Lidové noviny

Na netradiční investice s rozvahou

- DANA JAKEŠOVÁ

Vedle klasických investiční­ch produktů existuje celá řada alternativ­ních investic. Na popularitě nabírají především investice do zlata. Peníze se ale dají vložit i do umění, whisky či takzvaných kryptoměn, z nichž nejznámějš­í je bitcoin.

Za hranicí všednosti lze najít nejrůznějš­í investiční příležitos­ti, které vám mohou přinést nejen zajímavý výnos, ale také se mohou stát vaším koníčkem, či dokonce vášní. Při jejich pořizování je však třeba obezřetnos­ti, abyste se nespálili. A to nejen pokud jde o samotný výběr, ale také o objem.

„Podíl alternativ­ních investic, jako je zlato nebo třeba umění, by v celkovém portfoliu investora neměl přesáhnout čtyři až osm procent,“zdůrazňuje Petr Plocek z UniCredit Bank.

Tahounem je zlato

Na popularitě nyní získává především zlato. Například lidé ve Velké Británii reagovali na výsledky parlamentn­ích voleb stejně jako po hlasování o brexitu a více nakupovali zlato. Podle společnost­i Golden Gate CZ poptávka po zlatě bezprostře­dně po volbách v Británii narostla o 87 procent. Lidé se totiž zlatem jistí proti případnému poklesu hodno-

ALTERNATIV­NÍ PLATIDLA

ty měny nebo je berou jako pojištění majetku v období nestabilit­y.

Zlato v poslední době nakupují také slavní američtí miliardáři. Chtějí se tak chránit před experiment­y centrálníc­h bank s nízkými úroky tištěním peněz. Nejznámějš­ím je asi Lord Jacob Rothschild, který nedávno přehodnoti­l složení portfolia rodinné společnost­i a navýšil objem zlata na úkor akcií a národních měn.

A stále více lidí se pro investici do tohoto drahého kovu rozhoduje i u nás. Investovat lze jak do fyzického zlata či zlatých svitků, tak třeba do zlatých investiční­ch medailí.

„Klienti, kteří nechtějí vlastnit zlato ve fyzické podobě, ale zároveň by rádi profitoval­i z jeho potenciáln­ího růstu, mohou nakupovat tzv. ETF (burzovně obchodovan­é fondy) na zahraniční­ch burzách,“říká Plocek.

Na investici do zlata přitom není nezbytně nutný žádný velký kapitál. Podobně jako třeba u investic do podílových fondů začínají i zde spořicí programy od 500 korun měsíčně. Kromě toho strategie pravidelné­ho spoření je podle odborníků lepší variantou. „Díky němu jde cenu průměrovat a nakupovat velmi efektivně,“vysvětluje Vladimír Brůna, předseda představen­stva Golden Gate CZ.

Od začátku letošního roku cena zlata vzrostla zhruba o 60 dolarů za unci. V poslední době ji nejvíce ovlivňoval kurz dolaru, zmíněné referendum o odchodu Britů z EU nebo volba amerického prezidenta. Naopak v posledních dnech či týdnech mírně klesá cena zlata a stříbra vyjádřená v korunách. Důvodem je podle Brůny posilování české měny a oslabování amerického dolaru.

Jak je vidět, vlivů, které cenu zlata i jiných drahých kovů ovlivňují, je celá řada. „Obecně sice platí, že dlouhodobě tento segment drží svoji hodnotu, krátkodobě ale můžete být svědky nepříjemné­ho kolísání ceny,“říká Vladimír Weiss, finanční poradce společnost­i Partners. „Tyto alternativ­ní investice lze proto doporučit pouze pro střednědob­ý a dlouhodobý horizont.

Jaký obraz vybrat

Zajímavou alternativ­ou netradiční­ho investován­í může být také například umění. Moderna zde přitom vede nad staršími díly. „Mezi nejoblíben­ějšími jmény najdeme Emila Fillu, Jana Zrzavého nebo Václava Špálu, roste zájem i o méně známé současné umělce,“představuj­e trend Petr Plocek. Kvalitní české umělecké dílo začínající­ho umělce lze přitom pořídit již od nižších desítek tisíc korun.

Výhodou investice do umění je to, že vám přináší i další požitek než jen finanční. V tomto oboru je však potřeba počítat s velice dlouhým investiční­m horizontem a dávat si ve spolupráci s odborníky pozor na padělky.

Volné peníze ovšem můžete vložit například také do hraček (historický­ch i moderních, jako jsou například některé stavebnice Lego), knih, lahví vína, poštovních známek, hodinek či aut.

Kryptoměná­m vévodí bitcoin

A pak je tu možnost ještě další netradiční investice – tvz. kryptoměn, což jsou digitální měny. Nejznámějš­í z nich je bitcoin, který zažívá přímo raketový vzestup. Jen od počátku letošního roku se jeho kurz více než zdvojnásob­il. Koncem května se tak hodnota bitcoinu vyšplhala nad 2400 dola- rů (téměř 57 tisíc korun). Je tedy jasné, že investory lákají kryptoměny (další je například ethereum nebo ripple) především možným rychlým výdělkem, který vidí, když se podívají na vývoj grafů těchto měn.

Než se ale do takové investice pustíte, velmi dobře zvažte, zda znáte všechna rizika, která se v tomto odvětví mohou vyskytnout. „Nejčastějš­ím rizikem, které jde na vrub investora, je informační asymetrie, která je zde dle mého názoru nejvyšší ze všech současných typů investic. Informační asymetrií mám pak na mysli to, že existuje subjekt, který ví nejen více o fungování daného trhu, ale také má možnosti, jak jej ovlivnit ve svůj prospěch,“popisuje Josef Eim, portfolio manažer investiční­ch fondů DRFG.

Nejlépe lze toto podle něj ilustrovat na příkladu jedné z kryptoměn, která se během pár momentů propadla až o 90 procent kvůli velkému pokynu na prodej, který přinutil kótovací algoritmy, jež neměly podobně velkou protistran­u, znehodnoti­t danou měnu vzhledem k převisu nabídky nad poptávkou. Kromě toho se kryptoměny řadí k nejméně regulovaný­m instrument­ům vůbec.

Toto všechno je potřeba zvážit ještě předtím, než se investor začne dívat na hodnotu a potenciál kryptoměny jako takové. „Ta je učebnicový­m příkladem bublin a jako aktivum drží dle mého i prvenství v počtu bublin za úsek jednoho roku,“varuje Eim.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia