Lidové noviny

Vydělat na umění? To je běh na dlouhou trať

-

Donedávna u nás nakupovali umění především ti nejbohatší. Dnes už je ale situace jiná. Umělecká díla jsou v hledáčku mnohem širší skupiny investorů. Vedle děl za miliony se tak do popředí často dostávají i ta za nižší ceny.

Kvalitní díla jsou přitom k sehnání nejen v pražských galeriích, ale i v těch regionální­ch. Tam lze podle odborníků narazit třeba na práce mladých či méně známých umělců, kteří před sebou mají slibnou budoucnost a u nichž se dá očekávat, že se jejich díla časem zhodnotí. Největší cenový skok však obvykle přichází až po jejich úmrtí, takže na zisk si budete muset počkat. A možná si ho užijí až vaše děti. Plusem ale je, že i v době finančních krizí si taková investice dokáže udržet svoji hodnotu. Tedy pokud budete mít díla těch správných autorů.

Pro představu, rekordmane­m aukcí v Česku je abstraktní obraz Serie C I. (Protihodno­ty) od Františka Kupky, který se loni prodal za 62 milionů korun. Zatím nejdražším obrazem letošního roku je Pohled na Prahu od Oskara Kokoschky, jenž se začátkem června prodal za 52 milionů korun. Obrazy Jana Zrzavého dnes mají cenu milionů, některé i přes deset. A jeden z obrazů Emila Filly se prodal za více než 18 milionů.

Vydělat se ale dá i na věcech, u nichž byste to vůbec nečekali. Třeba na komiksech. Pokud byste vlastnili nějaký starý dochovaný kus, který již dnes nikdo nemá a jenž by byl v bezvadné stavu, můžete na něm vydělat i miliony.

Například téměř nepoškozen­ý výtisk komiksu, ve kterém se v roce 1938 poprvé objevila postava Supermana, se na internetov­ém aukčním portálu eBay prodal za 3,2 milionu dolarů. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia