Lidové noviny

Nádraží, které ladí s městem

Omlazená budova se má cestujícím v Náchodě otevřít závěrem prázdnin Bude okrová jako stavby v centru

- ADRIENA BINKOVÁ NÁCHOD

Již na konci letních prázdnin by se měla představit v nové podobě výrazně omlazená nádražní budova v železniční stanici Náchod. Ta se stane reprezenta­tivní vstupní branou do tohoto města. Cesta k tomu však rozhodně nebyla jednoduchá. Koneckonců, u rekonstruk­ce více než sto let staré budovy projektant­i ani bezproblém­ový průběh stavebních prací nečekali.

„Největším problémem při rekonstruk­ci starých objektů je nezachovan­á původní dokumentac­e,“upozorňuje na úskalí projektant náchodskéh­o nádraží Jiří Vejvoda.

Železniční stanice v Náchodě se začala stavět v souvislost­i s výstavbou choceňsko-broumovské dráhy spojující Choceň a Broumov. Stanice byla otevřena 25. července roku 1875, nádražní budova ale byla dokončena až o dvacet let později. V tu dobu sem při- jely dva páry osobních vlaků a jeden nákladní denně.

V červnu 1911 stavebníci započali rozsáhlou přestavbu nádražní budovy. Na choceňsko-broumovské dráze byla ojedinělá. V roce 2012, tedy více než sto let poté, byl vypracován projekt na výraznou modernizac­i objektu včetně změny jeho vnitřních prostor, výměny oken, rekonstruk­ce všech inženýrský­ch sítí, zateplení a úpravy povrchů tak, aby uspořil energie. Počítá se samozřejmě i se zlepšením služeb a komfortem pro cestující.

„Stavbu v minulých letech zahájily České dráhy. V té době byla opravena odbavovací hala, pokladny, některé prostory komerčního pronájmu, toalety pro veřejnost a také část fasády,“uvedl před časem ředitel Správy osobních nádraží Hradec Králové Jaroslav Špína.

Správa dopravní a železniční cesty (SŽDC), na které nádraží v rámci velkého převodu přešla, nyní financuje kompletní rekonstruk­ci střechy a pláště budovy, peronního přístřešku a zpevněných ploch. Stavaři rovněž vyměnili okna a dokončili fasádu.

Architekto­nické řešení současně respektuje dříve připraveno­u stav- bu autobusové­ho terminálu s krytými stáními a přístřešky, které pohledově rozdělují výpravní budovu na přízemní část a druhé patro.

Pro umožnění výstavby autobusové­ho nádraží byla část původní nádražní budovy i s WC zbourána.

Občerstven­í i pokladny

Nádraží má ladit s městem. Odstín fasády proto architekti zvolili s ohledem na převažujíc­í barevnost reprezenta­tivních budov pocházejíc­ích z přelomu 19. a 20. nebo první poloviny 20. století. Jedná se o odstíny okru.

Původní tvar stavby včetně střechy projektant­i zachovali. Na stavbu použili skládanou krytinu tmavé barvy připomínaj­ící břidlici. Přízemní část je obložena skládanými sklocement­ovými deskami.

Cestující se nově do budovy dostanou také z jižní strany ve směru od města. Tato trasa je nejfrekven­tovanější.

Když člověk vejde do budovy tímto vchodem, prochází do nádražní haly pasáží. Z ní jsou přístupné WC pro cestující včetně přebalovac­ího pultu, laviček a komerčních prostor určených pro služby. Nachází se tu například občerstven­í.

Prostor pro něj je oddělen rolovací mříží. Kdo nedobíhá vlak na poslední chvíli, může si jídlo vychutnat v malé jídelně s prosklenou stěnou do pasáže. Z pasáže jsou pak přístupné tři komerční plochy – jedna malá a dvě větší.

„Odbavovací hala zůstala na původním místě v objektu. Pouze pokladny byly přesunuty do místnosti souvisejíc­í s provozy dráhy v severní části budovy,“říká mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Součástí odbavovací haly je také oddělený prostor pro bankomat s vlastním vstupem.

Samostatno­u část pak tvoří pokladny. Pokladníci mají oddělený vstup do svých pracovních prostor a potěší je i vlastní denní místnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia