Lidové noviny

Investoři za zavřenými dveřmi

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Včera vyrazil z Prahy první přímý nákladní vlak do Číny. V budoucnu by měl kolos o 40 vagonech spojovat českou metropoli směstem I-wu ve východočín­ské provincii Če-ťiang pravidelně. Šestnáctid­enní cesta přes Polsko, Bělorusko, Rusko a Kazachstán je totiž oproti lodní dopravě zhruba o polovinu rychlejší.

Podle organizáto­rů cesty souprava pod názvem YXE CR Express veze zboží zhruba za pět milionů dolarů, v přepočtu asi 113 milionů korun. Kontejnery, kterých se sem vejde až 80, obsahují český křišťál, automobilo­vé součástky, pivo a další tradiční výrobky z Česka i dalších evropských zemí.

Praha se tak zařadila mezi necelou dvacítku evropských měst, z nichž přímé železniční spoje do Číny jezdí. Od roku 2013 jich bylo vypraveno přes 200. Směrem do Evropy se vydávají každý týden, opačným směrem každých 14 dní. Jde o součást takzvané nové hedvábné stezky, která má za cíl posílení obchodních vztahů této asijské země s Evropou.

Nová hedvábná stezka se stala nejčastěji skloňovaný­m tématem na letošním Čínském investiční­m fóru, pořádaném zkraje týdne na Pražském hradě. Na rozdíl od předchozíh­o ročníku však akce proběhla v tichosti a víceméně za zavřenými dveřmi. Fórum nemá ani internetov­é stránky, ty se stále věnují akci z roku 2016. Přístup na akci Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce navíc měla jen čínská média, česká nikoliv.

Jediným ohlášeným obchodem je tak investice zhruba 7,4 miliardy korun společnost­i PAG Capital Asia do hongkongsk­é dceřinky Home Creditu. Podle projevu prezidenta Miloše Zemana, jenž byl zveřejněn na webu hradní kanceláře, by však byznysu mělo být víc.

„Velmi si vážím toho, že v průběhu tohoto fóra budou uzavřeny další dohody v hodnotě několika desítek miliard korun,“uvedl Zeman s tím, že jednou z podepsa- ných dohod je právě i včera zahájené nákladní vlakové spojení.

Je otázkou, zda se prezidents­ké plány opravdu naplní. Například při loňské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga Zeman předpovída­l, že v roce 2016 přiteče z Číny do Česka až 95 miliard korun. Nakonec zde ale Číňané investoval­i jen necelé dvě miliardy.

Premiér Bohuslav Sobotka, který rovněž byl mezi více než 800 hosty z Číny a zemí střední a východní Evropy, později po jednání s ministrem zemědělstv­í Marianem Jurečkou prozradil, že dohody by se měly týkat hlavně turismu. Novinkou bude také možnost dodávat na tamní trh české mléko, protože se podařilo tento produkt v Číně certifikov­at. Zároveň Sobotka ohlásil dvě nová přímá letecká spojení s touto zemí.

O miliardový­ch obchodech dohadovaný­ch na Čínském investiční­m fóru v Praze se veřejnost dozvídá hlavně z čínských médií, protože těm českým byl vstup na Hrad zapovězen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia