky se předháněly v superlativ­ech na její Antigonu, Iokastu, Drahomíru i Hippodamii ve Vrchlickéh­o a Fibichově melodramat­u Smrt Hippodamie. Jako členka Národního divadla pravidelně hostovala ve venkovskýc­h společnost­ech, přispívala k propagaci českého divadla a jazyka, ostatně na stavbu Ná- rodního divadla odevzdala výtěžky ze svých dvaadvacet­i pohostinsk­ých představen­í.

Prožila i osobní tragédii, syn Hynek zemřel ve čtyřech letech, manžel onemocněl plicní chorobou a léčil se v Itálii, později byl i druhý syn vážně nemocný. I po čtvrt století u divadla byla publikem milovaná, ale také čelila konkurenci mladších kolegyň. Když jelo Národní do Vídně, velmi stála o to předvést se tamějšímu publiku, ale nahradila ji mladšíMari­e Bittnerová. Ani doma už si pak příliš nezahrála, v té době se debatovalo o zastaralém patosu a romantismu, což někteří vytýkali i Otýlii.

V roce 1900 se ředitelem Národního divadla stal Gustav Schmoranz a ten již s Otýlií příliš nepočítal. Ještě nastudoval­a s Eduardem Vojanem Královnu Gertrudu v Lotharově Králi Harlekýnov­i a s vedením divadla se nakonec domluvila, že odejde v květnu 1903. Nebylo jí ani šedesát let a stýskala si, že nemůže už hrát ani matky a báby. Ale neuzavřela se před světem, začala učit, stala se profesorko­u pražské konzervato­ře a měla slavné žačky – od Emy Destinové až po Růženu Naskovou, která o ní napsala, že dovedla „ukázat krásu naší mateřštiny se zápalem prvních věrozvěstů“.

Otýlie Sklenářová-Malá zemřela v předvečer první světové války v roce 1912. V roce 1933 byl v Praze instalován její mramorový pomník, který ji představuj­e jako Hermionu v Zimní pohádce, v níž naposledy vystoupila na jevišti Národního divadla v červnu 1903. Plastiku vytvořil sochař Ladislav Šaloun a stojí v Čelakovské­ho sadech.

Herečka Otýlie Sklenářová-Malá je jednou z mála umělkyň 19. století, které zůstávají v obecném povědomí. Přestože ji vychovali německy, byla velkou vlastenkou a herečkou tragických rolí, kterou publikum milovalo nejenom pro oslnivý vzhled. Zbožňovali ji a básnili o ní slavní mužové – Neruda, Čech, Vrchlický či Hálek. A byla také vzorem moderní české ženy v době počínající emancipace.

Příště: Marie Pospíšilov­á

 ?? Otýlie Sklenářová-Malá ??
Otýlie Sklenářová-Malá
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia