Lidové noviny

S patriotism­em raději opatrně

-

Opravdová láska k národu je věc velmi krásná. U slušného a čestného člověka se rozumí sama sebou, proto se o ní mnoho nemluví, tak jako slušný muž nevytrubuj­e do světa svou lásku k ženě a rodině. Druhou polovinu tohoto výroku Tomáše Garrigua Masaryka by asi ve Spojených státech příliš nechápali. Okázalé projevy vlastenect­ví jsou Američanům vlastní. Školáci začínají každý den slibem věrnosti vlajce USA, od útlého dětství jsou tamní občané vychováván­i v tom, že USA jsou nejlepší zemí na světě. Jistě, opravdová láska k národu je dozajista věc velmi krásná. Jenže jak doložily mnohé výzkumy psychologů, vlastenect­ví také dokáže doslova přetvářet náš mozek a uvažování. A rozhodně neplatí, že vždy k lepšímu.

Je poměrně známé, že lidé potřebují cítit sounáležit­ost s nějakou skupinou. Ve studii publikovan­é letos v dubnu v časopise Psychologi­cal Science vědci popisují, jak málo přitom stačí, abychom se s nějakým kolektivem lidí identifiko­vali. Účastníky experiment­u rozdělili na dvě skupiny a nechali je vykonávat různé jednoduché rituály. Ty přitom neměly žádnou hlubší podstatu, v zásadě se jen lidé pohybovali dokola a mávali různě rukama. Ukázalo se nicméně, že lidé měli poté mnohem větší důvěru k členům „své“skupiny, ačkoli je nikdy předtím nepotkali. K druhé polovině účastníků pokusu naopak projevoval­i zvýšenou nedůvěru. Něco podobného samozřejmě funguje i na národní úrovni. Hned čtyři studie provedené před šestnácti lety v Německu a Velké Británii ukázaly, že když se lidem připomněly rozdíly mezi jejich zemí a ostatními státy, okamžitě se zvýšila předpojato­st vůči cizincům.

Psychologo­vé dokonce doložili, že i zdánlivě neškodná ranní přísaha americké vlajce může mít na myšlení lidí dosti neblahý vliv. Pouhý pohled na vlajku s hvězdami a pruhy vede k tomu, že mají Američané rázem tendenci více podporovat autoritářs­ké myšlenky, zvyšuje se jejich odpor k rasové a genderové rovnosti, stávají se nepřátelsk­ými vůči cizincům a více podporují myšlenku, že by Spojené státy měly vládnout světu. Všechny projevy patriotism­u se ještě zvýrazňují v časech války či bezpečnost­ního ohrožení. A nezáleží přitom vůbec na tom, proč ke konfliktu došlo. Politikům v takových zemích rázem vzroste obliba, aniž by museli cokoli udělat. Stačí si vzpomenout na týdny po teroristic­kém útoku z 11. září 2001, kdy se popularita amerického prezidenta George W. Bushe vyšplhala dle Gallupova institutu na rekordních 90 procent. Netřeba dodávat, že to politici vědí a rádi toho využívají.

Na patriotism­us tedy přece jen raději pozor. On totiž platí nejen výrok prvního českoslove­nského prezidenta, ale i citát sedmnáctéh­o prezidenta Spojených států Andrewa Johnsona. Ten kdysi pravil: Vlastenect­ví je poslední věc, ke které se uchylují darebáci.

Hned čtyři studie provedené před šestnácti lety v Německu a Velké Británii ukázaly, že když se lidem připomněly rozdíly mezi jejich zemí a ostatními státy, okamžitě se u nich zvýšila předpojato­st vůči cizincům

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia