Lidové noviny

Král v Drážďanech

Na brexit lze nahlížet i ze světlejší stránky

-

The Kings College in London je škola mnohem významnějš­í, než by se z Česka zdálo. Nejenže je po Oxfordu a Cambridge třetí nejstarší britskou univerzito­u, ale v různých žebříčcích se pravidelně umísťuje v druhé či třetí desítce nejlepších škol na světě. Mezi absolventy a zaměstnanc­i má 12 nobelistů při zhruba 25 tisících studentech (což je asi polovina toho, co má Univerzita Karlova), disponuje rozpočtem 720 milionů liber, což je skoro 22 miliard korun (více než trojnásobe­k toho, co má UK). Více než čtvrtinu tvoří příjmy z vědeckých grantů. Píšeme o ni proto, že „Kings“otevírá pobočku 119 kilometrů od Prahy – necelé dvě hodiny autem, vlakem o pár minut více, prostě za bukem: v Drážďanech.

Našim studentům se tak brzy začnou otevírat příležitos­ti, které byly dosud většině nedostupné – žít a bydlet v Londýně je poněkud drahý špás.

Stěhování ostrovních univerzit na kontinent je veliké téma; nejen pro Brity, ale pro celou Evropu. Britové zjišťují, co všechno slavným rozchodem ztrácejí, a není toho málo. V prvé řadě studenty z 27 zemí, ale vyloženě se děsí zejména ztráty evropských grantů, které špičkové výzkumné univerzity pravidelně relativně snadno získávaly a bez nichž budou muset mnohé projekty zredukovat či zcela zavřít. A to je podle všeho i hlavní důvod, proč se tradiční britské instituce stěhují za kanál.

Nešťastný brexit nám tak přináší i dobré zprávy: jedno z největších lákadel a konkurenčn­ích výhod Velké Británie je nám blíž a blíž. A pokud vyjdou námluvy Univerzity Palackého se zatím nejmenovan­ými anglickými školami, pak budou dokonce přímo za humny: v Olomouci. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia