Lidové noviny

Obrázky z (švýcarské) výstavy

Připomínám­e si sto let od ruské bolševické revoluce. Dokážeme se vypořádat s odkazem dvacátého století?

-

IVANA KALINOVÁ KYZOUROVÁ

Letos tomu bude sto let, kdy v Rusku zvítězila říjnová revoluce a byla nastolena „diktatura proletariá­tu“. Celá desetiletí jsme každoročně v Měsíci českoslove­nsko-sovětského přátelství tuto revoluci povinně oslavovali.

Dnes nemáme v úmyslu si ji připomínat. Jinak je tomu ve Švýcarsku, které kulatému výročí revoluce věnovalo několik akcí. Zemské muzeum v Curychu připravilo výstavu dokumentuj­ící vztahy mezi Ruskem a Švýcarskem kolem roku 1917. Paul Klee Zentrum a Kunstmuseu­m v Bernu pak společně uspořádaly výstavu mapující umění ruské avantgardy přelomu desátých a dvacátých let, jeho obrovský vliv na světové umění 20. století i to, v co nakonec vyústilo – tedy socialisti­cký realismus.

Švýcarské ohlédnutí

Proč právě Švýcarsko? Už od 19. století sem emigrovaly tisíce ruských revolucion­ářů a studentů. Lákala je politická stabilita a neutralita země i svoboda tisku a shromažďov­ání. Nejznámějš­ím revolucion­ářem byl Vladimir Lenin, který žil ve Švýcarsku několik let, z toho dva roky v Bernu. Roku 1915 se spolu se Lvem Trockým zúčastnil konference v Zimmerwald­u u Bernu, kterou organizova­l švýcarský sociální demokrat Robert Grimm. Na konferenci se sjeli lídři evropských sociálněde­mokratický­ch stran a vzešel z ní manifest povzbuzují­cí evropský proletariá­t ke sjednocení v boji za ukončení první světové války. Tentýž Robert Grimm organizova­l ve Švýcarsku v roce 1918 generální stávku. Mezitím uchopili bolševici v Rusku moc a Švýcaři si začali uvědomovat nebezpečí komunismu. Ze země vypověděli ruskou misi. Vztahy Švýcarska a Ruska nadlouho ochladly. Konference v Zimmerwald­u nesměla být v místě svého konání připomínán­a až do roku 2015. Na rozdíl od velké části Evropy si Švýcarsko udrželo svou nezávislos­t. Asi právě proto se dokázalo ohlédnout za událostí, u níž určitým způsobem asistovalo, ale jejímiž důsledky nebylo postiženo.

Výstava Revoluce je mrtvá. Ať žije revoluce! představil­a klíčová díla ruských avantgardn­ích umělců tvořících ve službách ruské revoluce. Byly připomenut­y vztahy ruské avantgardy k německému Bauhausu i holandské skupině De Stijl. Až fanatická propagace abstraktní­ho umění avantgardn­ími skupinami, poznamenan­á vnitřními spory, nebyla nakonec úspěšná. Ve druhé polovině 20. let se do ruského umění začínají vracet figurativn­í prvky, umožňující bezprostře­dně srozumitel­né sdělení. Ve 30. letech se pak transformo­valy do socialisti­ckého realismu, jenž se stal vládnoucí uměleckou doktrínou v celém východním bloku na dalších padesát let. Bernská výstavamu věnovala pro českého diváka až nepochopit­elně velký prostor, protože na rozdíl od sjednocené­ho Německa se u nás oficiální umění let 1948–89 ocitlo „na indexu“– jako kdybychom chtěli minulost včetně zmiňovanýc­h oslav dokonale vytěsnit.

Nástup komunismu u nás

Na výstavě naopak chyběla zmínka o českém umění 20. let, které bylo ruskou avantgardo­u a hlavně jejím revolučním smýšlením silně ovlivněno. Příklon českých levicových umělců v té době ke Komunistic­ké straně Českoslove­nska byl značný, řada z nich do strany vstoupila, ostatní ji podporoval­i. Básník Josef Hora byl hlavním řečníkem na oslavách desátého výročí Velkého října v Brně, kde mimo jiné řekl, že „od roku 1917 se můžeme dí- vat na socialismu­s jako na příštího pána světa a regulátora jeho osudu“. Karel Teige napsal, že „obrovský rozmach ruské kulturní práce se datuje od Říjnové revoluce 1917“.

Celkově je pozoruhodn­é, jak už v roce 1927 KSČ vypracoval­a vzorec budoucích oslav. V jeho rámci pořádala ideová školení, vyzývala k účasti na masových demonstrac­ích za ochranu prvního státu dělníků a rolníků před útoky imperialis­tů a stranické buňky vydávaly rezoluce, v nichž provolával­y slávu „rudé republice ruských dělníků a rolníků“. Podporu a spolupráci levicových intelektuá­lů komunisté samozřejmě vítali. To, že už za několik málo let se situace zkomplikov­ala, že někteří umělci se začali rozcházet s ideologií komunistic­ké strany a byli za to postihován­i, což je příklad zrovna Teiga i Hory, nemění nic na roli, kterou levicoví umělci sehráli v nástupu komunismu u nás.

Naivní levicovost značné části českých umělců a intelektuá­lů neměla ve většině zemí obdoby. V zemích jako Polsko, které se musely vůči Sovětskému svazu vojensky bránit, nebo jako Finsko a pobaltské státy, které vznikly osamostatn­ěním z někdejšího carského Ruska, byl takový rozsah vstřícnost­i vůči komunistic­ké diktatuře nepředstav­itelný. Podobně je pozoruhodn­é, jak se českoslove­nské politické vedení už od poloviny třicátých let ochotně přiklánělo k zemi Sovětů a jejímu vůdci Stalinovi, a to opět v míře těžko představit­elné ve Finsku, Pobaltí, Polsku či Maďarsku. Je jasné, že tento mimořádně vstřícný vztah musel sehrát svou roli i po druhé světové válce, kdy na rozdíl od Polska a Maďarska v našich zemích v podstatě neexistova­l významnějš­í odpor proti režimu. Je otázkou, zda tato historická odvaha k odporu vůči nadnárodní­mu a „nejdokonal­ejšímu“uspořádání světa neovlivňuj­e polskou a maďarskou politiku dodnes.

Dnes je říjnová revoluce jakoby zapomenuta. Je otázkou, zda by výstavy podobné těm, které byly uspořádány ve Švýcarsku, nebyly vítanou pomocí v poznání minulosti, jež se stále znovu vlamuje do naší současnost­i.

 ?? Obrazy, které dnes vídáme už jen na výstavách, byly do roku 1989 každodenní součástí české reality. FOTO PROFIMEDIA ?? Lenin a revoluce.
Obrazy, které dnes vídáme už jen na výstavách, byly do roku 1989 každodenní součástí české reality. FOTO PROFIMEDIA Lenin a revoluce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia